Quantcast

Balandžio orai pagal senolius

Balandis kasdien vis ryškiau kvepia pavasariu, bet jo orai –  gana permainingi: debesys, lietūs, saulė giedriame danguje, laukus nubalinančios šalnos.

Anot Eugenijos Šimkūnaitės, per gerą pusšimtį metų nebuvo tokio pavasario, kad balandžio 20–23 d. nebūtų šlapdribos, o balandį pasitaikančios šalnos, anot mokslininkų, priklauso nuo saulės dėmių aktyvumo, kuris kartojasi maždaug kas vienuolika metų. Manoma, kad šių ar kitų metų balandis gali sulaukti tokių gamtos išdaigų. Maloni šiluma paprastai įsivyrauja tik mėnesio pabaigoje, apie Šv.Jurgį (balandžio 23 d.)

Balandis niekada nebūna šaltesnis už kovą ar šiltesnis už gegužę. Šį mėnesį pasirodo pirmieji pavasariniai grybai – bobausiai, briedžiukai. Anot senolių, kai briedžiukai pradeda dygti, žibuoklės numiršta, o saulė neaplenkia nei samanoto kelmo, nei kuproto akmens – prieš ją net vilkai nestaugia, o varlės – ir tos jai poteriauja.

Šiltas balandis, vėsi gegužė ir šlapias birželis pripildo pilnas statines ir aruodus – tokia yra gaspadorių patirtis. Tad balandį prasideda didieji žemės darbai. Besimėgaujantieji daržininkyste jau ne kartą įsitikino – sėk nors ir į smėlį, bet laiku. Senolių išmintis tai patvirtina: laiku nepasėsi – žiemą badą kentėsi. Kada ir ką geriausia sėti ar sodinti, pasufleruoja pati gamta.

Mėlyni debesys balandį pranašauja šilumą ir lietų, žvaigždėtos šio mėnesio naktys – derlingus metus. Pražydo šalpusnis? Vadinasi, galima sėti morkas, o kai kuriuose Lietuvos regionuose morkos ir petražolės sėjamos, kai žydi žibutės. Kad morkos būtų tvirtos, didelės, jas sėti patariama saulei tekant, o, pavyzdžiui, Šiaulių krašte tikinama, kad, pasėjus prieš Velykas, morkos bus tiesios. Na, o pražydus gluosniams, jau galima sėti salotas, ridikėlius, burokėlius. Svarbu, kad būtų palankus sėjai oras.

Anot liaudies metereologų, koks Velykų pirmos dienos oras, tokia atkeliaus ir vasara. O jei Velykų rytą netikėtai išgirsite gegutę kukuojant, laukite gražaus likusio pavasario. Prognozuoti orus galima ir pagal ievų žydėjimą. Jei ievos sužydi kai šilta, žydėjimo pabaigoje atšals. Jei ievai žydint debesys plauko žemai, vadinasi, oras smarkiai atšals, galimos šalnos. Jei beržai išsprogs anksčiau už alksnius, vasara bus nebloga, o jei ąžuolai sužaliuos anksčiau nei uosis – vasara bus sausa.

Anot liaudies metereologų, koks Velykų pirmos dienos oras, tokia atkeliaus ir vasara.

Tokią pat vasarą žada ir snieguolės, pražydusios po šilto lietaus. Prastus vasaros orus žada anksti pražydę šermukšniai, gražiai žydėję, bet mažai vaisių užmezgę kaštonai. Prisiminkime – kokie orai bus balandį, tokie ir birželį. Įsidėmėkime balandžio 7 d. orus, nes, pasak senolių, jei tądien šlapia, vasarą bus daug grybų, o jei dangus giedras – teks saugotis dažnos perkūnijos.

Viena iš svarbiausių šio mėnesio dienų yra Jurginės, kai šv. Jurgis atrakina žemę ir paleidžia želmenis. Anksčiau pavasario sėją buvo stengiamasi ištaikyti savaitę prieš Šv.Jurgį (prieš Jurgines būtina pasėti žirnius) ir savaitę po.

Labai panašiai elgiamasi ir dabar. Per pačias Jurgines negalima judinti žemės. Proseneliai aiškindavo, kad tą dieną ir arkliai turi pailsėti. Balandžio pabaigoje grįžta kregždės, ir ateina metas, kai net ilga diena darosi per trumpa mūsų planuotiems darbams soduose ir daržuose.


Šiame straipsnyje: balandisorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

emilija

emilija portretas
kauno dienos prenumeratos daugiau nepratesime-nereikia kitu izeidineti,juodinti mums nusispjaut ant visokiu siuksliu-kuriuos garbina jasaitiene-puldinejimu,pastabu rasineju....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių