Quantcast

Mokslininkai išskyrė pagrindinius vėžio grėsmę didinančius faktorius

Didžiausią žalą jūsų DNR lemia aplinka ir gyvenimo būdas, tačiau tai galima pakeisti. Dauguma mano, kad vėžys slypi genuose, bet tiktai nuo 5 iki 10 iš 100 atvejų vėžiu susergama dėl pažeistų genų.

Daug svarbesni yra aplinkos ir gyvensenos veiksniai, kurie žaloja jūsų DNR, tačiau tai galima pakeisti.

Tai yra geros naujienos, kadangi pagerinę savo gyvenseną mes galime gerokai sumažinti tikimybę susirgti vėžiu.Sveika gyvensena gali užkirsti kelią maždaug pusei kai kurių vėžio susirgimų.

Pagrindinis dalykas yra mityba, praturtinta vaisiais ir daržovėmis bei neriebia mėsa, taip pat mažas alhoholio vartojimas arba jo atsisakymas visiškai, bent 60 minučių per dieną mankšta ir nerūkymas.

Rūkymas, visame pasaulyje sukeliantis 22 proc. visų vėžio mirčių ir 71 proc. būtent plaučio vėžio mirčių, yra viena didžiausių susirgimo priežasčių, o to galima išvengti.

Tabako dūmai turi 70 vėžį sukeliančių cheminių medžiagų. Šie kancerogenai gali pakenkti svarbiems genams, priversdami ląsteles pasidauginti.Kiekvienais metais alkoholis pripažįstamas kaip dėl 3,6 proc. vėžio susirgimų kaltininkas.

Amerikos Nacionalinio vėžio instituto tyrimas atskleidė, kad žmonėms, kurie ir rūko, ir geria, gresia didesnė tikimybė susirgti vėžiu negu tiems, kurie nerūko ir negeria, nes tabakas ir alkoholis kartu veikdami padidina žalą, padaromą ląstelėms.

Alkoholis gali veikti kaip tirpiklis, palengvinantis burnai ir gerklei žalingų tabako dūmuose esančių cheminių medžiagų pasisavinimą.

Netinkama mityba sukelia beveik 10 proc visų vėžio susirgimų, jei žmonės valgo per mažai vaisių ir daržovių, per daug raudonos ar apdorotos mėsos, druskos ir gauna per mažai skaidulų.

Skaidulos aktyvina naudingų cheminių medžiagų gamybą ir gali sustabdyti piktybinių auglių vystymąsi skrandyje.Raudona ir apdorota mėsa turi geležies pigmento, kuris gali paskatinti žarnose esančias bakterijas gaminti vėžį sukeliančias chemines medžiagas.

Mityba, kurios didelę dalį sudaro rūkytas ir konservuotas maistas, padidina skrandžio vėžio riziką. Druska gali pakenkti skrandžio sienelėms, sukelti uždegimą ir sąveikauti su virusais, kurie sukelia skrandžio opas ir vėžį.Nutukimas yra daugiau kaip 5 proc. vėžio susirgimų priežasčių.

Žmonių, turinčių antsvorio, riebalai gamina daugiau hormonų negu pas kitus.

Aukštas kai kurių iš šių hormonų lygis, įskaitant ir moterišką lytinį hormoną estrogeną, gali paskatinti krūties vėžį.

Vienas iš netikėtų tyrimo atradimų buvo tai, kad vaisių ir daržovių valgymas pasirodys toks svarbus, norint apsaugoti vyrus nuo vėžio.Kalbant apie moteris, nesitikėta atrasti, kad antsvoris turi didesnių pasekmių nei alkoholis.


Šiame straipsnyje: vėžysrizikaDNR

NAUJAUSI KOMENTARAI

persona

persona portretas
Buvo įdomu, jei tik viskuo galima tikėti

sakes

sakes portretas
Artėja kalėdos pasinaudokite puikiomis Kalėdų paslaugomis. otaip.lt/

agne

agne portretas
Visa tai tiktai speliojimai, mano darbuotoja buvo liesa, sportavo daug , neruke, negere buvo gana pasiturinti ir mire nuop kruties vezio.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių