Quantcast

Šeimos gydytojai galės atlikti daugiau tyrimų

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu neseniai buvo papildyta šeimos gydytojo medicinos norma - jo kompetencijai priskirti papildomi laboratoriniai tyrimai.

Tokiu būdu siekiama, kad pacientams nereikėtų dėl palyginti nesudėtingų įprastų tyrimų kreiptis į gydytojus specialistus, iš anksto gavus šeimos gydytojo siuntimą, kartu tikimasi, kad sumažės laukiančiųjų gydytojų specialistų konsultacijos eilės.

Nuo 2010 m. sausio 1 d. įsigaliojus šiam ministro įsakymui, kalio, natrio, kreatinino, šlapalo koncentracijos kraujyje tyrimus ir gliukozės toleravimo mėginį galės skirti ir prireikus atlikti šeimos gydytojas, jis įvertins ir šių tyrimų rezultatus.

Atsižvelgiant į minėtų tyrimų atlikimo sąnaudas, didės ir vieno gyventojo pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros metinė bazinė kaina, todėl šalies gyventojų pirminei sveikatos priežiūrai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo papildomai numatoma skirti apie 5 mln. litų.

Šiuo metu už šeimos gydytojų suteiktas paslaugas ligonių kasos moka sveikatos apsaugos ministro patvirtintomis bazinėmis kainomis pagal 7 amžiaus grupes (iki 1 m., 1-4 m., 5-6 m., 7- 17 m., 18- 49 m., 50-65 m., 65 m. ir vyresni).  

Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos gali gauti ir papildomų lėšų. Jos skiriamos už šeimos gydytojų laiku nustatytas onkologines ligas (ankstyvųjų stadijų vėžį), už kraujo krešumo būklės ištyrimą, už glikozilinto hemoglobino nustatymą, nėščiųjų sveikatos priežiūrą, nėščiųjų kraujo grupės ir rezus RH (D) priklausomybės faktoriaus bei Rh antikūnų nustatymą, taip pat už nėščiųjų kraujo tyrimus dėl sifilio ir ŽIV antikūnų, vaikų iki 1 metų bei neįgaliųjų sveikatos priežiūrą, vaikų imunoprofilaktiką, moksleivių rengimą mokyklai, slaugos personalo procedūras namuose bei būtinąją medicinos pagalbą gyventojams, neįrašytiems į pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos aptarnaujamų gyventojų sąrašą.

Nuo 2007 metų ligonių kasos diferencijuotai moka pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms, atsižvelgdamos į jų gerus darbo rezultatus - į vaikų ir suaugusiųjų sveikatos priežiūros intensyvumą bei prevencinių gimdos kaklelio vėžio ir priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programų vykdymą.


Šiame straipsnyje: tyrimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių