Quantcast

Braškių priežiūra pavasarį: sodinimas, trąšos, kova su piktžolėmis

  • Teksto dydis:

Šviežių braškių galima nusipirkti parduotuvėje ištisus metus, tačiau jų skonis, aromatas neprilygsta toms, kurios atkeliauja iš nuosavo daržo lysvės. Pasodinti augalai jau pamažu bunda, o braškių sėklas pats metais daiginti.

Braškių daiginimas

Patyrę daržininkai tikina, kad iš sėklos išaugintos braškės būna kur kas skanesnės, o derlius daug gausesnis, nors tenka būti kantriems – palaukti metus kitus. Įprastai braškių sėklos sodinamos sausio–vasario mėnesiai, tačiau tai galima padaryti ir kovą. Prieš sodinimą jos laikomos šaldytuve – taip suaktyvinama sėklų gyvybinė galia.

Sėkloms daiginti tiks lengvas, purus, kompleksinėmis trąšomis ir mikroelementais praturtintas durpių substratas "Daigams". Prieš sėdami sėklas galite pamerkti į kalio permanganato tirpalą, o jei nelaikėte šaltai, naudokite specialų dygimo ir įsišaknijimo aktyvatorių. Braškių sėklas įspauskite į žemę, paliekite ir pridenkite plėvele, laikykite 18–20 °C temperatūros aplinkoje, kas antrą dieną pravėdinkite – taip prižiūrimos jos sudygs greičiau, o daigai augs tvirtesni. Paprastai sėklos sudygsta per 5–8 paras, o daigai tinkami pikiuoti po 4–5 savaičių. Iš pastarųjų atrinkite pačius kokybiškiausius – išleidusius po 3–4 lapelius ir persodinkite į didesnius vazonėlius ar kitą tarą. Į lysves juos galėsite sodinti dirvai įšilus – gegužės mėnesio antroje pusėje.

Kokybiškos trąšos

Braškių lysvėms pasirinkite saulėtą užuovėją ir iš anksto pasirūpinkite dirvožemio kokybe: jį kruopščiai išpurenkite, išrinkite piktžoles, jų šaknis ir šakniastiebius. Į duobutes, kuriose sodinsite braškes įberkite kompostinės žemės. Puiku, jei ji bus pagaminta iš kompostuoto aukštutinio tipo durpių ir galvijų mėšlo mišinio, papildyta mineralinių medžiagų, mikroelementų.

Ką tik pasodinti daigai jautrūs temperatūros pokyčiams, todėl palaistę nepatingėkite jų uždengti juoda plėvele ar agroplėvele – ši spalva traukia šilumą. Prigijusius ir sustiprėjusius daigus būtinai patręškite mikroelementų tirpalu – jis stiprins augalų šaknis ir padidins atsparumą ligoms.

Jei norite greičiau ir daugiau sulaukti skanių, sultingų ir maistingų uogų, svarbu braškes tręšti reguliariai joms skirtomis trąšomis. Trąšomis "Braškėms" augalus galima tręšti pavasarį, vegetacijai atsinaujinus ir vėliau – žydėjimo, uogų mezgimo metu. Ši priemonė labai veiksminga: joje esantis azotas skatina stambių ir sultingų uogų augimą, kalis ir magnis garantuoja gausų žydėjimą ir skatina uogų nokimą, fosforas ir mikroelementai stiprina šaknis, gerina maisto medžiagų įsisavinimą. Beje, ji gali būti naudojama tiek braškėms, tiek jų giminaitėms – žemuogėms.

Trąšas naudokite protingai: svarbu nepertręšti, ypač priemonėmis, kuriose gausu azoto, – jis skatina lapų augimą, o tai trukdo uogoms sunokti. Įžvalgūs daržininkai prioritetą teikia kontroliuojamo tirpimo mineralinėms trąšoms. Dėl specialios sudėties granulėse esančios maisto medžiagos pradeda išsiskirti tik tada, kai dirva drėgna ir šilta: kuo šiluma didesnė, tuo daugiau veikliųjų medžiagų išsiskiria, jei šalta, dažnai lyja, visos augalui reikalingos medžiagos lieka granulėse ir nenubėga su vandeniu.

Kova su piktžolėmis

Derlingas braškių lysvės dirvožemis patinka ir įvairioms piktžolėms. Galima jas ravėti, tačiau kuris sodininkas nežino, kokios jos gajos. Kovai su piktžolėmis tiek sodo lysvėse, tiek didelių ūkių plantacijose rekomenduojama naudoti kontaktinio poveikio herbicidą – kiekvieną kartą purškiant jis sunaikina naujai sudygusias žoles. Herbicido efektyvumas priklauso nuo temperatūros ir šviesos intensyvumo, jo poveikiui įtakos nedaro nei dirvos tipas, nei drėgmės kiekis. Nupurkštos piktžolės pamažu pradeda gelsti, vėliau nustoja augti, kol galiausiai visiškai sunyksta. Didžiausia rekomenduojama herbicido norma per visą sezoną – 60 ml 1 arui, ją reikia išpurkšti per du tris kartus.

Derančiame braškyne herbicidas purškiamas anksti pavasarį, dar braškėms nepražydus arba nuėmus derlių, prieš tai išpurenus tarpueilius ar ant ką tik sudygusių piktžolių. Rekomenduojama purkšti 3 kartus po 20 ml 1 arui arba 2 kartus po 30 ml 1 arui produkto, kai piktžolės yra skilčialapių tarpsnio. Priemonė naudojama kas 5–14 dienų, nelygu piktžolių dygimo greitis.

Naujai įveistame braškyne herbicidą galite purkšti praėjus savaitei po daigų pasodinimo ir pakartotinai pasirodžius naujai piktžolių bangai. Priemonės naudokite 30 ml 1 arui, purkškite ne daugiau kaip du kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių