Quantcast

Gandrams Ventės rage – GPS siųstuvai

Gandrų palydėtuvės Ventės rage pažymėtos ypatinga akcija. Šešiems sparnuočiams ornitologai pritvirtino specialius siųstuvus, kurie leis stebėti šių grakščių paukščių gyvenimą.

Gandrų išlydėtuvių diena laikoma rugpjūčio 24-oji, tačiau daugelis Lietuvos nacionalinių paukščių šalį palieka dar rugpjūčio viduryje.

Šiuo metu didžioji gandrų dalis jau patraukė į Afriką. Tai lėmė karšti orai ir gandrų kelionei palankios šilto oro masės, kurios padeda paukščiams įveikti tūkstančius kilometrų.

Ventės rago ornitologai, rinkdami žinias apie paukščių migraciją, kartu su Gamtos tyrimų centru liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje sugavo, sužiedavo bei GPS / GSM siųstuvais pažymėjo šešis suaugusius baltuosius gandrus.

Paukščiai buvo sugauti Ventės rago apylinkėse. Pagal siųstuvų duomenis bei žiedus ant paukščių kojų pavyko išsiaiškinti, kad tarp šių gandrų yra bent viena pora. Kiti paukščiai, panašu, yra iš skirtingų Ventės rago apylinkėse sukrautų lizdų. Tai patikslinti bus galima pavasarį, kai gandrai sugrįš.

Poroje gyvenę gandrai migruoti išskrido skirtingu metu. Pirmasis paukštis pajudėjo rugpjūčio 16 d., kitas gandras išskrido rugpjūčio 18-ąją. Šiuo metu vienas paukštis jau pasiekęs Turkiją, o kitas keliauja pro Rumuniją.

Kitas rugpjūčio 7-ąją sugautas gandras migraciją pradėjo rugpjūčio 21 d. Šiuo metu jis skrenda pro Ukrainą.

Dar vienas gandras, sugautas rugpjūčio 5-ąją, gavo Zuikio vardą. Ir jis parinktas neatsitiktinai. Panašu, kad šio gandro lizdas yra Šilutės rajone esančiame Kiškių kaime.

Tokį vardą pateisina ir tai, jog šis sparnuotis pirmasis iš pažymėtų gandrų pakilo skrydžiui ir greitai kaip tikras zuikis pasiekė Turkiją. Paukštis išskrido rugpjūčio 15-ąją, o šiuo metu jau įveikė beveik 3 tūkst. km.

Baltieji gandrai keliauja toli – per 2–3 mėnesius šie paukščiai nuskrenda 8–10 tūkst. km, kai kurie jų pasiekia net Pietų Afrikos Respubliką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
Buvo naujiena kad Afrikoje nušovė gandrą, iš jo GPS siustuvo išsiėmė simkę, per ją pasijungė internetą ir išnaudojo xxxx eurų (:
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių