Quantcast

Kas pasakė, kad ŽIV infekuotoms moterims negalima gimdyti?

Svarbiausia – ir pačiai nėščiajai, ir medikui, į kurį ji kreipiasi, žinoti, kad ji užsikrėtusi ŽIV. Jeigu ji to nežinos ir gimdys, kils rizika, kad ir vaikas bus užsikrėtęs.

Bet jeigu viskas bus daroma taip, kaip priklauso, ta rizika sumažės iki 0,5 proc. Taip mano infekcinių ligų gydytoja Vilniaus universiteto docentė Raimonda Matulionytė.

Apie tai – žurnalistės pokalbis su gydytoja.

– Koks jūsų – kaip medikės, kaip moters – požiūris į tai, kad ŽIV infekuotos moterys gimdo? Mūsų visuomenėje toks žingsnis smerkiamas.

– Kiekviena moteris turi pasirinkimą. Ji – laisvas žmogus. Ir jeigu yra galimybė gimdyti, kodėl ne? Motinystė – tai kiekvienos moters didysis šauksmas. Ir jeigu ji gyvenime suranda meilę, tad kodėl to šauksmo neįgyvendinus? Niekur nepasakyta, kad toms moterims nerekomenduojama gimdyti. Jos turi lygiai tokį patį pasirinkimą, kaip ir kitos.

– Gal prisimenate, kada į jus kreipėsi pirmoji ŽIV infekuota besilaukianti moteris? Ar jūsų tai nešokiravo?

– Ne, nešokiravo. Medicinoje viskas puikiai apibrėžta. Yra atskiros rekomendacijos, prevencijos ŽIV infekuotoms nėščiosioms. Viskas daroma pagal jas. Moteris gydome pagal pasaulyje patvirtintas schemas – ką ir kokiu momentu reikia daryti. Jeigu moteris viską daro, kaip rekomenduoja gydytojai, nedingsta iš medikų akiračio ir yra jų stebima, lieka tiktai 0,5 proc. tikimybė pagimdyti užkrėstą vaiką.

– Kiek gydote infekuotų moterų dabar?

– Dabar turiu tris nėščias infekuotas pacientes. Viena jų prieš kelias dienas pagimdė.

– Ar tikrindama nėščiąsias mūvite medicinines pirštines?

– Ne. Jas tikrinu, apžiūriu taip, kaip ir kitus pacientus. ŽIV infekcija perduodama tiktai per kraują ir lytiniu būdu.

Svarbiausia – ir pačiai moteriai, ir medikui, į kurį ji kreipiasi, žinoti, kad ji užsikrėtusi ŽIV. Nes jeigu ji to nežinos ir gimdys, tikrai kils 20–30 proc. rizika, kad vaikas bus užsikrėtęs ŽIV. Bet jeigu viskas bus daroma taip, kaip priklauso, ta rizika sumažės iki 0,5 proc.

Lietuvoje visų moterų vaikai, kurioms ŽIV buvo diagnozuotas per nėštumą ir kurioms buvo taikomas prevencinis gydymas, gimė neužsikrėtę. Užsikrėtę vaikai gimė tik toms moterims, kurios nežinojo, kad yra infekuotos arba tai ignoravo ir nieko nedarė.

– ŽIV, AIDS vis dar laikoma mirtina liga, kurios bijoma kaip maro. Ar šiuolaikiniai vaistai leidžia ligą kontroliuoti?

– Visiškai. Aišku, labai daug įtakos turi tai, kad žmogus laiku kreipiasi į medikus. Tik sužinojo, kad yra užsikrėtęs ŽIV, ir turi kreiptis. Nustatoma imuniteto būklė ir pagal ją pacientas atitinkamai stebimas.

Vėliau, kai jau būtina, jam skiriami antiretrovirusiniai vaistai. Kuo toliau, tuo labiau vaistai tobulėja. Retai būna, kad pacientas jų netoleruotų, negalėtų gerti dėl kokių nors didelių šalutinių reiškinių.

Jei ŽIV infekuotas žmogus reguliariai vartoja vaistus ir nėra užsikrėtęs hepatitu C, jo išgyvenamumas nedaug skiriasi nuo kitų žmonių.

 


 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per visą ŽIV infekcijos registravimo Lietuvoje laikotarpį (1988–2012 01 01) šalyje registruotas 71 ŽIV infekuotos nėsčiosios gimdymas. Pernai gimdė 5 ŽIV užsikrėtusios moterys. Šiuo metu Lietuvoje registruoti du ŽIV infekuoti vaikai.


ULAC duomenimis, nuo 1988 m. iki 2012 m. sausio 1 d. Lietuvoje nustatyta 1900 ŽIV infekuotų asmenų. Iš viso per šį laikotarpį registruoti 295 AIDS atvejai.


Šiame straipsnyje: ŽIVAIDSmotinystėgimdymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SOLNISKA

SOLNISKA portretas
LABAS AS SUZINOJAU BUDAMA BEVEIK TRIEJU MENESIU NESTUME DAKTARE NELEIDO NUTRAUKTI NESTUMO KAD IR LABAI NOREJAU VYRAS MANE UZKRETE BUDAMAS FURISTU AGINAM JAU TAIP DU VAIKUS .PO DIAGNOZES IR PER ASARAS KELIO NEMACIAU GALVOJAU SKIRTIS BET VISDELTO SEIMA DU VAIKAI TRECIAS ANT NOSIES GYVENU TOLIAU BIJAU KAD GYMINE NESUZINOTU NES PASMERKTU KOL SU TUO NESUSIDURI MANAI KAD TAI JEZAU ZMONES KURIE TUOM SERGA YRA ACOCIALUS NARKOMANAI IR T.T. BET PASIRODO NE IR NEGALIMA SMERKTI ZMONIU NES NIEKADA NEZINAI KAS LAUKIA PACIO.....

m

m portretas
Aš esu nėščia. Sužinojau, kad sergu. Vakar. Nėštumas - 14 sav. Dirbu, turiu aukštąjį išsilavinimą. Nevedu "palaido gyvenimo būdo". Prieš 3 metus kelyje pasitaikė šunsnukis. Ne atsitiktinis partneris, pastovus. Šiknius, kuris savo žygiais per stoties prostitutes sugriovė man gyvenimą. Aš net įsivaizduoti negalėjau, kad man tai galėtų atsitikti. Atrodo, gyvenime buvau geras žmogus, nepadariau nieko, už ką reikėtų taip mane bausti. Bet nebegaliu pakeisti nieko. Turiu vaiką po širdimi. Vaiką, kuris, labai tikuosi, nesirgs. Vaikas turi tėtį, kurį, greičiausiai, taip pat užkrėčiau. Viskas šviežia, gyvenu su ta diagnoze dar tik 2 dieną. Kelio per ašaras nematau, saulė šviečia, o man aplink taip tamsu. Visas gyvenimas staiga griuvo. Bet mes susitvarkysim. Mes, skirtingai nei jūs manot, ne invalidai. Mes dirbam, dirbsim ir toliau. Vaiką mes taip pat užauginsim. Jei gyvenimas dar kartą spjaus į veidą, užaugins seneliai. O vaikas turės solidų palikimą ir, tikiuosi, didelę gyvenimišką pamoką.

Galima gimdyve

Galima gimdyve portretas
Taip kai sveikos energingos emigruoja tai reik skatint rizikos grupes moteris gimdyti, visdelto su tokia liga gymdyti butu egoistiska kaip ir su kitom negaliom paveldimom pvz....Nereiktu taip rasyti kad tai normalu kad medicina visagale... O kur vaiko teises kad jis tures mama salia nors kol jam sukaks 18 metu?? Gal musu valstybe tokia turtinga taip prabangiai aprupina neigaliuosius kad savo didyji sauksma reiktu zut but patenkinti nesvarbu kad iki tol tokia moteris vede palaida gyvenimo buda. Gymdyti niekas negali uzdrausti tai zmogaus vienas is instinktu bet zmogus nuo gyvuliuko skiriasi kad pas ji turetu buti labiau issivystes protelis nei tik instinktai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių