Quantcast

Bevandenės skalbyklės: skalbimas sausu ledu

Vienas iš labiausiai varginančių buities darbų yra skalbimas. Žinoma, dabar tai labai paprasta: sumetei nešvarius rūbus į automatinės skalbyklės būgną, įbėrei skalbimo miltelių, įpylei minkštiklio, paspaudei keletą mygtukų ir tik nepamiršk po kurio laiko iš būgno išimti švarių skalbinių. Tačiau panašu, kad skalbimo technologijos dar nepasiekė savo zenito. Gali būti, jog netolimoje ateityje įprastines skalbykles pakeis bevandenės skalbimo mašinos, nešvarius rūbus sausu ledu išskalbsiančios vos per keletą minučių.

Bendrovės „Electrolux“ koncepcinė skalbyklė „Orbit“ – viena iš tokių. Žiedas su jo kontūre implantuotomis magnetinio lauko baterijomis priverčia supervėsų, iš superlaidaus metalo pagamintą sferos formos būgną levituoti. Būgno ertmė padengta dviem sluoksniais grūdinto stiklo ir atvėsinama iki temperatūros, būdingos skystam azotui. Žiede implantuoti elementai generuoja magnetinį lauką, tad sferinis būgnas skalbimo proceso metu tame lauke levituoja (kybo).

Skalbimo sfera, kuri atidaroma ir reguliuojama lietimui jautriu pulteliu. Skalbiant į vidun sumestus nešvarius rūbus viršgarsiniu greičiu bloškiamas sublimuotas sausas ledas (angl. – „dry ice“). Anglies dvideginis sąveikauja su skalbiamų audinių medžiagomis ir suardo į jas papuolusius organinius nešvarumus. Po to purvas ir nešvarumai surenkami į filtrą, pašalinamas anglies dvideginis, kuris į sausą ledą sušaldomas iš naujo (tiesa, nėra aišku kaip – tai gali reikalauti nemažai energijos).

Žinoma, kol kas visa tai – tik koncepcija, kurią sugalvojo Eli Ahovi (Elie Ahovi). Tačiau į ateities buitinės įrangos kontekstą šis išradimas įsikomponuoja nepriekaištingai. Turint omenyje, jog bevandenė skalbyklė padėtų sutaupyti skalbimui skirto laiko, jos perspektyvos atrodo gana šviesios.

 

 

<script type="text/javascript" src="https://video.foxnews.com/v/embed.js?id=1458377781001&w=466&h=263"></script><noscript>Watch the latest video at
<a href="http://video.foxnews.com">video.foxnews.com</a></noscript>


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių