Quantcast

Gyvūnas naujame būste: ką verta žinoti?

  • Teksto dydis:

Rinkdamiesi naujus būstus naujakuriai dažnai nuogąstauja, kad augintinis gali gerokai apniokoti ką tik įrengtų namų interjerą. Tačiau gyvūnų treniravimo specialistai sako, kad, tinkamai elgiantis su keturkoju, tokių problemų galima išvengti.

Jaunam augintiniui – aptvaras

Įsirengiant naujų namų interjerą, galima planuoti jį labiau atsparų galimam augintinio poveikiui: rinktis tvirtesnius baldus, apdailą ir panašiai. Būtinai reikėtų pagalvoti apie aukštesnės klasės grindų dangą, baldus ne medinėmis, o metalinėmis kojelėmis, minkštuosius baldus iš tvirtesnio viršutinio audinio. Taip pat patraukti nuodingus kambarinius augalus, sukramtomus ar sudaužomus daiktus.

Bet iki galo problemos tai neišspręs, nes gyvūnai įgudę graužti, braižyti, plėšyti, nuversti ir sugadinti net ir pačius tvirčiausius baldus, daiktus bei kitas interjero detales. Bene dažniausiai su tokiomis problemomis susiduria šunų savininkai.

Pasak šunų treniravimo ir elgesio korekcijos specialistės Vidos Radzevičienės, kol šuo dar mažas, namuose jį geriau palikti jam skirtoje vietoje: patalpoje, kambaryje ar aptvarėlyje. Palikti šunį lakstyti laisvą visuose namuose nerekomenduojama, kol negalite visiškai juo pasitikėti.

"Yra nemaža tikimybė, kad jaunas šuo, kuriam ne daugiau kaip keturi penki mėnesiai, gali laisvai lakstydamas graužti jam pasiekiamus baldus ar sugadinti kitus jam pasiekiamus daiktus. Žmogus atsakingas, kad augintinis kramtytų tai, ką jam galima, ir negraužtų to, ko negalima. Todėl reikėtų šunį palikti aptvarėlyje su daiktais, kuriuos jis galės kramtyti ar su jais žaisti", – teigia V.Radzevičienė.

Žmonės atsakingi, kad augintinis kramtytų tai, ką jam galima, ir negraužtų to, ko negalima.

Stiprinti lyderystę

"Jei vis dėlto tokių problemų kyla, net ir skiriant pakankamai dėmesio, dažniausiai tai yra lyderystės problema. Dėl vienokių ar kitokių priežasčių augintinis nepripažįsta šeimininko lyderystės ir todėl pats stengiasi organizuoti gaujos užsiėmimus. Tokiu atveju šeimininkui reikėtų įtvirtinti savo lyderystę. Tada gyvūnas supras, kad žmogus kontroliuoja situaciją, atsipalaiduos ir nesiims iniciatyvos", – aiškina V.Radzevičienė.

Pasak jos, norėdamas įtvirtinti savo lyderystę, šeimininkas turi parodyti, kad kontroliuoja situaciją. Pavyzdžiui, jei augintinis nesuėdė viso maisto, paimti jį ir duoti tik nustatytu laiku.

Gali padėti ir žaislai

Įvairūs žaislai taip pat padeda nukreipti augintinių dėmesį nuo namų niokojimo.

Jei gyvūnas bando graužti odinę sofą ar šiaip kažkokį odinį daiktą – reikia duoti kitą odinį daiktą, kurį galima graužti. Ir aiškinti, kad šito negalima – imk šitą. Jei graužia medinį baldą – tinka paprasčiausia malka, bet lapuočių: drebulės, liepos. Netinka sakinių medžių šakos. Jei graužia kilimo kutukus ar kampą – tada reikėtų duoti virvę žaidimams.

"Svarbu keisti į kuo panašesnės medžiagos daiktą. Nes jei šuo nori pasikasyti dantukus į kietą medinę taburetės koją, gali nepavykti nukreipti dėmesio su minkštučiu pliušiniu žaislu gali. Kiekvienas naujas žaislas būtų ne šiaip numestas – reikia patikrinti, kaip su juo žaidžiama: ar nedrasko gabalais malkos ar virvės, ar neišdrasko minkštų žaislų akių, ar neėda jų vatos. Tie žaislai, kurie bus palikti be priežiūros, turi būti saugūs, kad nieko neprisiėstų", – teigia specialistė.


Šiame straipsnyje: augintinisgyvūnasketurkojis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių