Quantcast

Mokyklinės mados: kaip vilkint uniformą išlikti stilingiems

Daugumoje mokyklų moksleiviai įpareigojami dėvėti uniformą. Paaugliai maištauja – savo drabužiais jie mėgsta pabrėžti individualumą, o unifikuojanti apranga trukdo. O gal, net ir laikantis mokyklos aprangos kodo, įmanoma išlikti stilingiems?

Spalvų ir raštų žaismas

Pasak stilistės Jolantos Mučinienės, ši užduotis įgyvendinama. Stilistė pastebi, kad šiuolaikinės uniformos neretai pačios savaime yra gana stilingos. Jos nė iš tolo neprimena tų, kurias mokiniai dėvėdavo sovietiniais laikais.

"Sutinku, kad daugeliui mokyklinės uniformos asocijuojasi su sijonu, suknele ar sarafanu mergaitėms bei švarku ir kelnėmis berniukams. Tačiau mada nestovi vietoje, dizaineriai kasmet bando praplėsti uniformų dizaino ir medžiagų raštų įvairovę. Nesikeičia tik uniformų spalvos, kurios išlieka neutralios – juoda, mėlyna ar tamsiai žalia. Tyrimai rodo, kad tamsiai žalia ir mėlyna spalvos daro teigiamą poveikį protinei veiklai. O dalyje mokyklų mėgstama bordinė suteikia pasitikėjimo savimi ir savo žiniomis. Pilkos spalvos atspalviai padeda nusiraminti ir prisitaikyti prie mokymosi proceso, – paaiškina stilistė. – Jei šis įvaizdis atrodo nuobodus ir norisi jį pagyvinti, galima uniformą paįvairinti madingais raštais ir spalvomis. Mados kūrėjai šiemet siūlo paįvairinti mokyklinį stilių škotiškų langelių raštu su neonine spalva."

Jei mokykloje aprangos kodas nėra griežtai reglamentuotas, J.Mučinienė siūlo rinktis languotos medžiagos trijų dalių klasikinius komplektus su neoniniu ar geltonu siūlu. Tai šių metų tendencija. Jei švietimo įstaiga jau yra parinkusi uniformos spalvą, geriausia prie jos komplektuoti likusius drabužius, taikant pagrindines spalvų derinimo taisykles. Pavyzdžiui, derinant spalviniame rate priešingas spalvas. Tarkime, mėlyną ar violetinę su geltona, o smėlio atspalvį su žydra. Galima ir atvirkščiai – derinti giminingas spalvas, pavyzdžiui, mėlyną, elektrinę, žalią.

"Toks spalvų derinimas harmonizuos aprangą ir suteiks jai išskirtinumo. Jei mokykloje į uniformą žiūrima kiek laisviau, galite ją paįvairinti kontrastingos spalvos liemene, kuri ypač aktuali šiemet, – atkreipia dėmesį stilistė. – Deriniui pabaigti puikiai tiks aksesuarai. Tačiau rekomenduoju laikytis dalykinio stiliaus ir nepersistengti. Mokyklinį derinį siūlau papildyti plaukų aksesuarais, įdomesniais akiniais ar laikrodžiu. Karščiausia šių metų tendencija merginoms – medžiaginės plaukų gumytės, plaukų juostos, lankeliai, platūs geometrinių formų segtukai ar spalvoti jų rinkiniai. Ypač stilingai atrodys spalvotų segtukų ornamentai, kuriuos galima sukurti juos segant skirtingomis kryptimis."

Neatsiliekant nuo tendencijų

Pašnekovė pastebi, kad, skirtingai nuo pradinukų, net esant griežtam aprangos kodui mokykloje, paaugliai vengia dėvėti visą uniformos komplektą.

"Įprastai pasirenkamas vienas iš uniformos elementų – švarkas, kelnės ar sijonas. Jaunuoliams prie klasikinio stiliaus švarko vietoj baltų marškinių galima rinktis paprastus baltus marškinėlius trumpomis rankovėmis ir tiesius džinsus. Prie klasikinių kelnių puikiai tiks ir "oversize" džemperis su švarku, – siūlo alternatyvas stilistė. – Kai kuriose mokyklose prie uniforminio švarko leidžiama rinktis džinsus. Jie yra vieni populiariausių garderobo elementų ne tik tarp paauglių, bet ir tarp suaugusiųjų. Pastaraisiais metais galime stebėti ryškius madingiausių modelių pokyčius. Anksčiau karščiausia tendencija buvo siauri ir aptempti džinsai, dabar jie po truputį išstumiami iš garderobo. Į madą ateina platesni džinsai, kurie užtikrina dar didesnį komfortą ir neapriboja derinimo galimybių. Prie jų tiks ir baltos palaidinės, ir klasikiniai švarkeliai."

Jolanta Mučinienė: jei mokykloje į uniformą žiūrima kiek laisviau, galite ją paįvairinti kontrastingos spalvos liemene, kuri ypač aktuali šiemet.

Stilistės teigimu, šiuo metu madingiausia daugiasluoksniškumas. Mokykloje ir už jos ribų tokį įvaizdį galima sukurti derinant, pavyzdžiui, poplininę palaidinę su plačia apykakle, megztą liemenę ir švarką.

"Stilistai šį sezoną rekomenduoja drabužius sluoksniuoti, ieškoti neįprastų derinių. Tarkime, džinsinį švarką vilkėti ant lietpalčio. Aukštosios mados dizaineriai vyrams siūlo tamsių – juodos, chaki, rudos, pilkos spalvų drabužius pagyvinti geltonais, neoninės ir minimalistinės baltos spalvų akcentais. Grįžtant prie mokyklinio stiliaus, puikiai tiks linksma interpretacija militaristine tematika. Pavyzdžiui, militaristinio stiliaus ir spalvų drabužiai derinami su ryškesniais akcentais, – pataria pašnekovė. – Drąsioms ir pasitikinčioms savimi moksleivėms siūlau rinktis grafinius akcentus – spalvotų abstrakcijų raštus, puošiančius aksesuarus ar avalynę. Šiuo metu populiarūs įvairūs aksesuarai: tekstiliniai ir odiniai diržai, apyrankės – virvelės ar odos juostelės, sendinto metalo pakabukai, neblizgaus metalo auskarai ir apyrankės."

Praktiška: uniformų kūrėjai stengiasi parinkti medžiagas ir modelius taip, kad kasdienis drabužis atlaikytų jaunatvišką veiklumą ir nevaržytų judesių. Majoris.lt nuotr.

Tarp sportinio stiliaus ir elegancijos

Vienas svarbiausių mokyklinių atributų – kuprinė. Tai aksesuaras, kuriuo mokiniai dažniausiai stengiasi atskleisti savo stiliaus pojūtį ir išskirtinumą. J.Mučinienė pastebi, kad skirtingų amžiaus grupių moksleiviai į kuprines žvelgia gana skirtingai.

"Pradinių klasių moksleiviams svarbus ne tik kuprinės funkcionalumas, bet ir patraukli, žaisminga jos išvaizda. Kiekvienais metais gamintojai siūlo vis naujų modelių, atspindinčių vaikų aktualijas ir madas. Tokio amžiaus moksleiviai mielai renkasi kuprines su populiarių filmų ar žaidimų herojais. Paauglių madoje vyrauja kitos tendencijos. Daugelis vyresniųjų klasių moksleivių nešiojasi nemažai daiktų. Todėl net ir merginos vietoj nedidelių rankinių mieliau renkasi talpias kuprines. Labai svarbu, kad krepšyje tilptų nešiojamasis kompiuteris ir kiti kasdienybėje dažniausiai naudojami daiktai, – pabrėžia stilistė. – Šių metų tendencija – minimalizmas. Tad kuprinių gamintojai siūlo įdomių konstrukcijų, didelės talpos, tačiau neutralių spalvų ir raštų kuprines. Didelį dėmesį mados dizaineriai skiria kuprinių dekoratyvinėms detalėms. Tai gali būti dideli segtukai, grandinės ir atskiri segami dėklai telefonui, ausinėms. Madingi ir skirtingų medžiagų deriniai."

Pasak J.Mučinienės, aistra sportui šiuo metu yra viena iš pagrindinių mados krypčių. Dabar itin populiarus athleisure stilius – sportinių drabužių dėvėjimas už sporto salės ribų.

"Žinoma, nerekomenduoju mokykloje vilkėti sportinių kostiumų, tačiau sportinė laisvalaikio avalynė puikiai tiks. Ji gali būti tiek neutralių, pagrindinių spalvų – baltos, juodos, pilkos, tiek tapti spalviniu akcentu paauglio garderobe. Norintiems sukurti elegantiškesnį stilių, siūlau rinktis brogus, loferius, oksfordus ar militaristinio stiliaus tipo avalynę. Ši sezoną madingi batų modeliai su masyviu, vadinamuoju traktoriniu, padu, – atskleidžia madingą tendenciją stilistė. – Vis dar aktualūs ir žemakulniai bateliai su apvaliu ar kvadratiniu priekiu – balerinos. Rudens ir žiemos sezonu rekomenduoju nebijoti rinktis šviesių spalvų avalynę. Pavyzdžiui, baltos, dramblio kaulo, smėlinės. Tokios spalvos batai taps žaismingu akcentu niūrią rudens dieną."

Stilingam įvaizdžiui svarbi ir šukuosena. Mokykloje provokuojamai atrodyti nereikėtų, tačiau pažaisti asimetrišku kirpimu ar įdomesniu sušukavimu tikrai verta.

"Plaukai yra pagrindinis mūsų aksesuaras, todėl moksleiviams patarčiau nebijoti išbandyti naujų šukuosenų tendencijų. Šį sezoną itin madingi plaukų aksesuarai, kuriais lengva eksperimentuoti. Tai gali būti jau minėti plaukų segtukai, medžiaginės plaukų gumytės, juostos, lankeliai. Vietoj įprastinio sušukavimo galima išbandyti laužtas bangas ar asimetrišką pynimą. Pastebiu, kad tarp vaikinų šukuosenų vyrauja asimetrija, minimalistiniai, sportiniai kirpimai. Jie turi būti paprasti ir kartu įdomūs", – pabrėžia J.Mučinienė.

Klaidos renkantis uniformą

Pasak J.Mučinienės, madoje vyrauja eklektika – įvairių stilių deriniai. Tad prie uniformos drąsiai galima derinti jaunimo pamėgtą stilių, aksesuarus. Vis dėlto pernelyg laužyti mokyklos aprangos kodo nereikėtų, verta išlaikyti dalykinį stilių. Tinkamai parinkti drabužiai pabrėš moksleivio individualumą, tačiau rekomenduojama vengti kraštutinumų.

Į mokyklą jokiais būdais nereikėtų rinktis sportinio kostiumo, pernelyg trumpo sijono, šortų, plėšytų ar itin žemo liemens džinsų, permatomo audinio palaidinių ar marškinių, marškinėlių su labai ryškiais paveikslėliais, batelių su pernelyg aukštu kulnu.

Stilistė pastebi, kad rinkdami uniformą vaikams nemažai klaidų padaro tėvai. Neretai uniforma perkama išaugti, ją dėvintį moksleivį priverčiant jaustis nejaukiai. Taupumo sumetimais kartais perkamos prastų medžiagų uniformos, kurios nemalonios vilkėti, greitai susidėvi.

"Kalbant apie uniformas, medžiaga – itin svarbus aspektas. Nerekomenduoju rinktis visiškai sintetinių medžiagų uniformų, vis dėlto natūralių medžiagų drabužiai gali glamžytis ir būti sunkiai prižiūrimi. Tad geriausias variantas – natūrali medžiaga su nedidele dalimi, iki 20 proc., sintetinių siūlų. Tokia uniforma bus labai komfortiška dėvėti kasdien ir atrodys puikai net po ilgos, sunkios dienos mokykloje, – atkreipia dėmesį pašnekovė. – Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų yra noras atžaloms drabužius nupirkti keleriems metams į priekį. Suprantama, kad vaikai auga greitai. Tačiau reikia nepamiršti, kad, nupirkus žymiai didesnio dydžio uniformą, moksleivis nesijaus komfortiškai. Juk drabužis ant jo kūno neatrodys gražiai, o tai mažins pasitikėjimą savimi. Po kurio laiko, kai uniforma taps tinkamo dydžio, ji jau bus nudėvėta ir atrodys netvarkingai."

Ryšku – nebūtinai įdomu

Stilistė Gabija Mikalauskaitė pastebi, kad moksleiviai išsiskirti neretai bando ryškiai dažydami plaukus ar atsisakydami viršutinės uniformos dalies tam, kad būtų geriau matomi vilkimi marškinėliai. Vis dėlto individualumą galima pabrėžti ir kitokiais būdais.

Gabija Mikalauskaitė: įdomesnių spalvų, raštų, kirpimų palaidinės ar marškiniai gali atskleisti jūsų stilių ir išskirti iš minios. Nesvarbu, kad drabužis iš dalies paslėptas po mokykliniu švarku.

"Originaliai. atrodyti įmanoma ir dėvint uniformą. Žinoma, mokykloje tenka rinktis kuklesnius, mažiau akį traukiančių spalvų drabužius. Tačiau tai nereiškia, kad įvaizdis privalo būti nuobodus, – sako ji. – Nors atrodo, kad, vilkint švarką, apatinis drabužis praranda reikšmę, tai netiesa. Įdomesnių spalvų, raštų, kirpimų palaidinės ar marškiniai gali atskleisti jūsų stilių ir išskirti iš minios. Nesvarbu, kad drabužis iš dalies paslėptas po mokykliniu švarku."

G.Mikalauskaitė atkreipia dėmesį ir į šukuosenos pasirinkimą. Jei ryški plaukų spalva moksleiviui tinka ir patinka, ją rinktis drąsiai galima. Tačiau tai ne vienintelis būdas išsiskirti. Galima išbandyti ir įdomesnius pynimus, kirpimus, šukavimus, plaukų aksesuarus. Šiuo atveju nebūtina stebėti karščiausių madų. Savitą stilių pabrėžiantis kirpimas iš minios išskirs labiau nei ypač madingas.

"Vienas iš pagrindinių elementų, formuojantis moksleivio stilių, yra avalynė. Sportbačiai, aulinukai, platforminiai batai akcentuos jūsų įvaizdį. Šiuo metu vis dar aktualūs platforminiai batai, ypač auliniai, pavyzdžiui, Dr.Martens tipo, – sako stilistė. – Dauguma moksleivių kompleksuoja dėl to, kad turi nešioti akinius. Tačiau visai be reikalo. Jie gali tapti puikiu įvaizdį formuojančiu akcentu, tik svarbu pasirinkti būtent jums tinkančius. Stilių pabrėžia ir mokykloje kiekvieno moksleivio turima kuprinė. Jei esate klasikinio įvaizdžio gerbėjas, tiks odinė kuprinė. Mėgstantys dėmesį gali rinktis įdomesnių formų ir ryškesnių detalių mokyklinius krepšius."



NAUJAUSI KOMENTARAI

dft

dft portretas
na nors is vaiku savo biznio nevarytu begedziai visai sazine prarade biznieriai!

Jadzyte

Jadzyte portretas
Tikrai grazios ,bet ar praktiskos . Na ,tos su dideliais bantais

Madingai?

Madingai?  portretas
O gal geriau GERO SKONIO mokyti? Visose srityse gero skonio?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių