Quantcast

Aplinkosaugininkai prašo namų renovacijos metu išsaugoti perinčius čiurlius

  • Teksto dydis:

Aplinkosaugininkai prašo daugiabučių renovacijos metu aklinai neužblokuoti angų, vedančių į čiurlių perėjimo vietas.

Kaip praneša Aplinkos ministerija, šie į kregždes panašūs paukščiai peri uolų plyšiuose, kuriuos Lietuvoje jiems dažniausiai atstoja daugiabučių namų ertmės virš paskutiniojo aukšto langų.

„Renovacijos metu čiurlių jaunikliai tiesiog aklinai uždaromi, palaidojami namo viduje. Be to, po kiekvieno daugiabučio atnaujinimo prarandamos vietos, kur šie paukščiai gali perėti. Todėl prašoma iki rugpjūčio vidurio aklinai neužtaisyti į čiurlių perėjimo vietas vedančių angų, nes kitaip jie negalės pamaitinti jauniklių“, – skelbia ministerija.

Ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vadovo Algirdo Klimavičiaus teigimu, Europoje saugomos visos laukinių paukščių rūšys, todėl negalima tyčia naikinti nei jų, nei jų buveinių, bloginti gyvenimo sąlygų.

„Nors čiurliai ir nepriskiriami nykstančioms ar Lietuvoje saugomoms rūšims, jiems yra taikomos bendros ES apsaugos taisyklės. Lietuvoje tyčia žudyti paukščius draudžia ir Laukinės gyvūnijos įstatymas“, – įspėja ministerija.

Pasak aplinkosaugininkų, jeigu daugiabučių gyventojai pastebi, kad į namo ertmes nardo čiurliai, o statybininkai ketina šias ertmes uždengti, jie turėtų pristabdyti statybos rangovus.

Išsaugant čiurlius Aplinkos ministerija kviečia prisijungti ir daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdytojus, kad kartu su gyventojais apsvarstytų galimybes įrengti lizdavietes šiems paukščiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Miškinis

Miškinis portretas
Pas mane išeina varnėnai su vaikais,tada atsikrausto čiurliai į paliktus inkilus.Ir galiu paneigti mitus,kad jie miega skraidydami,jie miega inkiluose,jei blogas oras tai ir ištisom dienom,trumpam išlėkdami.

o kas valys kakukus?

o kas valys kakukus? portretas
Na gerai

Milda

Milda portretas
Čiurliukai vėlai parskrenda į LT, apie gegužės vidurį, ir jie labai naudingi paukšteliai, ora skraido labai ilgai ir gaudo visokias museles, uodus, o ypač šiemet bus daug uodų nes neiššalo, visą taip vadinama žiema nebuvo šalčio, taip kad gerbkime ir mylėkime šitus mielus paukštelius-čiurliukus, kurie mum ir nuotaika pakelia skraidydami čvyr, čvyr,čvyr tokius garsus skleisdami, be jų butu nyki tyluma.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių