Quantcast

Bibliotekininkų kompetencijos šuolį įvertino ir bibliotekų lankytojai

Beveik 3000 bibliotekininkų, dirbančių viešosiose šalies bibliotekose, per pastaruosius metus gerokai patobulino informacinių technologijų (IT) naudojimo įgūdžius. Šiuo metu kompiuteriu dirba 99 proc. bibliotekininkų, 95 proc. jų teigia turį gerus naudojimosi kompiuteriu ir internetu įgūdžius. Bibliotekininkų kompetencijos šuolį pastebi ir bibliotekų lankytojai – daugiau nei 90 proc. jų įsitikinę, kad bibliotekose dirba aukštos kvalifikacijos darbuotojai. 

„Internetas ir kompiuteris dabar yra įprastos darbo priemonės, organizuojant paslaugas kiekvienoje viešojoje bibliotekoje, nors dar prieš kelerius metus IT daugelio bibliotekų nebuvo pasiekusios. Dar svarbiau, jog bibliotekininkų gebėjimų pažangą teigiamai įvertina lankytojai – apklausų duomenimis, vis daugiau jų yra patenkinti bibliotekininkų teikiamomis konsultacijomis“, – pastebėjo projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius. 

Per trejus metus bibliotekininkų, savo darbe besinaudojančių kompiuteriu, padaugėjo ketvirtadaliu. SIC bendrovės vykdytų apklausų duomenimis, 2008 m. kompiuteriu dirbo tik trys iš keturių bibliotekininkų, o šiuo metu jų skaičius siekia 99 procentus. 

2011 m. pabaigoje pakankamus naudojimosi kompiuteriu įgūdžius turėjo 96 proc. apklaustų bibliotekininkų – penktadaliu daugiau nei 2008 m. (76 proc.). Net 95 proc. bibliotekininkų nurodė turį ir pakankamus naudojimosi internetu įgūdžius, tuo tarpu 2008 m. taip teigė 77 proc. respondentų. 

Pasak K. Juškevičiaus, prie šių rodiklių augimo nemažai prisidėjo bibliotekininkams skirti kompiuterinio ir internetinio raštingumo mokymai. Projekto „Bibliotekos pažangai“ surengtuose kursuose 2008-2011 m. iš viso mokėsi apie 2700 bibliotekininkų. Dauguma jų dalyvavo ne vienuose mokymuose, per 200 bibliotekininkų mokėsi 5 ir daugiau programose. 1332 bibliotekininkai sėkmingai išlaikė egzaminus ir įgijo Europos kompiuterio vartotojo pažymėjimus (ECDL). 

Šiuo metu jau patys bibliotekininkai sėkmingai rengia skaitmeninio raštingumo mokymus gyventojams. Tiek šių mokymų dalyviai, tiek kiti bibliotekų lankytojai pastebi išaugusią bibliotekininkų kompetenciją. Nuomonių tyrimai rodo, jog iš visų lankytojų grupių labiausiai pasikeitė jaunimo požiūris į bibliotekininkų teikiamas konsultacijas. Jei 2008 m. bibliotekininkų konsultavimo gebėjimais buvo patenkinti vos 36 proc. jaunosios kartos atstovų, tai 2011-aisiais šis skaičius šoktelėjo daugiau nei dvigubai – iki 96 proc. 

2011 m. pabaigoje 92 proc. bibliotekų lankytojų teigė, kad bibliotekoje dirba aukštos kvalifikacijos darbuotojai, o 94 proc. bibliotekininkus įvertino kaip gerus pagalbininkus lankytojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ausra

ausra portretas
Teisingai, sakykim, parašyta, tiktai šuolio atlyginimų srity nematyti ir negirdėti, ypač miestelių ir kaimų bibliotekose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių