Quantcast

Kuo rizikuoja moterys, grožio injekcijų besikreipiančios į neprofesionalus?

Gydytojai pastebi: pastaruoju metu padaugėjo pacientų, besikreipiančių dėl komplikacijų po neprofesionalų atliktų grožio injekcijų. Medikai pataria, kaip atskirti šios srities profesionalus ir kokie gali būti neprofesionaliai atliktų estetinės medicinos procedūrų padariniai.

Karantinas – metas, kai tarpsta nelegalios estetinės medicinos paslaugos. Socialiniai tinklai lūžta nuo nelegaliai atliekamų procedūrų, siūlomų reikiamo išsilavinimo neturinčių asmenų, pasiūlos. Nemažai merginų ir moterų, nusprendusių paputlinti lūpas vadinamosiomis grožio injekcijomis ar pakoreguoti veido kontūrą tirpiais siūlais, pakimba ant pigiau nei solidžiose grožio ar estetikos klinikose siūlomų paslaugų kabliuko. Ir tik tada, kai "grožio injekcijų specialistės" ar kitos medicininio išsilavinimo neturinčios "meistrės" sudarko veidą, ieško medikų pagalbos – prašo ištaisyti nelegalų padarytas klaidas.

"Pastebimai padaugėjo pacientų, kuriems invazines estetinės medicinos procedūras atlieka pagal Lietuvos įstatymus reikalingos medicininės kvalifikacijos neturinčios "injekcijų meistrės", "estetinės medicinos specialistės", "mezoterapeutės", "lazerio specialistės". Matome ir komplikacijų, po ne gydymo įstaigose atliktų mezoterapijos, hialurono rūgšties užpildų injekcijų, tirpių kaniulinių siūlų įvedimo į odą ar paodį veido kontūrui formuoti", – sakė gydytoja dermatovenerologė Lietuvos dermatovenerologų draugijos (LDVD) valdybos narė Indrė Šaferienė.

Gydytojai pastebi: gražiau atrodyti siekiančios jaunos merginos ir moterys dažnai nežino, kad vadinamąsias grožio injekcijas, kaip ir kitas mezoterapijos (injekcijomis atliekamas skirtingų odos sluoksnių veikimas biologiškai aktyviomis medžiagomis) ir biorevitalizacijos (injekcijos atliekamos į giliuosius odos sluoksnius) procedūras, remiantis įstatymais, Lietuvoje gali atlikti tik gydytojo kvalifikaciją turintys medikai.

Tai yra medicinos sritis, todėl bet kurios kitos kvalifikacijos grožio specialistams šias procedūras Lietuvoje atlikti draudžiama.

– Kuo skiriasi estetinės medicinos paslaugos nuo tiesiog grožio paslaugų? Ar hialurono, botulino injekcijos – tai estetinė medicina?

– Pagal Lietuvos įstatymus ir ES standartą tiek mezoterapija, tiek botulino toksino ar hialurono rūgšties injekcijos yra nechirurginės medicinos procedūros, dėl to jas gali atlikti tik atitinkamos kvalifikacijos gydytojas licencijuotose ASP įstaigose, kurios gali užtikrinti, kad darbuotojai, teikiantys sveikatos priežiūros paslaugas turėtų galiojančias sveikatos priežiūros specialisto licencijas.

Norime atkreipti visuomenės dėmesį, kad, nepaisant teisinio estetinės medicinos paslaugų reglamentavimo (Europos standartas EN 16844:2017+A2:2019), dalis kosmetikų (kosmetologų), grožio kabinetų specialistų, mezoterapeutais save vadinančių slaugytojų, imituodami gydymo įstaigų veiklą, sugeba šiuos reikalavimus ignoruoti, jų išvengti ir viešai (televizijos laidose, socialiniuose tinkluose, kitose žiniasklaidos priemonėse) reklamuoti savo atliekamas ilgai išliekančių medicinos priemonių injekcijas veido ir kūno kontūrams formuoti, kaniulėmis įvesti tirpius siūlus, atlikti kraujo komponentų injekcijas ir kitas invazines procedūras. Pabrėžtina, kad tai yra medicinos sritis, todėl bet kurios kitos kvalifikacijos grožio specialistams šias procedūras Lietuvoje atlikti draudžiama. Grožio specialistai (kirpėjai, manikiūro meistrai ar kosmetikai / kosmetologai ir kt) gali teikti ir teikia neinvazines grožio paslaugas, procedūros dažnai atliekamos grožio salonuose. O medicinos paslaugos grožio salonuose negali būti teikiamos, jos gali būti teikiamos tik medicinos įstaigose. Jei žmogus perka nelegaliai atliekamą paslaugą, vargu, ar galės įrodyti, kad paslauga jam buvo atlikta ir sulaukti reikiamos pagalbos ar gydymo.

– Taigi, grožio injekcijas gali atlikti tik medikai?

– Taip, jas gali atlikti tik gydytojas dermatovenerologas, plastikos chirurgas ar kitos kvalifikacijos gydytojas, jei tai įtraukta į jo profesinės kvalifikacijos normą.

Indrė Šaferienė. Asmeninio arch. nuotr.

– Neretai kosmetikės, kosmetologės ar slaugytojos įsivaizduoja, kad jos gali daryti vadinamąsias grožio injekcijas.

– Nors estetinės injekcijos yra laikomos saugiomis procedūromis, vis dėlto, netinkamai atlikus, gali kilti komplikacijų, o injekcijas atlikęs specialistas turėtų mokėti jas gydyti. Putlinant lūpas, užpildant raukšles, atkuriant odos stangrumą į giliuosius odos sluoksnius, paodį suleidžiamas hialurono rūgšties ar kitoks implantas, išliekantis nuo devynių mėnesių iki 1,5–2 metų, chirurginiai tirpūs siūlai žmogaus organizme išlieka 4–6 mėn., o jų sukelti randiniai pokyčiai – ir ilgiau. Nerimą kelia, kad šios invazinės medicinos procedūros taip pat neretai atliekamos ne medicinos įstaigose, nesilaikant sterilumo, kvalifikacinių reikalavimų, siekiant tik materialinės gerovės, tai prieštarauja ne tik medicinos etikai, bet ir Lietuvos Respublikos įstatymams, Europos standarto ir Europos Komisijos rekomendacijoms bei pacientų saugos reikalavimams. Ilgus metus piktnaudžiaujant, be saiko atliekant grožio injekcijas, jos gali būti pavojingos: atsiranda lėtinių limfotakos, kraujotakos pakitimų, gali susiformuoti poodiniai randai, kieti mazginiai dariniai, infekcijos, nervų ar raumens pažeidimai, odos, paodžio ir giliųjų audinių pokyčiai, po kurių, gali blogai gyti žaizdos, atsirasti jungiamojo audinio pokyčių. Minėtos injekcijos nėra sprendimas visiems senėjimo požymiams naikinti, o padauginus ir neatsakingai jas atliekant bus tik vis komiškesni veidai.

– Ar egzistuoja tokios profesijos kaip grožio terapeutas ar grožio estetikas?

– Lietuvoje tokių profesijų nėra. Jas buvo svarstyta įteisinti Papildomosios ir alternatyviosios sveikatos priežiūros (PASP) įstatymu, tačiau, tariantis su kitų valstybinių institucijų, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT), specialistų organizacijų atstovais – LDVD bei Lietuvos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos draugija ir kt., grožio estetiko ir grožio terapeuto sąvokų įstatyme bei poįstatyminiuose teisės aktuose nebenumatyta. Tiesa, PASP įstatymo įsigaliojimas ir įstatymo įgyvendinamųjų teisės aktų priėmimas atidėtas iki šių metų liepos 1 d.

Kartais išgirstame ir apie beadatinę mezoterapiją – tai dar viena visuomenę klaidinanti sąvoka. Terminas "beadatinė mezoterapija" yra pats sau prieštaraujantis, klaidinantis ir neegzistuojantis mokslinėje literatūroje. Pabrėžiame, kad mezoterapija pagal CEN standartą yra invazinis gydymo būdas suleidžiant biologiškai aktyvias medžiagas į įvairius odos sluoksnius. O elektroporacija, kurią norima pervardyti beadatine mezoterapija, yra atliekama kosmetikų, kosmetologų kompetencijos ribose, tai yra neinvazinis drėkinamųjų, kitų preparatų ar kosmetikos skvarbumą pagerinantis būdas, kurio metu pasiekiamas paviršinis raginis odos sluoksnis.

Labai svarbu informuoti žmones, kad plačiai paplitęs ir visuomenę klaidinantis terminas "mezoterapeutas" neturėtų būti suprantamas kaip injekcines invazines procedūras leidžianti atlikti kvalifikacija. Ji dažnai netinkamai ir plačiai naudojama siekiant neturinčius reikalingo išsilavinimo ir kvalifikacijos asmenis apibūdinti kaip atliekančius grožio (botulino toksino, hialurono rūgšties ir kitų užpildų) injekcijas

– Pasižiūrėjusi į moters veidą po grožio injekcijų jūs galite atskirti, ar tai darė profesionalas, ar tik juo apsimetantis žmogus?

– Mes, gydytojai, siekiame, kad, atlikus tokias procedūras, nebūtų vulgarumo įspūdžio. Kai bendraujant su žmonėmis pamini hialurono injekcijas, žmonėms prieš akis paprastai iškyla dirbtiniai nenatūralūs veidai, didelės lūpos. Čia yra tas vulgarumas, kurio dermatologai, plastikos chirurgai vengia. Viskas priklauso nuo to, kiek ir kur hialurono suleisi. Šios procedūros yra saugios, jeigu atliekamos taisyklingai, jeigu užpildas suleidžiamas į reikiamą vietą ir medžiagos naudojama ne per daug.

– Tautoje prigijęs apibūdinimas "ančiuko lūpos". Jos atrodo dirbtinai storos, nenatūraliai atsikišusios. Ar tai – gražu ir norma, ar vis dėlto neprofesionaliai atlikto darbo, nesėkmės pavyzdys?

– Ančiuko lūpos tikrai nėra norma, greičiausiai tai yra komplikacija, kai hialurono rūgšties suleidžiama per daug ar ne vietoje. Kitas klausimas, kada yra ančiuko lūpos ir kada ne. Jei procedūrą atlieka gydytojas, jis visada bus susipažinęs su veido anatominiais aspektais, proporcijomis, t.y., kokio storio gali būti lūpos, kokios anatominės normos, kad tai neatrodytų vulgariai. Yra labai aiškūs dydžiai, koeficientai, kokio dydžio turėtų būti viena lūpa, lyginant su kita, skirtingų rasių atstovams ar lyginant jauno ar vyresnio žmogaus šie koeficientai skiriasi. Vertinama skaičius Fi arba aukso pjūvio išraiška, kai matuojamas santykinis atstumas tarp antakių, nosies šnervių, lūpų ir smakro linijos. Kad žmogaus veidas atrodytų gražiai, tam tikri atstumai turi būti proporcingi. Svarbu įvertinti sąkandį, kitas atliekamas procedūras, mimiką. Tai yra svarbūs anatominiai dalykai, ir, jei į juos neatsižvelgiama, laukiamas gražaus veido efektas nesukuriamas.

"Facebook" nuotr.

Vienodi, tarsi dirbtiniai veidai taip pat yra netinkamai atliktų procedūrų rezultatas.

Vienodi, tarsi dirbtiniai, veidai taip pat yra netinkamai atliktų procedūrų rezultatas.

– Ar jums yra tekę susidurti su akivaizdžiais veido sudarkymo atvejais, taisyti neprofesionalų darbo "rezultatus"?

– Tinkamai atliekant, šių procedūrų komplikacijos nedažnos, bet galimos: tai kraujagyslių okliuzija (užkimšimas), paakių tinimai, asimetrijos, kartais – skausmai tose vietose, kur buvo leista injekcija, ūmios ir vėlyvos alerginės, infekcinės reakcijos. Dažniausiai tenka tirpdyti per dideles lūpas ar tinstančius paakius.

– Kokių priemonių prieš šios srities nelegalus gali imtis LDVD?

– Draugija dalyvauja su mezoterapijos procedūrų reglamentavimu susijusių teisės aktų svarstymuose, raštu išreiškiame LDVD narių ir valdybos nuomonę grožio specialistų rengimo klausimais, bendradarbiaudami su valstybinėmis institucijomis, kitų gydytojų specialistų draugijomis, stengiamės informuoti visuomenę. Vis dėlto, kol nėra nukentėjusiojo skundo, atitinkamos institucijos neturi pagrindo pradėti tyrimą. Viešojoje erdvėje aprašyti pavieniai atvejai, kai buvo nustatyta, kad "grožio specialistė" atliko invazines hialurono rūgšties injekcijas, neturėdama tam licencijos, inicijuotos teisinės procedūros, tačiau vien baudimais tokios veiklos nesureguliuosime. Juo labiau kad klientai skundus rašo retai, net jei kyla komplikacijų. Tada jie kreipiasi į gydytojus ir prašo taisyti kažkokio injekcijų meistro, kuris sakėsi daug mokęsis atlikti injekcijas, klaidas, ir dažniausiai nedrįsta įvardyti medicinos procedūrą nelegaliai atlikusio meistro kontaktų.

Labai norime atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad visos mezoterapinės, biorevitalizacijos ar kitos invazinės medicinos procedūros, kurių metu naudojama adata, siūlas, implantas, skalpelis, kaip ir visur Europoje turi būti priskiriamos tik gydytojo kompetencijai.

– Kaip vertinate, ar skirtingų institucijų, reguliuojančių šią veiklą, pastangos yra pakankamos?

– Ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), ir VASPVT reaguoja ir jų dėka yra nustatoma pažeidėjų, tačiau tam, kad institucijos pradėtų tyrimą turi būti kliento / paciento skundas. Kaip gydytojai dermatologai, nuolat gaudami informaciją apie suteiktas paslaugas iš besikreipiančių pacientų, taip pat stebėdami gausią reklamą apie tokių "injekcijų specialistų" teikiamas paslaugas socialiniuose tinkluose, esame susirūpinę, nelegalių sveikatos priežiūros paslaugų mastais. Vis dėlto, jei nelegaliai atliekamų procedūrų reklama taip plačiai šiuo metu naudojamoje socialinių tinklų erdvėje nėra pagrindas tyrimui, matyt, ne viskas yra gerai. Tokios reklamos aukomis dažniausiai bus jaunos moterys, merginos, net nepagalvojančios, kad kas nors galėtų taip drąsiai reklamuotis, jei neturi leidimo teikti siūlomas paslaugas. Ne tik konkretaus paciento skundas, bet ir reklama socialiniuose tinkluose, televizijos programose, kitose žiniasklaidos priemonėse turėtų būti tyrimo pagrindas, siekiant įsitikinti, ar įstaigoje neteikiamos nelegalios medicinos paslaugos.

Dabar atsakingos institucijos rengia patikrinimus ir skiria baudas, kai tokios paslaugos teikiamos neturint licencijos. O jei žmogus dirba be licencijos, tai jam nė motais, kad už neteisėtą veiklą baudžiama licencijos atėmimu.

– Ar šarlatanai suaktyvėjo karantino metu? Juk grožio paslaugos karantino metu negali būti teikiamos.

– Sunku pamatuoti nelegaliai atliekamų invazinių medicinos procedūrų apimtis. Manau, visai tikėtina, kad kol NVSC užsiėmęs pandemijos klausimais, sąlygos nelegaliai veiklai galėtų būti geresnės.

LDVD, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį, pabrėžia, kad, pagal Lietuvos įstatymus, grožio salonuose, kirpyklose, kosmetikos salonuose šios paslaugos – biorevitalizacijos, mezoterapijos procedūros, tai yra hialurono, botulino injekcijos ir kita – negali būti teikiamos nei per karantiną, nei kitu metu.

Vis dėlto mezoterapija (vaisto ar medicinos priemonių suleidimas į odos struktūras) yra medicininė procedūra ir gydymo tikslu medicinos įstaigose – estetikos, dermatologijos ar plastinės chirurgijos klinikose ar kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje (ASPĮ), kurioje dirba gydytojas dermatovenerologas – šios paslaugos per karantiną gali būti atliekamos, kai yra būtinos, kažkuriai konkrečiai odos ligai gydyti. Pavyzdžiui, mezoterapijos procedūra (vaisto injekcija į odą ar jos priedus) dabar gali būti atliekama, kai reikia suleisti vaistus į randus ar gydant alopecijas (plaukų slinkimą).

Tačiau visų žmonių, kurie šias paslaugas atlieka nelegaliai, aš jokiu būdu nevadinčiau šarlatanais. Nes vieni supranta, kad mezoterapijos procedūras, injekcijas į odą, atlieka nelegaliai, o kiti gal ir išties ne visada tiksliai išsiaiškinę, ar tam tikras paviršines injekcijas jie gali atlikti, ar ne. Lietuvoje, pavyzdžiui, slaugytojas kai kuriuos vaistus gali leisti savarankiškai, o gydytojo paskyrimu gali leisti didelę dalį vaistų. Todėl, pavyzdžiui, jei slaugytojas injekciją atlieka klinikoje po gydytojo konsultacijos, gydytojui paskyrus, tai yra teisėta, legalu. Galbūt todėl slaugytojams gali susidaryti įspūdis, kad, jei jau paskyrus gydytojui, jie gali leisti vaistus, o kai kuriuos – net nepaskyrus gydytojui, tai kodėl gi jie negali suleisti botulino, kuris taip pat yra vaistas? Šioje srityje daug lobizmo, tad ir aiškinimų tenka išgirsti įvairių. Nepaisant to, reikia suprasti, kad taip klaidinamas pacientas / klientas, taip klaidinamas ir pats jaunas specialistas Pagal galiojančias kvalifikacijos normas, Lietuvoje slaugytojai autonomiškai (t.y. savo sprendimu) neturi teisės teikti raukšlių gydymo, odos tūrio atstatymo arba odos kokybės gerinimo invazinių paslaugų, bet patį veiksmą, vaistų suleidimą, gydytojui paskyrus atlikti gali.

Be to, čia yra ir tarptautinio supriešinimo. Pavyzdžiui, kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Rusijoje mezoterapijos procedūras gali atlikti kosmetologas, tačiau tai yra gydytojas kosmetologas. Rusijoje yra atskira specialybė, o Lietuvoje ji neegzistuoja.

– O kaip yra kitose ES šalyse?

– Šiek tiek skiriasi pagal šalis. Kai kuriose ES šalyse yra estetikos gydytojas, tačiau, norint šia veikla užsiimti Lietuvoje, jie turi kreiptis į VASPVT ir gauti licenciją. Tačiau tai taip pat yra gydytojai. Tačiau visa ES mezoterapijos procedūras priskiria gydytojo kompetencijai. Labiausiai gąsdina tai, kad Lietuvoje šias procedūras nelegaliai atlieka medicininio išsilavinimo neturintys asmenys, o reklaminiuose kompanijų rengiamuose kelių valandų trukmės kursuose jis neįgyjamas.

Minėtos injekcijos nėra sprendimas visiems senėjimo požymiams naikinti, o padauginus ir neatsakingai jas atliekant bus tik vis komiškesni veidai.

– Kaip klientams atskirti, į kieno rankas pateko, – profesionalo ar šarlatano?

– Mezoterapijos procedūros, hialurono, botulino toksino ir kitos invazinės procedūros turi būti atliekamos medicinos įstaigoje. Tai gali būti dermatologijos, plastinės chirurgijos ar estetikos klinika – medicinos įstaiga, kurioje dirba gydytojas dermatovenerologas, plastikos chirurgas ar kitas atitinkamos kvalifikacijos gydytojas.

Kai kuriuos preparatus po gydytojo konsultacijos ir su gydytojo paskyrimu gali suleisti ir slaugytoja.

Gydytojas visų pirma turės savo antspaudą su numeriu. Suabejojus, galima paprašyti licencijos. Ar žmogus turi gydytojo licenciją, galima dar prieš registruojantis dėl paslaugos patikrinti VASPVT interneto svetainėje adresu vaspvt.gov.lt pateikiamuose sveikatos priežiūros specialistams išduodamų licencijų sąrašuose. Čia galima pasitikrinti, ar tokia medicinos specialybė, kokių atstovais kartais prisistato įvairūs "specialistai", Lietuvoje iš tiesų egzistuoja. Atkreipiame dėmesį, kad tokių specialybių, kaip dermakosmetologas, medicininis kosmetologas, Lietuvoje nėra. Tačiau, jei procedūra atliekama gražiame salone, klientui gali susidaryti įspūdis, kad paslaugos atliekamos teisėtai.

Pačios moterys turi domėtis, klausti, ar procedūras siūlantys atlikti asmenys turi reikiamą medicininę kvalifikaciją. Deja, dažnai vadinamųjų grožio specialistų, grožio terapeutų klientai yra mažai informuotos jaunos merginos, kurioms dažniausiai ir yra skirta nelegali reklama feisbuke, tiktoke, instagrame ar kituose socialiniuose tinkluose. Ieškodamos pigesnės procedūros, jos eina pas šias "specialistes", nors tos procedūros kaina pas jas ir estetinės medicinos klinikoje skiriasi gal tik keliasdešimčia eurų. Ir jeigu netinkamai suleidus minimas injekcijas pakeičiami ar pernelyg išryškinami veido bruožai, ar tam tikros veido dalys, tokiam jaunam žmogui tarsi prilipdoma etiketė, o jei keletą metų tos procedūros atliekamos netinkamai, gali būti ir negrįžtamų padarinių.

Turėtume galvoti, kaip jaunus žmones apsaugoti nuo tokių "specialistų", kuriems svarbūs tik materialiniai aspektai. Dirbant be licencijos, gydytojo etika vadovautis nereikia, tai ir apie jauno žmogaus veido, o kartais galbūt ir gyvenimo, sužalojimą kartais nepagalvojama.


Kas ir kur gali atlikti grožio injekcijas?

1. Vieta. Grožio injekcijos gali būti atliekamos tik licenciją teikti dermatologijos ir plastinės chirurgijos paslaugas turinčiose medicinos įstaigose. Tai gali būti dermatologijos, plastinės chirurgijos, lazerinės dermatologijos, grožio, estetikos ar estetinės medicinos klinika, bet ne grožio salonas.

2. Specialybė. Šias procedūras gali atlikti tik gydytojas dermatovenerologas, plastikos chirurgas ar kitas gydytojas, turintis įstatymų numatyta tvarka patvirtintą atitinkamą kvalifikaciją ir licenciją.

3. Specialybę patvirtinanti licencija. Ar žmogus turi gydytojo licenciją, galima patikrinti Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos interneto svetainėje adresu vaspvt.gov.lt pateikiamuose sveikatos priežiūros specialistams išduodamų licencijų sąrašuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jadvyga

Jadvyga portretas
Vilniuje yra tokia alena rudzenia, dirba ausros vartu 16, pasivadinusi estetikos ir kosmetologijos kabinetas, pusrusyje, tikra sarlatane, leidzia, siuna, pabarzdzius taiso o gaunasi ne kazka, jau 2 kart vaiksciojau prasyt kad istaisytu padarinius, tai ji tada slapstosi, sako nedirbu, uzmiestyje ir t.t. reklamuoja tel 862369222, paguglinkite pamatysite.

ups

ups portretas
jetau, kiek dar tų ančiasnapių bus? visos, kaip viena, jokios individualybės...visos panašios į tas kinietiškas gumines lėles....vargo vakarienė....geriau smegenims kokią operaciją pasidarytų, gal kas gyvenime pasikeistų....

Kopustas.

Kopustas. portretas
Cia lygiai tas pats butu jaigu vyras persidarytu ilgesne ir didiasne nosi jog butu kaip antras Pimpalas , cha, cha, cha...., durnos bobos.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių