Quantcast

Tyrimas: pigiausi vaistai dažnai yra neprieinami

Per beveik dešimtmetį vaistai Lietuvoje pabrango ketvirtadaliu. O pigiausi medikamentai, kaip parodė Vaistų kontrolės tarnybos užsakymu atliktas tyrimas, dažnai gyventojams yra neprieinami. Esą vaistus įvežantys tinklai, kurie patys turi ir savo vaistines, nesuinteresuoti į rinką tiekti pigiausių vaistų.

Iš vaistinių išeinančių lietuvių krepšiuose dažniausiai yra vaistai širdies ir kraugyslių, nervų, virškinimo ligoms gydyti. Tačiau jiems įsigyti pinigines tenka atverti vis labiau. Per beveik 10 metų vaistai Lietuvoje brango 20–25 proc.

Pagal galiojančią tvarką vaistininkas pirkėjui privalo pasiūlyti pigiausią medikamentą iš tos pačios vaistų grupės. Tačiau atliktas tyrimas parodė, kad tokių vaistinėse toli gražu ne visada yra.

„Aš tikiu, kad tas pigiausias vaistas gal ir yra kažkur, nes tikrina ligonių kasos. Bet pastebime tendenciją, kad, deja, tas vaistas nėra pardavinėjamas. Pardavinėjami tie vaistai, kurie tinklui neša geriausią pelną iš tos vaistų grupės“, – sako Gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

Anot L.Labanausko, trečdalis vaistų pirkėjų nepasiekia. O tokia padėtis esą klostosi, nes vaistus įveža ir parduoda dažniausiai tos pačios bendrovės. Esą rinką užvaldo didmenininkai, kurie nesuinteresuoti į savo vaistinių lentynas dėti pigiausių vaistų.

„Vaistinių tinklai – tiesiogiai susiję su didmenininkais ir čia atsiranda įvairios tendencijos, kur vienų vaistų pardavimai yra skatinami šitos sistemos, o kitų – vienaip ar kitaip ribojami. Tai yra verslo įtaka“, – teigia Vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gintautas Barcys.

Sveikatos apsaugos ministerija neigia, kad pigiausi vaistai žmonėms neprieinami.

„Kiekvienos grupės pigiausių vaistų visose vaistinėse yra. Tai yra kontroliuojama, aš galiu užtikrinti pats – pigiausias yra. Nėra visų 10–15, bet pats pigiausias yra“, – tvirtina sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius.

Tačiau Gydytojų sąjungos prezidentas teigia, kad gydytojai dažnai susiduria su tuo, jog kokybiškų ir pigių vaistų vaistinėse nėra.

„Jie būna įvežti ir firma, kuri įvežė, arba gamintojas niekaip nesugeba to vaisto iki rinkos atvesti, nes gal kokios kliūtys yra daromos. Deja, dabar gydo pacientus patys tinklai, nebe mes. Mes tik planą pasakome, ką reiktų gydyti, o vaistą parenka tokį, koks yra naudingesnis vienai ar kitai vaistinei“, – įsitikinęs Gydytojų sąjungos prezidentas L. Labanauskas.

Anot specialistų, atliktas vaistų prieinamumo tyrimas parodė, kad vaistų rinką vis labiau formuoja didieji tinklai, todėl vaistų ir jų kainų prieinamumas gyventojams mažėja.


Šiame straipsnyje: vaistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

timas

timas portretas
turgui prekibininkai ne tokie nagli kaip vaistininkai pagivenusius zmones apgaudineij ir ne tik

sss

sss portretas
gal norejot parasyti 250%

gydytoja

gydytoja portretas
garaleviciute,tamsta BJAURI MELAGE!!!vaistai per 10m. pabrango 2--3 kartus,o 20% brangsta kiekvienais metais!!!skriaudziami patys silpniausi, kurie jau senai PRAKEIKE ta vaistininku klana ir jie,ir ju palikuonys--DEGS PRAGARE.......
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių