Quantcast

Nuolatiniai ginčai su vyru: kas kaltas ir ką daryti?

Jūsų gyvenimas - vien nesibaigiantys kivirčai? Jau pamiršote, kada apie vyrą galvojote ką nors gero? Pavargote nuo tokio gyvenimo, tačiau dar nesate pasirengusi skyryboms? Vadinasi, laikas spręsti šią problemą, rašo portalas delfi.lt.

Kas kaltas?

Ar pamenate, kada prasidėjo kivirčai? Ar prisimenate tą momentą, kai taika baigėsi ir prasidėjo karas? Ne? Tuomet akivaizdu, kad kalti jūs abu. Iš suaugusio pozicijos, net jei jūsų vyras neteisus, jūs visada galite būti protingesnė ir išspręsti problemą. Tačiau to nepadarėte. Taigi ir jūs kalta.

O jei savo elgesiu įjungiate mechanizmą „tu pats kvailys“, kaip kad: „jis negrįžo laiku, taigi nepagaminau vakarienės“, „ji nepagamino vakarienės, aš...“, tuomet ieškoti kaltųjų tiesiog beprasmiška.

Jei jūsų neįtikinome, tuomet naudokitės paprasta išmintimi, sakančia, kad kito žmogaus nepakeisite. Pasikeisti gali tik pats žmogus, o tai niekada neįvyksta prievarta (per ginčus ar priekaištus). Taigi turite tik du variantus: atsisakyti to žmogaus arba įkvėpti jį permainoms savo elgesiu, tapti taikos iniciatore.

Ką daryti?

Nuolatiniai barniai tarp sutuoktinių turi visiškai skirtingas priežastis. Jie gali būti susiję su dideliais įvykiais šeimoje: vaiko gimimu, persikėlimu, darbo pakeitimu, kreditu ir pan.

Bendra yra viena - priežastys vis dėlto slypi ne tame, kas nutiko, o tame, kad abu partneriai nustoja jausti laimę, kažkada jungusią jų porą. Ir tai pakeičia savo būdais. Išeiti iš užburto rato galite tik dirbdami su savimi ir savo požiūriu į partnerį.

Atsisakyti įpročio

Laikui bėgant, ginčai gali tapti įpročiu. Įprantame prie tam tikrų dalykų, imame galvoti, kad „visi taip gyvena“ ir jau nebesistengiame nieko padaryti. Kaupiasi nesibaigiančios pretenzijos, su savimi atsinešdamos dar naujų pretenzijų, ir tuomet viskas susikaupia į didžiulį kamuolį, kurį tampytis su savimi atrodo paprasčiau nei išpainioti. Jei suprantate, kad nuo to pavargote, tuomet pats laikas įvardinti problemą ir imtis keisti santykius.

Pripažinti, kad kalti abu

Imtis spręsti problemą galima tik su pozicija „mes abu buvome vienodai neteisūs“. Be to, uždrauskite sau kurti logines sekas ir kaltinti kitą: „nustojau tau gaminti, nes dėl tavo menko atlyginimo daugiau dirbu ir neturiu laiko“.

Sudėlioti pretenzijas į lentynėles

Tai pati pavojingiausia plano susitaikyti su vyru dalis. Kai kurie psichologai pataria susidaryti sąrašą, kas jums nepatinka santykiuose, ruošiantis pokalbiui. Kai kurie pataria susikoncentruoti ties norais. Antrasis būdas mums imponuoja daugiau, tai yra, apsikeitimas pretenzijomis rizikuoja peraugti į eilinį ginčą.

Kaip teisingai pasiruošti pokalbiui ir kalbėti

Užsirašykite, ko jums norėtųsi. Žinoma, visa tai turi būti pagrįsta tuo, ko dabar nėra ir dėl ko kyla pretenzijos. Frazę „aš noriu“ pakeiskime „man norėtųsi“.

Taigi vietoje „išmeti arbatos pakelius į šiukšlių dėžę, o ne palieki ant stalo; neini į kambarį su purvinais batais“ rašote: „man norėtųsi, kad mūsų namuose būtų švaru, kad mes abu laikytumėmės tvarkos ir gerbtume vienas kito triūsą“. Prasmė ta pati, o pojūtis visai kitas, tiesa?

Abu tą sąrašą pasiruoškite iš anksto. Pokalbio pradžioje dar kartą paaiškinkite savo ketinimus: nustoti ginčytis ir reikalauti vienas iš kito laimės, sužinoti tikruosius norus ir poreikius, imti kartu juos tenkinti.

Atitinkamai, svarbiausia pokalbio taisyklė - kartu rasti kelią, kaip patenkinti vienas kito poreikius. Net jei jums nepatinka, dabar nėra galimybių, jūs kartu galvojate, kaip realizuoti norus, kad partneris liktų patenkintas.

Šiame pokalbyje užimkite suaugusio žmogaus poziciją „pažiūrėkime, ką galime padaryti“, o ne vaiko „man norisi ir viskas!“

Idealus ginčas: nusistatome pokalbio taisykles

Taisyklės turi būti tokios:

Kalba tik vienas;
Nesiteisinti;
Kalbėti tik apie norus (nekartoti pretenzijų ir priekaištų);
Klausimus galima užduoti tik patikslinimui;
Kalbėti ramiai;
Visi poreikiai vienodai svarbūs.

Toks pokalbis ir po jo sekantis susitarimų laikymasis padės jums tinkamai nusiteikti - nusiteikti taikai ir problemų sprendimui. Net jei tai bus sunku, pasiekti tikslai pateisins visas pastangas.

Anuliuokite „sąskaitas“

Laikytis susitarimų vakarykščių ginčų ir priekaištų fone neįmanoma. Todėl anuliuokite visas savo senas sąskaitas, atleiskite partneriui už tai, kas buvo. Įsivaizduokite, kad tik dabar pradedate kurti savo santykius, nežinote, kaip elgsis vyras. Jis žino jūsų norus, jūs žinote jo. Žaidimas prasideda, 0:0.

Kalbėti ir daryti tik gerus dalykus

Pastebite, ką kalbate apie vyrą draugėms, kolegėms? Veikiausiai mažai ką gero. O pasistenkite apskritai neįtraukti aplinkinių į jūsų gyvenimą tokiame sunkiame santykiams periode.

Atkreipkite dėmesį į tai, kodėl jūs kartu. Jei jums prireikia tokių titaniškų pastangų pastebėti jame ką nors gero ir pasistengti elgtis su juo kaip su geriausiu vyru, tai kam visa tai? Kodėl tai skaitote? Kodėl norite kažką pakeisti?

Paprastai galvojame taip: mes mylime vienas kitą, vadinasi, darysime vienas kitam gera. O pasistenkite veikti atvirkščiai: darysime vienas kitam gera, ir meilė sugrįš. Susitarkite su vyru dėl poros paprastų ritualų, pavyzdžiui, pasakyti „myliu tave“ prieš miegą, pavadinti meiliu vardu ir panašiai. Galbūt kartą per savaitę jis nuperka jums gėlių, o jūs pagaminate šventinę vakarienę.

Užmerkite akis į tai, kad „myliu tave“ ne visada bus nuoširdus, meilūs žodžiai tariami pro suspaustas lūpas, o gėlės negražios.
Stebėkite, kas vyksta laikui bėgant.

Kovojame su nuolatiniais ginčais po vieną

Nuolatiniai ginčai dažnai grįsti tuo, kad kiekvienas atkovoja savo teritoriją ir su žodžiais „o aš noriu, kad tu...“ užlipa ant barikadų, griaudamas viską savo kelyje. Ir pokalbio, kurį pasiūlėme, metodas kaip tik ir pagrįstas tuo, kad abiem siūloma pakelti baltą vėliavą ir sužinoti apie kito žmogaus poreikius.

Tačiau kyla problema, kai sutuoktinis nenori prisidėti. Jei turite jėgų ir nesiruošiate pasiduoti, galite pabandyti dar vieną metodą. Tai - ryžtingoms moterims, nesibijančioms novatoriškų metodų.

Pabandykite rasti savo kaltės tame, kas jums nepatinka, netgi per jėgą. Jis nemeilus? Padėkite jam namie emociškai atsipalaiduoti po darbo, palaikykite jį. Jis nenori dirbti? Nustokite dirbti už du (kitaip kam jam dirbti?), ramiai ir be pretenzijų pasakykite, kad jūsų šeima gyvens taip, kaip pasakys jis.

Jis kabinėjasi prie smulkmenų? Pasakykite jam, kad mylite jį, net kai jis pyksta. Jis jus užgavo? Vis tiek pagaminkite pietus. Jis labai šykštus? Pabandykite pasidalinti su juo savo išgyvenimais ir emocijomis, tapkite mažiau uždara, juk vyro materialinis godumas ir nepasitikėjimas - tai ne kas kita, kaip moters uždarumas.

Toks metodas padės parodyti jam, kad iš jūsų pusės problemų daugiau nėra - jūs vykdote savo pareigas. Ir jei ginčai vis dar tęsiasi, laikas veikti būtent vyrui. Jei vyras kaip ir anksčiau išlieka pasyvus, galbūt atėjo laikas pagyventi atskirai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių