Quantcast

Stiprinant imunitetą svarbu sau nepakenkti

Lietuvoje sparčiai plintant naujojo gripo epidemijai ir gyventojams susirūpinus savo imunitetu, svarbu nepulti į kraštutinumus ir nepakenkti savo sveikatai, perspėja savigydos specialistai.

„Rekomenduojamos vitaminų ir mineralų paros normos (RNP) yra nustatytos sveikiems žmonėms, kurie siekia savo mitybą padaryti visaverte, tačiau iškilus infekcijos pavojui, kai kuriais atvejais tokios normos negalioja. Pirmiausia tai pasakytina apie vitaminus C ir D bei žuvies taukus“, sako Savigydos pramonės asociacijos (SPA) direktorius Edvinas Butkus.

Jis pastebi, kad vitaminas C žymiai didesniu kiekiu nei RPN priskiriamas ne maisto papildams, o gydantiems medicininiams preparatams, o vitamino D oficialiai rekomenduojama paros norma Lietuvoje smarkiai atsilieka nuo pastaraisiais mėnesiais mokslininkų gautų duomenų.

Tačiau daugelį kitų ekstraktų arba sudėtingų maisto papildų reikia vartoti taip, kaip nurodyta ant jų pakuotės.

Be to, apdairiems reikia būti net ir vartojant tokias vadinamąsias tradicines priemones kaip imbieras arba česnakas. Suomijos maisto saugos agentūra rugsėjį paskelbė perspėjimą, kad imbieras dėl jame esančių veikliųjų maistinių medžiagų gali pakenkti nėščiosios vaisiaus vystymuisi.

Česnako dideli kiekiai gali sudirginti virškinamąjį traktą. Vartojant česnako maisto papildus kapsulėse, tokia grėsmė minimali.

Bent dviejuose su maisto papildais susijusiose interneto svetainėse atliekamose apklausose jų lankytojai nurodo imunitetui stiprinti dažniausiai pasirinkę tuos produktus, kuriuose rekomenduoja specialistai.

Viena iš vienuolikos maisto papildų bendrovių, priklausančių Savigydos pramonės asociacijai, pranešė, kad lapkričio mėnesį jos platinamo vitamino C pardavimai išaugo 6 kartus palyginti su spalio mėnesiu. 

Naujajam gripui artėjant link epidemijos piko, specialistai ir toliau rekomenduoja vartoti tokias priemones kaip vitaminas C, ežiuolės ir šeivamedžio ekstraktai, čiobreliai, česnakas, bičių pikis ir pan.


Šiame straipsnyje: imunitetasgripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių