Quantcast

Į kovą su raganosių brakonieriais Afrikoje įsitraukė ir britai

Jungtinės Karalystės saugumo pajėgos ėmė vis stipriau remti Pietų Afrikos Respublikos (PAR) reindžerius, kurie pastaraisiais metais pralaimi kovą su raganosių brakonieriais. Šie šiemet sumedžiojo dešimt kartų daugiau laukinių gyvūnų nei prieš penkmetį. Raganosių ragai Kinijoje vertinami labiau už auksą.

Madikvės rezervato reindžeriai priversti tykoti kaip snaiperiai. Kai kilogramą raganosių ragų miltelių Kinijoje galima parduoti už šešiasdešimt penkis tūkstančius dolerių – brangiau nei tokį pat kiekį aukso ar kokaino – ragai ima traukti daug geriau apsiginklavusius brakonierius.

Dėl ūgtelėjusių atlyginimų Rytų Azijoje, paklausa ypač išaugo pastaraisiais metais – kinai ragų miltelius naudoja tradicinėje medicinoje. Prieš penkerius metus PAR neteko tik kiek daugiau nei aštuoniasdešimt raganosių, šiemet – jau daugiau nei aštuonių šimtų. Todėl pagalbon atvažiavo ir Jungtinės Karalystės pareigūnai.

„Atvykę davėm kiekvienam reindžeriui po dvi uniformas, naujus batus. Išmokėme šaudyti. Dabar kiekvienas puikiai šaudo iš dviejų šimtų metrų atstumo, o dauguma – net iš šešių šimtų metrų“, – teigia reindžerių treneris iš Jungtinės Karalystės Alanas Ivesas.

2013-ųjų pradžioje Madikvės rezervato aplinkosaugininkai neturėjo net tinkamų batų, dabar britai aprūpino ir naktine matymo įranga. Apmokius Madikvės reindžerius balandį, rezervatas iki šiol neprarado nė vieno raganosio.

Kituose didesniuose parkuose, PAR dislokavo kariuomenės dalinius, jie stengiasi apsaugoti likusius 25 tūkst. raganosių – apie 70 proc. visų šių Afrikos laukinių gyvūnų. Tuo metu Kenija, kurioje beliko vos 1000 raganosių, neseniai užsimojo kiekvienam įtaisyti po mikroprocesorių.

„Šie mikroprocesoriai leis atpažinti gyvūną ir ragą, galėsime juos susekti ir taip pateikti įrodymų teisiant brakonierių“, – sako Kenijos aplinkosaugininkas Linusas Kariuki.

Aplinkosaugininkai tikisi, kad kovoti su brakonieriais padės ir pagerėjusi saugumo situacija Kongo Demokratinėje Respublikoje – ji ilgus metus buvo valdžios neturinti skylė Afrikos viduryje – rojus kontrabandininkams. Tačiau per pastaruosius mėnesius šalies pajėgos susidorojo su valstybę kamavusiais vadinamaisiais Kovo 23-osios sukilėliais ir žada užtikrinti tvarką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių