Quantcast

Vaistų poveikį sustiprina darni šeima

Neįgalų vaiką auginančios šeimos dažnai neatlaiko likimo siųsto išbandymo. Sutuoktiniai pasuka skirtingais keliais.

Labdaros ir paramos fondo "Algojimas" atstovė Klaipėdoje Rasa Žemgulienė ėmėsi iniciatyvos suburti neįgalius vaikus auginančias šeimas, kad nors kartą per savaitę jos galėtų susirinkti po vienu stogu.

Neseniai klaipėdietė grįžo iš respublikinės šeimos narių stovyklos "Ištiesk gerumui ranką" Bistrampolio dvare, Panevėžio rajone. Neįgalius vaikus auginančias šeimas pirmą kartą sukvietė fondas "Algojimas".

Beveik prieš metus veiklą pradėjęs fondas rūpinasi neįgalaus vaiko ir šeimos integracija į visuomenę bei visokeriopa pagalba. Jis turi 12 atstovų skirtinguose miestuose.

Švietimo ir mokslo ministerija šiam socializacijos projektui teskyrė vos porą tūkstančių litų vietoj prašytų 25 tūkst. Tad teko ne tik gerokai sutrumpinti stovyklos laiką, bet ir apkarpyti dalyvių skaičių.

Šešerių metų sūnų auginanti R.Žemgulienė pasakojo, kad stovykloje dėmesys buvo skiriamas ne tik neįgaliam vaikui, bet ir kitiems šeimos nariams: tėvams, močiutėms, broliams ir seserims.

Kol suaugusieji bendravo su įvairių sričių specialistais, padedančiais įveikti šeimos problemas, vaikus prižiūrėjo organizacijos "Mes - jaunimas" savanoriai.

Moterį sukrėtė statistika apie iširusias santuokas tarp neįgalų vaiką auginančių porų. 70 proc. atvejų moterys lieka vienos. Stovykla tik sustiprino jos nuomonę, kad dėmesys turi būti skiriamas visiems šeimos nariams.

R.Žemgulienė tikisi suburti klaipėdiečių šeimas, kurios kelis kartus per savaitę galėtų susibėgti ir aptarti kylančias problemas, pasidalyti patirtimi ar duoti viena kitai naudingų patarimų. Per tą laiką vaikus prižiūrėtų savanoriai. Būsimų susitikimų iniciatorė dabar kaip tik dairosi patalpų.

"Vyrai dažnai neatlaiko įtampos dėl neįgalaus vaiko, tad jiems būtina parama. Kaip broliui pasakyti draugams, kad namuose auga neįgalus vaikas? - galimų būsimų susitikimų temas vardijo pašnekovė. - Nors trumpam atitrūktume nuo kasdienių rūpesčių ir pasisemtume dvasinės stiprybės. Tabletė negali tiek daug duoti, kaip sveika atmosfera pilnoje šeimoje".

"Aglojimo" duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 30 tūkst. šeimų, auginančių neįgalius vaikus.

 


Šiame straipsnyje: neįgaliejialgojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

teta

teta portretas
"Kaip broliui pasakyti draugams, kad šeimoje auga neįgalus vaikas",- tai vyrų pižoniškumo įrodymas. Jie mat "nepakelia", o moterys turi pakelti. Tai pasipūtusio patino pozicija: "mano viskas turi būti geriausia- gražia žmona ir vaikas vunderkindas". Tai vyrų auklėjimo trūkumas.

sss

sss portretas
nespresk pagal save jei likimas pasiunte vyra issigimeli tai nereiskia kad visi tokie......, kiekvienas normalus vyras stengsis tam neigaliam vaikui duoti viska o ne begti i krumus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių