Quantcast

Įspūdingi vaizdai: dangų virš Lietuvos aptemdė dalinis Saulės užtemimas

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio popietę socialiniuose tinkluose tautiečiai dalijosi įspūdingais vaizdais. Jiems pavyko užfiksuoti dalinį Saulės užtemimą. 

Dalinis Saulės užtemimas prasidėjo 13 val., jo pabaiga prognozuojama 15. 07 val.

Saulės užtemimo maksimumas fiksuotas apie 14 val. 

Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Orų entuziastai“ internautai dalijosi vaizdais iš Žagarės, Molėtų, Kauno, Ignalinos, Jonavos, Jurbarko rajono ir kitų vietovių.

Kaip jau buvo skelbta, dalinį Saulės užtemimą buvo galima stebėti Šiauriniame pusrutulyje, o geriausiai jis bus matomas kai kuriose Kanados ir Sibiro dalyse.

Užtemimas – dalinis, todėl zonų, kuriose bus matomas šis dangaus įvykis, tamsa neapgaubs.

Geriausiose užtemimo stebėjimui zonose bus galima kelias minutes – būtinai su apsauginiais akiniais – matyti Saulės žiedu apjuostą Mėnulio siluetą.

Kanados šiaurės vakaruose, Rusijos šiaurėje, Grenlandijos šiaurės vakaruose ir ties Šiaurės ašigaliu Mėnulis užstos 88 proc. Saulės.

Iš dalies užtemimas bus matomas kai kur Europoje, įskaitant Prancūziją ir Didžiąją Britaniją.

Jei dangus bus giedras, londoniečiai 11 val. 13 min. vietos (13 val. 13 min. Lietuvos) laiku galės pamatyti, kaip Mėnulis užstoja 20 proc. Saulės.

„Kuo labiau į pietryčius,.. tuo mažiau Saulės bus užstota“, – naujienų agentūrai AFP sakė Paryžiaus observatorijos astronomas Florent'as Delefie (Floranas Delefi).

Jis pabrėžė, kad žmonėms niekada negalima žiūrėti tiesiai į Saulę, net užsidėjus akinius nuo Saulės ar pro ją temdantį debesį, nes „tinklainės nudegimai gali būti negrįžtami“.

Tie, kas nori stebėti užtemimą, gali nusipirkti specialius akinius, be to, Paryžiaus observatorija per „YouTube“ tiesiogiai transliuos įvykį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas nežino

Kas nežino portretas
Beveik pilnas užtemimas virš Kanados ir Didžiųjų ežerų,- taigi po 7-14dienų ten laukiam žemės drebėjimo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių