Quantcast

Ragina tylos minute atkreipti dėmesį į triukšmo žalą sveikatai

Sveikatos apsaugos ministerija ragina trečiadienį tylos minute paminėti pasaulinę triukšmo suvokimo dieną ir taip atkreipti dėmesį į neigiamą ilgalaikio triukšmo poveikį visuomenės sveikatai.

„Daugelyje valstybių ši diena minima skelbiant visuotinę tylos minutę. Lietuvoje tylos minutė skelbiama nuo 14.15 iki 14.16 val. Be to, siūloma laikytis “tylos dietos„, kitaip tariant, išjungti elektroninius prietaisus, informavimo šaltinius, paskirti laiko tyliajam poilsiui: aplankyti parodą, pasivaikščioti parke ar miške, nueiti į biblioteką, o gal tiesiog pasėdėti pasvajoti tyloje“, – rašoma SAM pranešime.

Pasak ministerijos, aplinkos triukšmas gali kenkti žmogui tiek fiziškai, tiek psichologiškai, trikdydamas miegą, poilsį, mokymąsi ir bendravimą.

„Didžiausią poveikį turi kelių, geležinkelio ir oro eismo triukšmas. Daugiausia problemų tai kelia miesto aplinkai: maždaug 75 proc. Europos gyventojų gyvena miestuose, o eismo kiekis vis dar tebeauga. Šalių apžvalgos rodo, kad su aplinkos triukšmu susijusių nusiskundimų daugėja daugelyje Europos šalių“, – teigia ministerija.

Garso intensyvumui aplinkoje pakilus virš 50 decibelų, trikdomas dėmesys, greičiau nuvargstama, o garsui perkopus 85 decibelų ribą ir besitęsiant daugiau kaip aštuonias valandas, tai gali sukelti kurtumą.

„Nepaisant šių skaičių, Pasaulio sveikatos organizacijos organizacijos atlikti tyrimai rodo, kad net apie 40 proc. Europos Sąjungos gyventojų kasdien veikia gatvių triukšmas, kurio intensyvumo lygis viršija 55 decibelų. Kitų 20 proc. gyventojų ausis kasdien pasiekia triukšmas, didesnis nei 65 decibelų. Daugiau nei 30 proc. europiečių veikia didesnis kaip 55 decibelų triukšmas nakties metu“, – rašoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriau

geriau portretas
keturraciams dusles uzdekit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių