Quantcast

Į pamarį sugrįžę paukščiai pranašauja pavasarį

Pavasario šaukliais vadinamų vieversių pamario ornitologai šiemet sulaukė neįprastai anksti. Diena, kai dažniausiai laukiama sugrįžtančių vieversių, yra vasario 24-oji, vadinama Vieversio arba Šv. Motiejaus diena, tačiau jau dabar užlietose pamario pievose klega gausybė sugrįžusių paukščių.

Ties Vente vasario 15-ąją pastebėtas būrelis parskrendančių vieversių.

Nors paukščiai skrido aukštai ir jų nepavyko nufotografuoti, ornitologas Vytautas Eigirdas spėja, jog virš galvos matė būtent šiuos pavasario pranašus.

Pamario pievose suskaičiuota apie pusė tūkstančio gulbių giesmininkių. Nemuno deltos regioniniame parke pasirodė net pirmosios pempės.

Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys tikino, jog pavasariu pamaryje tikrai jau kvepia.

"Matyti varnėnų būriai. Judėjimas labai ryškus – klykuolės, dančiasnapiai skraido. Jūrinį erelį mačiau tvarkantį lizdą. Krankliai jau net verstuves kelia, po savaitės gal kiaušinius sudės. Viskas. Su žiema baigta", – tikino V.Jusys.

Ornitologai džiaugiasi, jog paukščiams ši žiema buvo palanki. Šalčių nebuvo, sniegas laikėsi trumpokai, paukščiai rado lesalo.

"Anksčiausiai vieversius esu matęs vasario 7-ąją. Vienais metais jie grįžo itin anksti. O vėliausiai vieversiai į Ventę yra sugrįžę tik kovo 26 dieną. Tai štai kokie skirtumai būna, kone pusantro mėnesio gali skirtis paukščių sugrįžimas. Yra metų, kai kovas būna dar žiemos mėnuo. O pernai juk vasara balandžio mėnesį prasidėjo", – pasakojo V.Jusys.

Daugiau vieversių ornitologai tikisi išvysti pirmosiomis saulėtomis šios savaitės dienomis.


Šiame straipsnyje: paukščiaipavasarisorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių