Quantcast

Vitaminas D gali smarkiai sumažinti žarnyno vėžio tikimybę

Išanalizavę duomenis iš dešimties Europos valstybių, mokslininkai daro išvadą, kad kraujyje daugiausia vitamino D turintiems asmenims rizika susirgti kolorektaliniu vėžiu sumažėja net 40 procentų.

Kolorektaliniu vadinamas gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalo „British Medical Journal“ interneto svetainė. Teigiama, kad tai yra visų didžiausias tokio pobūdžio tyrimas, patvirtinantis jau anksčiau nustatytą atvirkštinį vitamino D vartojimo ir kolorektalinio vėžio tikimybės ryšį.

Šešių valstybių mokslininkai išanalizavo daugiau nei prieš dešimtmetį užbaigto susirgimų vėžiu tyrimo rezultatus. Nuo 1992 iki 1998 metų trukusiame tyrime dalyvavo daugiau kaip 520 tūkstančių žmonių iš dešimties Vakarų Europos valstybių. Tyrimo laikotarpiu nustatyti 1248 susirgimo žarnyno vėžiu atveju, šių ligonių duomenys buvo lyginami su tiek pat sveikų žmonių duomenimis.

Kolorektalinis vėžys pasaulyje sudaro 9 procentus visų naujų susirgimų vėžiu, tačiau kur kas dažniau jis pasitaiko išsivysčiusiose šalyse. Jei ši liga nustatoma anksti, ši vėžio forma yra viena lengviausiai išgydomų. 

Mokslininkai padarė išvadą, kad jei tiriamieji kraujyje vitamino D turėjo mažiau nei vidutiniškai (mažiau nei 50-70 nanomolių), rizika susirgti kolorektaliniu vėžiu buvo didesnė, tačiau nenustatyta, kad didesni vitamino D kiekiai nei vidutiniai būtų suteikę kokių nors papildomų pranašumų.

Tokia priklausomybė buvo žymiai didesnė gaubtinės žarnos nei tiesiosios žarnos vėžio atvejams.

Be to, pastebėta, kad su maistu suvartojant daugiau kalcio, žarnyno vėžio tikimybė yra mažesnė. Mokslininkai mano, kad kalcis greičiausiai padeda vitaminui D apsaugoti žarnyną nuo piktybinių navikų atsiradimo.

Pagrindinės gydytojų rekomendacijos žmonėms nuo kolorektalinio vėžio apsisaugoti yra nerūkyti, padidinti fizinį aktyvumą, atsikratyti nereikalingo svorio ir pilvo srities riebalų, sumažinti alkoholio ir mėsos vartojimą, praneša sciencedaily.com.


Šiame straipsnyje: vitaminas D

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių