Quantcast

Gydytojai: rengiama sveikatos apsaugos reforma yra neteisėta

 Lietuvos gydytojų sąjunga  kreipėsi į Prezidento instituciją ir Vyriausybę, norėdama atkreipti dėmesį, kad planuojama vykdyti Lietuvos sveikatos sistemos pertvarka yra neteisėta.

Taip teigiama, nes nėra paruoštų Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) paruoštų ir Vyriausybės patvirtintų juridinių dokumentų. Pagal galiojančią tvarką, SAM privalo parengti išplėstinę reformos poveikio vertinimo analizę ir veiksmų planą, o Vyriausybė - savo nutarimu patvirtinti Lietuvos sveikatos sistemos pertvarką kartu su visais lydimaisiais teisės aktais. Lietuvos gydytojų sąjunga (LGS) prašo šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės neleisti vykdyti strategiškai neparuoštos sveikatos apsaugos sistemos reorganizacijos.

„Šiuo metu, nors Vyriausybė pritarė tik Lietuvos sveikatos sistemos reformos metmenims, jau rengiami teisės aktų pakeitimai, kurie bus neteisėti, - teigia LGS prezidentas prof. Liutauras Labanauskas. - Ir jei Valstybinės bei Teritorinės ligonių kasos šiais teisės aktais vadovausis, vykdys neteisėtą veiklą“.

Pasak jo, susitikime su sveikatos apsaugos ministru Algiu Čapliku ir viceministre Nora Ribokiene buvo patikinta, jog ministerija atliko išsamią sveikatos priežiūros įstaigų veiklos efektyvumo analizę ir nustatė, kad dalis šalies ligoninių dirba nerentabiliai.

„Lapkričio 2 d. oficialiai paprašėme šios analizės, tačiau iki šiol negavę, darome prielaidą, jog analizė arba netinkamai paruošta, kad pagal ją būtų vykdoma sistemos reorganizacija, arba tokios analizės išvis nėra“, - sako LGS prezidentas.

Prof. L. Labanausko teigimu, viešai, be konkrečių pagrindimų pristatomi aptakūs ekonominiai skaičiavimai nėra patikimi svertai, pagal kuriuos būtų galima daryti pertvarką visai visuomenei gyvybiškai svarbioje srityje. Taip vykdoma sveikatos sistemos reorganizacija gali pažeisti Konstitucines medicinos darbuotojų ir pacientų teises ir atnešti daug žalos Lietuvos sveikatos apsaugai.

„Mūsų organizacija, vertindama pacientų pasitikėjimą ir jausdama moralinę atsakomybę, negali ramiai žiūrėti į SAM ir Vyriausybės veiksmus, - sako Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas. - Visuomenė pakankamai brandi ir mato, jog Lietuvoje politinės atsakomybės nėra, todėl prisiimti atsakomybę už pacientų ir medikų konstitucinių teisių pažeidimą bei žalą, kurią neišvengiamai programuoja tokia neparemta ekonominiais svertais reforma, turės gydytojai“.

Lietuvos gydytojų sąjunga pritaria, kad pertvarka, siekiant kokybiškos sveikatos apsaugos - būtina, tačiau ji turi būti vykdoma atsakingai - tik atlikus išsamius ekonominius skaičiavimus ir parengus reikiamus teisės aktų projektus.


Šiame straipsnyje: sveikatos reformaL.Labanauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių