Quantcast

Europos privatumo įstatymą pritaikys skaitmeniniam amžiui

Europos teisės aktas, reglamentuojantis privačius duomenis, kelia grėsmę socialinių tinklų svetainėms, tokioms kaip „Facebook“. Šiose svetainėse vartotojai dažnai nurodo savo silpnybes, nenumatydami pasekmių.

Europos Komisijos narė Viviane Redinga praėjusią savaitę paragino pakeisti Europos interneto teisės aktą. Tikimasi 1995 metų dokumentą pritaikyti šiandienai. Briuselyje privačių piliečių duomenų apsauga yra svarbi problema. Jau kurį laiką kyla konfliktai su JAV dėl didesnės asmeninių duomenų kontrolės, rašo itzinios.lt.

Europos reguliavimo institucijos privertė interneto ir kompiuterių gigantes „Google“, „Yahoo!“ bei „Microsoft“ sumažinti laiko tarpą, kurį saugomi asmeniniai duomenys. Vienas kompanijos „Microsoft“ direktorių Bradas Smithas praėjusią savaitę atvyko į Briuselį paraginti pažangiau kovoti už privatumą ir saugumą, kuris susijęs ne tik su kompiuteriais, bet ir su žmonių santykiais. Šiuo metu svarbia problema tampa perėjimas prie „cloud“ programų – tai reiškia, kad duomenys saugomi interneto serveriuose. Reikalingos aiškios taisyklės, galinčios užkirsti kelią prieštaringoms problemoms, pavyzdžiui, tokioms, kurias sukėlė „Google“ programa „Street View“.

Šią savaitę Kanada pradėjo naują tyrimą, susijusį su socialinių tinklų svetainėmis. Tai susiję su nauju „Facebook“ sprendimu nebeleisti nariams, kurių skaičius visame pasaulyje siekia 200 milijonų, slėpti tam tikrų detalių, įskaitant nuotraukas bei asmeninį profilį. „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas gynė šį žingsnį teigdamas, kad individai nori dalintis informacija. „Per pastaruosius penkerius-šešerius metus blog‘ai labai išpopuliarėjo, - sakė jis. – Žmonės dabar nesijaučia nejaukiai dalindamiesi didesniu informacijos kiekiu. Jie tapo atviresni kitiems žmonėms“.

Tačiau viso to rezultatas tas, kad internetinės paieškos pateikia labai asmeniškos informacijos. Naujausi tyrimai rodo, kad 41 proc. darbdavių atsisakė kandidatų vien dėl to, jog žiniasklaidoje pateikiamos jų gyvenimo detalės. JAV šie skaičiai siekia net 70 procentų. Internete pateikiami komentarai, netinkamos nuotraukos ir vaizdo medžiaga gali žmonėms sukelti rūpesčių. Darbdaviai labai atidžiai ieško informacijos, kuri gali būti neetiška ar netgi neteisėta – tai gali paskatinti juos neįdarbinti kandidato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių