Quantcast

Penki būdai, kaip išsirinkti kokybišką kosmetiką

  • Teksto dydis:

Kuo natūrali kosmetika skiriasi nuo įprastinės cheminės? Kas yra ekologiška kosmetika ir kaip išsirinkti geriausią? Šie ir daugelis kitų klausimų kyla renkantis kosmetikos priemones iš didžiulės jų pasiūlos lentynose.

Kaip išsirinkti ir ko vengti, pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė, neseniai pristačiusi savo antrąją knygą „Kosmetika: ką mes darome su ja, o ji su mumis“, rašoma pranešime spaudai.

1. Rinkitės sertifikuotą kosmetiką

Anot G. Azguridienės, teisiškai rizikingų medžiagų naudojimas kosmetikoje stipriai ribojamas. Tačiau kiekvieną dieną sukuriama vis naujų sintetinių medžiagų, kurios dar niekaip nereglamentuotos. Be to, atsiranda naujų tyrimų, verčiančių keisti nuomonę dėl anksčiau saugiomis laikytų medžiagų.

„Teisės aktai griežtai nereglamentuoja žodžių „ekologiškas“ bei „natūralus“ vartojimo kosmetikoje (skirtingai nei maiste), todėl natūralumo įvaizdis ir reklama negarantuoja tokio pat turinio. Norint natūralumo, ant kosmetikos pakuotės reikia ieškoti natūralios, ekologiškos arba biodinaminės kosmetikos sertifikato arba aiškintis gaminio sudėtį“, – teigia sveikos gyvensenos tyrinėtoja.

Tiek natūrali, tiek ekologiška ar biodinaminė kosmetika turi panašumų – visos jos gaminamos iš augalinių aliejų, ekstraktų, molio, dumblių, mineralų, pieno ir bičių produktų bei kitų gamtoje randamų medžiagų. Tačiau yra ir keletas skirtumų.

Norint natūralumo, ant kosmetikos pakuotės reikia ieškoti natūralios, ekologiškos arba biodinaminės kosmetikos sertifikato arba aiškintis gaminio sudėtį.

„Natūralios kosmetikos standartai sintetinių medžiagų leidžia išskirtinai mažai: neleidžiami GMO, jonizuojanti radiacija, gyvūnų dalys. Natūralios kosmetikos standartai paprastai reikalauja tam tikro kiekio ekologiškų medžiagų. Biodinaminėje kosmetikoje nenaudojamos jokios sintetinės medžiagos, o natūralios medžiagos turi būti iš biodinaminių arba ekologinių ūkių. Ekologiškos kosmetikos standartai leidžia naudoti kelis sintetinius konservantus. Nuo standarto priklauso ir reikalaujamas ekologiškų medžiagų kiekis, kitos gali būti natūralios“, – ekologiškos, natūralios ir biodinaminės kosmetikos skirtumus vardija G. Azguridienė.

Svarbiausi sertifikatai, kuriuos knygos „Kosmetika: ką mes darome su ja, o ji su mumis“ autorė išskiria: „Demeter“, USDA, „Soil Association“, NSF, BDIH, COSMOS, „Ecocert“, „Natrue“, ICEA. G. Azgurdienė pabrėžia, kad ateityje Europos Sąjungoje palaipsniui turėtų būti pereita prie vieningo COSMOS standarto.

2. Domėkitės sudėtimi

Jei kosmetika sertifikuota pripažintu natūralios arba ekologiškos kosmetikos sertifikatu, agresyvių medžiagų sudėtyje nebus. Jei sertifikato nėra, reikia domėtis konkretaus gaminio sudėtimi.

„Įprastinėje cheminėje kosmetikoje dažnai pasitaiko aršių cheminių ingredientų. Gali būti, kad jie jokių pastebimų problemų nesukels, jeigu jūsų organizmas stiprus ir atsparus. Tačiau tokia kosmetika dirbs už odą jos pačios netausodama, tik kurdama siekiamą išorinį efektą ir per laiką nualins pačią odą – susilpnins jos jėgas, pažeis balansą“, – teigia G. Azguridienė.

Sveikos gyvensenos tyrinėtoja teigia, kad įprastinės sintetinės kosmetikos priemonėse rizikingiausios medžiagos yra konservantai ir kvapikliai. Tačiau sudirginti gali ir daugybė kitų medžiagų.

„Reikėtų vengti aršių putoklių šampūnuose ir prausikliuose (SLS, SLES), cheminių saulės filtrų, amoniako plaukų dažuose. Kosmetiniai aliejai, kieti muilai, riebesni kremai ir balzamai, netgi lūpų dažai ir plaukų kondicionieriai, lengvai pagaminami be sintetinių konservantų ir kvapiklių. Daugiau kompromisų gali prireikti renkantis nagų laką, ilgalaikius plaukų dažus, blakstienų tušą“, – teigia G. Azguridienė.

Jeigu kosmetikoje nėra potencialiai dirginančioms priskiriamų medžiagų, ekspertė pataria atkreipti dėmesį, kas sudaro jos pagrindą, t. y., kokios medžiagos yra išvardintos pirmose keturiose–penkiose pozicijose.

„Jei ten randate naftos chemijos produktą mineralinį aliejų (mineral oil, petrolatum, paraffinum), ji nebus palanki nei odai, nei plaukams. Šios medžiagos, net ir nebūdamos toksiškos, trikdo odos gyvybines funkcijas, padengia paviršių plėvele, ištraukia iš audinių vandenį. Natūralioje kosmetikoje mineraliniai aliejai nenaudojami“, – teigia sveikos gyvensenos tyrinėtoja.

3. Rinkitės pagal savo odos tipą

Anot G. Azguridienės, kosmetika turi tikti jūsų odai ir plaukams pagal tipą. Jei ji sausa – kosmetika turi drėkinti ir maitinti, jei jautri – raminti, jei riebi – balansuoti riebalų išsiskyrimą.

Knygos apie kosmetiką autorė teigia, kad gera kosmetika turi teikti odai patogumo pojūtį, leisti jai atsipalaiduoti. Jeigu kosmetikos priemonė iš karto arba pavartojus kurį laiką ima gerinti Jūsų odos būklę – tai jums tinkama kosmetika.

„Nenaudokite priemonių per daug. Jei oda riebi ir blizga, nereiškia, kad ją reikia nusausinti bet kokiomis priemonėmis. O jei sausa, nereiškia, kad ją reikia skandinti kreme. Jei norite blizgių plaukų, nereiškia, kad ant jų reikia sutepti visas įmanomas blizginimo priemones“, – akcentuoja G. Azguridienė.

4. Atsiribokite nuo įvaizdžio

Anot G. Azguridienės, ieškant kokybiškos kosmetikos labai svarbu atsiriboti nuo emocijos ir įvaizdžio.

„Labai dažnai apsigauname, nes perkant emocijos mus tikrai veikia, o perkant kosmetiką ypač, todėl gražus buteliukas laimi prieš gerą jo turinį. Dar apsigauname ir dėl to, kad suprasti kosmetikos sudėtį yra sunku. Žmogus fiksuoja tuos ingredientus, kuriuos pažįsta. Randa ramunėles sudėtyje ir sako, kad kremas iš ramunėlių, nors jų ten gal nei procento nėra. O draudimo gamintojams vadinti kosmetiką natūralia, nors jos pagrindą sudaro sintetinės medžiagos, nėra“, – teikia sveikos gyvensenos tyrinėtoja.

Žmogus fiksuoja tuos ingredientus, kuriuos pažįsta. Randa ramunėles sudėtyje ir sako, kad kremas iš ramunėlių, nors jų ten gal nei procento nėra.

G. Azguridienė pabrėžia, kad populiari kosmetika – nebūtinai geras pasirinkimas. Natūralios kosmetikos kainos didžiąją dalį sudaro ingredientų kaina: kuo jos geresnės – tuo kosmetika brangesnė, kai populiariojoje kosmetikoje sudėtis dažnai užima tik mažą dalį bendros produkto kainos.

5. Balansuokite savo lūkesčius ir rizikas

Anot G. Azguridienės, renkantis natūralią ir ekologišką kosmetiką, labai svarbu balansuoti tarp lūkesčių ir rizikos.

„Tai ypač aktualu renkantis dekoratyvinę kosmetiką ir plaukų dažus – jei spalva nenatūraliai ryški, padengimas itin lygus, tušas ar makiažas laikosi ilgai, nenubyra, greičiausia tai kosmetika su daug chemijos. Natūrali kosmetika negali išgauti tik kai kurio norimo efekto – išgauti sintetiškai ryškių spalvų, garantuotai nudažyti žilų plaukų, nes ilgalaikiai plaukų dažai turi sintetinių medžiagų. Taip pat nulakuoti nagų ar padaryti ilgalaikio makiažo“, – teikia sveikos gyvensenos tyrinėtoja.

Tačiau visur kitur, anot G. Azguridienės, natūrali kosmetika gali pilnai patenkinti visus įprastos kosmetikos poreikius ir suteikti norimą efektą. Šiandien rinkoje yra pakankamas pasirinkimas natūralių ir kartais ekologiškų lūpų dažų, akių pieštukų, skaistalų, akių šešėlių ar tušo, kurių spalvų gama yra plati.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių