Quantcast

Nacionalinio sveikatos egzamino populiarumas pranoko lūkesčius

Vos per kelias valandas nuo nacionalinio sveikatos egzamino pradžios žinias pasitikrinti bandė kelios dešimtys tūkstančių žmonių.

Įvertinti savo žinias apie sveikatą panorusi studentė Martyna išsprendė ne tik egzamino klausimus, bet ir bandomuosius testus. Nors propaguoti sveikesnės gyvensenos tai merginos nepaskatino, pasak jos, teste minimomis ligomis ar jų prevencija būtinai pasidomės.

„Klausimai iš tikrųjų yra labai sudėtingi, manau kad tikrai ne kiekvienas, kad ir sveiką gyvenimą propaguojantis žmogus, turi pakankamai žinių, kad galėtų atsakyti į šituos klausimus. Aš netgi drįsčiau abejoti ar 1–2 kurso medicinos studentai sugebėtų atsakyti į tokius klausimus: kuo reikėtų gydyti tokią ligą kaip liozė“, – sako studentė Martyna Michnevičiūtė.

Pasak organizatorių, pirmą kartą rengiamo egzamino tikslas būtent toks ir yra – skatinti domėtis.

„Ar žmonės sugeba atsirinkti naudingą informaciją, ar vis tik pasitiki mitais ir kitais negerais dalykais, nes tikėti mitais, kai kalbama apie sveikatą, neturėtų, nes tai gali privesti prie labai liūdnų pasekmių. Taigi egzaminas parodys, ką mes suprantame“, – teigia visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ koordinatorė Dalia Vencevičienė.

Rezultatus ir išvadas organizatoriai ketina perduoti sveikata besirūpinančioms institucijoms, kad būtų atsižvelgta, kokios informacijos žmonėms trūksta labiausiai.

„Visa sveikatos kultūra yra nukreipta į ligos gydymą, kad mes nesirūpiname sveikata. Kad nesusirgtume, mes rūpintis pradedam tik tada, kai jau susergame. Vienas litas, skirtas ligos prevencijai, atitinka 30 litų, skirtų gydymui“, – sako D. Vencevičienė.

Egzamino dalyviai atsakyti į 40 testo klausimų gali iki rytojaus vidurnakčio. Egzamino data sutampa su pasaulinės sveikatos diena, kurią minėsime šeštadienį.

Egzaminas laikomas internetu. Jo dalyviai nuo penktadienio 9 val. iki šeštadienio 24 val. gali registruotis interneto svetainėje ir per ribotą laiką atsakyti į 40 klausimų testą. Dalyvauti galima tik kartą. Egzamine gali dalyvauti visi pageidaujantieji.

Nugalėtojai bus atrenkami pagal teisingus atsakymus ir laiką. Pirmenybė bus teikiama tiems, kurie į klausimus atsakys anksčiau.

Pagrindinis apdovanojimas, kurį įsteigė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, – kelionė į Stokholmą, kur nugalėtojas galės aplankyti Europos ligų kontrolės ir prevencijos centrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jadvyga

Jadvyga portretas
Egzaminas baigesi.Straipsnyje minima, kad klausimai buvo sunkus. Man jie buvo nesunkus,taciau prisijungti nepavyko pusdieni. I visus 40 klausimu atsake 4500 dalyviu is 7500 .Abejotina,ar taip galejo buti? Manau ,atsakymus zinojo is anksto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių