Quantcast

Ar bijoti lašalų spiečiaus?

Vakarais prie vandens telkinių matomų į drugelius panašių vabzdžių – lašalų – bijoti nereikėtų, tikina Gamtos tyrimų centro Entomologijos laboratorijos vadovas profesorius Sigitas Podėnas. Anot jo, tai – kraujo nesiurbiantys, ligų nepernešantys ir apskritai nesimaitinantys padarėliai, kurie tiesiog šoka savo vestuvinį šokį.

„Lašalai gyvena upėse, ežeruose. Kai jie matomi skraidantys vakarais, tai, galima sakyti, jau yra jų vestuvės. Lašalai visą gyvenimą praleidžia vandenyje ir gyvena kaip lerva. [Kai suauga – LRT.lt] išskrenda tik labai trumpam. Tuomet poruojasi, o, saulei nusileidus, naktį žūva. Tie, kuriems pasiseka, sudeda kiaušinius ir vėl visas ciklas prasideda iš naujo“, – LRT RADIJO laidoje „Ryto garsai“ aiškina S. Podėnas.

Jo teigimu, lašalai gyvena tik švariame vandenyje, todėl jų gausa parodo vandens telkinio kokybę. Be to, šių vabzdžių gyvenamuose telkiniuose gausu žuvų, nes lašalų lervos – svarbus žuvų maistas. „Lašalai naudojami, nustatant vandens švarą. Tai – svarbi grupė. Iš tikrųjų reikėtų džiaugtis: jeigu jų yra daug, tai reiškia, kad vanduo – švarus, o žuvų – daug“, – tvirtina S. Podėnas.

Pasak jo, anksčiau šių vabzdžių buvo matoma mažiau dėl prastų oro sąlygų. Kadangi lašalas itin trapus, jis negali pakilti į orą, kai yra vėjuota ar per šalta. „Tai – gležnas vabzdys, kuris nesimaitina, negeria kraujo, neperneša ligų. Jis paskraido, poruojasi, atšoka vestuvinį šokį ir tuo baigia savo gyvenimą. Jam reikia labai ramaus, nevėjuoto vakaro. Būtų gerai, kad būtų saulė“, – nurodo S. Podėnas.

Kiek laiko dar bus galima matyti skraidančius lašalus, taip pat priklauso nuo oro sąlygų. Jeigu orai atvės, taps vėjuoti ar lietingi, lašalai nebeskraidys.


Šiame straipsnyje: gamtavabzdžiailašalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių