Quantcast

Mokslininkai: kava gali padėti prailginti gyvenimą

Kavos gėrimas gali sumažinti širdies ir kvėpavimo takų ligų riziką, taip pat išvengti insulto ir diabeto, tvirtina mokslininkai.

Naujo tyrimo rezultatai rodo, kad per 13 metų laikotarpį vyrų ir moterų, gėrusių kavą, mirtingumas sumažėjo. Ši tendencija pastebima kalbant apie mirtis nuo bet kurios priežasties, o taip pat nuo širdies ligų, kvėpavimo takų ligų, insulto ir diabeto. Tačiau ryšio kalbant apie mirtis nuo vėžio nepastebėta, rašo „Discovery News“.

„Mes stebėjome ryšius tarp kavos gėrimo ir įvairiausių mirties priežasčių įvairiose grupėse. Efektas pastebėtas tiek kalbant apie moteris, tiek apie vyrus, kurių svoriai skirtingi, tiek kalbant apie buvusius rūkalius, tiek apie tuos, kurie niekada nerūkė“, – teigė tuyrimo autorius Nealas Freedmanas iš Nacionalinio sveikatos instituto.

Tačiau tyrimas parodė asociaciją, o ne tiesioginį priežasties-pasekmės ryšį, tarp kavos ir mirtingumo lygio.

Nors didelis kavos vartojimas, kaip buvo manyta anksčiau, sukelia neigiamas pasekmės sveikatai, šis tyrimas patvirtina kitus neseniai paskelbtus rezultatus, rodančius, kad didelis kavos vartojimas nėra žalingas, o kai kuriais atvejais jis gali būti sveikatai ir naudingas, teigia Jeanine Genkinger, Kolumbijos universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos Niujorke epidemiologijos profesorė, kuri tyrime nedalyvavo. Ji pabrėžė, kad naudingiausia būtų gerti juodą kavą – grietinėlė, cukrus ir kiti priedai sveikatai gali būti žalingi.

Tyrėjai analizavo 402,26 tūkst. Amerikos pensininkų asociacijos narių kavos gėrimo įpročius. Tyrimo pradžioje dalyviai užpildė detalias anketas apie mitybą, gyvenseną ir demografiją. Tuomet jiems buvo 50–71 metų. Kol vyko tyrimas, 52,515 jo dalyvių numirė.

Kavos gėrimo ir mirtingumo ryšys stebėtas tarp skirtingos rasės ir skirtingo išsilavinimo žmonių, be to, tyrimas vyko labai didelėje grupėje, kur buvo daug mirčių. Tokio tipo analizė neatlikta jokiuose ankstesniuose tyrimuose, teigė Esther Lopez-Garcia, Madrido Autonominio universiteto Prevencinės medicinos ir visuomenės sveikatos departamento atstovė.

Naujasis tyrimas taip pat atmetė rūkymo ir alkoholio vartojimo kaip rezultatus iškreipiančių faktorių galimybę, teigė Edwardas Giovannucci, mitybos ir epidemiologijos profesorius iš Harvardo viešosios sveikatos mokyklos Bostone. „Vienas nerimą keliantis dalykas, kalbant apie kavos tyrimus, yra tas, kad kavos gėrėjai dažnai taip pat rūko arba vartoja alkoholį“, – teigė jis.

Vienas šio tyrimo trūkumų – jo dalyviai patys informavo apie kavos suvartojimą ir tik 13 metų trukusio tyrimo pradžioje, pažymėjo E. Lopez-Garcia. Be to, tyrėjai nerinko duomenų apie skirtingas vartojamos kavos rūšis, išskyrus tai, ar ji buvo su kofeinu.

Ankstesnis Mayo klinikos tyrimas parodė, kad jei per dieną išgeriami keturi ar daugiau puodeliai kavos, tai gali sukelti galvos skausmą, nerimastingumą, sutrikdyti virškinimą, širdies ritmą. Visa tai siejama su kofeinu. Vartojant per daug kavos, gali paūmėti ir kai kurie sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, nemiga, nerimas, hipertenzija.

„Potencialią įtaką širdies ir kraujagyslių ligoms įvardinti sudėtinga, iš dalies tai gali būti naudinga, iš dalies – žalinga. Tačiau šio tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad nauda gali persverti žalą“, – kalbėjo E. Giovannucci.

Kavoje yra įvairių cheminių medžiagų, tarp kurių – antioksidantai ir medžiagos, kurios gali užkirsti kelią mutacijoms. „Kai kurios sudedamosios dalys kavoje yra vieni stipriausių ir plačiausiai paplitusių antioksidantų mūsų maiste“, – pridūrė jis.

Kava taip pat gali būti naudinga smegenims. Neurologijos mokslininkai parodė, kad kavos gėrėjai sendami mažiau rizikuoja kentėti nuo įvairių smegenų veiklos sutrikimų. Be to, smegenims naudingesnė gali būti kava be kofeino. Antrojo tipo diabeto pacientų tyrimas parodė, kad tų, kurie gėrė kavą be kofeino, protinė sveikata prastėjo mažiau nei tų, kurie kavos negėrė visai. Teigiamą smegenims daromą poveikė tyrėjai priskyrė sudedamajai kavos daliai, vadinamiems polifenoliais, kurie siejami su geresniais kognityviniais gebėjimais.

„Kava, tačiau ne kofeinas, yra teigiamas mitybos aspektas, kuris, mano nuomone, sumažina daugelio ligų riziką, tarp kurių – širdies ir kraujotakos ligos bei diabetas“, – teigė Guelph universiteto Ontarijuje mitybos profesorius Terry Grahamas. Jis rekomendavo žmonėms, priklausantiems antrojo tipo diabeto rizikos grupei, gerti kavą be kofeino.

E. Lopez-Garcia pažymėjo, kad kavos gėrimas gali kitų sveikų įpročių ženklas. „Viduržemio jūros šalyse žmonės eina į kavines gerti kavos, taigi šis vartojimas siejamas su laisvalaikiu ir socializacija“, – kalbėjo ji. Anot mokslininkės, nors kavos teikiamą naudą paaiškina biologiniai mechanizmai, tyrėjai turėtų analizuoti ir su jos gėrimu susijusius aplinkos veiksnius.


Šiame straipsnyje: kava

NAUJAUSI KOMENTARAI

kostas

kostas portretas
eilinis uzsakytas straipsnis,kad klestetu kavos biznis

grynas juokas

grynas juokas portretas
tai sveika, tai nesveika- nuomones kaitaliojasi vos ne kasmet. Kaip mano mociute sako- kas galva, tai razumas...

pailgintas

pailgintas portretas
viskas priklauso kas mokslininkasm moka alga, pamenu seniau panaisia ir apie cigaretes kalbejo....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių