Quantcast

Ant pavasarinio podiumo – tvarios mados idėjos

Dizainerė Diana Rūta Stankevičienė mėgsta lyginti moteris su gėlėmis: ir vienos, ir kitos jaučia artėjantį pavasarį ir iš anksto ruošiasi sutikti jį atsinaujinusios. "Pavasario garderobe dominuos moteriškumas, romantika, didesnį palaikymą įgis tvari kūryba", – sako mados žinovė, atskleidžianti svarbiausias sezono tendencijas.

1. Visi mėlynos atspalviai

JAV "Pantone" spalvų institutas 2020-ųjų spalva paskelbė mėlyną. Šaltymečio garderobe ji buvo nedrąsi ir santūri, o pavasarį aktualiausia metų spalva žada išsiskleisti visais įmanomais atspalviais, tonais ir pustoniais.

"Nuo dangaus žydrumo iki žalsvo lazurito, nuo įkvepiančio turkio iki klasikinės kobalto mėlynos spalvos – pasirinkimas platus, tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad turi dominuoti mėlynas atspalvis, bet ne žalias, violetinis, – pastebi D.R.Stankevičienė. – Mėlyna spalva tinka visoms moterims, tereikia rasti prie veido odos, akių, plaukų spalvos derantį atspalvį."

Vienos gal pasirinks aksesuarus, kitos sukurs stilingą įvaizdį pasitelkdamos nedidelius akcentus, detales, įkvepiantis pavyzdys – įsisupti į mėlyną nuo galvos iki kojų. Pasak dizainerės, toks sprendimas anaiptol nėra šokiruojantis ar vulgarus: mėlyna spalva siejama su minimalizmu, atrodo labai estetiškai, ne veltui ji simbolizuoja eleganciją, santūrumą, ramybę, pasitikėjimą.

 

"Išpuoselėtu stiliaus pojūčiu pažymėti skirtingų atspalvių mėlynos spalvos deriniai – viena aktualiausių sezono tendencijų", – atkreipia dėmesį pašnekovė.

2. Tegyvuoja džinsai!

Metų paletės lyderė ant aukščiausio podiumo laiptelio užkėlė džinsinius drabužius: indigo, kaip ir švari kobalto spalva, vadinama klasikine.

Drabužinėje, be jau įprastų džinsų, turi atsirasti dar ir džinsinis švarkelis ar trumpas lietpaltis-trenčas, marškiniai, suknelė, kombinezonas, sijonas, ypač ilgas su skeltukais siūlėse, užsegimu ties viduriu ar šone. Aktualus atspalvis – išblukusi indigo spalva.

3. Nemari klasika

Pavasario spalvų paletė neapsiriboja vien dangumi ir jūra. Ji sodri ir ryški it aguonos, purpurinės rožės, fuksijos žiedas, užburia kaip besileidžiančios saulės spinduliai ar brangiausias iš prieskonių – šafranas, it šerbetas pilna švelnių gelsvos, koralo, violetinės, šalavijų žalsvos, cinamono, pelenų, smėlio atspalvių, santūriai nuskaidrinta aukso spindesiu.

"Dizainerių kūrybos akiratyje – baltos ir juodos spalvų duetas. Tai nemari klasika, kurią galima interpretuoti skirtingais būdais, – sako D.R.Stankevičienė. – Tačiau šį sezoną daugiausia dėmesio sulaukia naują statusą garderobe išsikovojusi balta spalva – ji švari, ryški, tikra, be pridėtinio atspalvio. Baltos kelnės, palaidinė, lietpaltis, megztinis, kepurė, o kas gali būti gražiau už baltą suknelę! Neseniai ji buvo išskirtinai tik nuotakos apdaras, o šiandien ši spalva – stilingos elegancijos, saulės, pakilios emocinės būsenos atspindys."

4. Raštų ir faktūrų deriniai

Santūrus šaltymetis baigėsi neprasidėjęs, tad nenuostabu, kad spintoje mirgėjo dryžiai, žirneliai, langeliai. Pavasarinių raštų katalogą papildo abstraktūs, geometriniai ornamentai, augaliniai motyvai, gėlių žiedai, itin aktuali tendencija – tropikų miško lapų tankmė.

Savo pozicijų neužleidžia įvairių gyvūnų kailio ir odos raštai – jie dera tiek kasdien, tiek šventėms, gali atsirasti ne tik ant drabužio, bet ir puošti aksesuarus, rankinę, batus, kepurę.

"Ieškant individualumo verta atidžiau pažvelgti į gamtą – joje daug įdomių sprendimų: apsidairykite miške – čia ir žievė, šakos, lapai, samanos, žiedai. Viename apdare derinkite skirtingus motyvus, žaiskite skirtingomis faktūromis ir tekstūromis – jokių taisyklių nėra", – ragina pašnekovė.

5. Moteriškos formos

Pavasario proveržis jaučiasi ne tik spalvų ir raštų paletėje – išlaisvėja formos. Aktualios sezono detalės: akcentuotos ties pečiais, pūstos, plačios, originaliai kirptos tarsi karališkos rankovės, įvaizdžiui dramatiško moteriškumo suteikia išryškintas liemuo ir į apačią daugiau ar mažiau išplatėjantys sijonai, liemenį siūloma pabrėžti diržais – jais stilinga apjuosti po švarku esančius drabužius.

"Visa tai – tik neįkyrūs sezono tendencijų pasiūlymai: stilių, siluetą, spalvų ir raštų derinius kiekvienas laisvas rinktis individualiai", – pabrėžia dizainerė.

6. Naujienos drabužinėje

Nieko nėra smagiau už pavasarinį lietų. Tokiu metu geriausia apranga – trumpas lietpaltis, vadinamas trenču. Drabužis susegamas viena ar dviem eilėmis sagų, gali būti tik sujuosiamas diržu, jo siluetas būtinai turi pabrėžti juosmenį, o ilgis – nuo trumpo iki blauzdų vidurio.

"Trenčas šiuo metu išgyvena renesansą. Rinkitės rausvą, žydrą, šalavijo spalvos arba klasikinę smėlio spalvą", – pataria D.R.Stankevičienė.

7. Plačių pečių renesansas

Buvę gana ilgai pamiršti į spintą grįžta septintojo dešimtmečio švarkai su išplatintais pečiais, laisvi, sujuosiami diržu ir polo trikotažiniai marškinėliai, kuriuos įprastai dėvi golfo ar teniso žaidėjai.

"Užsegami trimis sagutėmis, daili apykaklė, trumpos rankovėlės – šiuos marškinėlius galite dėvėti prie sijono ar kelnių arba pasivilkti po suknele ar ant jos – sluoksniavimas vis dar labai stilingas", – pastebi dizainerė.

8. Rankų darbo vertė

D.R.Stankevičienė džiaugiasi, kad vis didesnio dizainerių dėmesio sulaukia tvari, lėtoji mada. Ant pavasarinio podiumo – daug rankų darbo drabužių: megzti, nerti, pasiūti skiautinių principu iš audinių atraižų.

Diana Rūta Stankevičienė.

"Mada atsisuka į vertybes: naudojami ekologiški, natūralūs pluoštai, didžiulis dėmesys skiriamas kokybei – audinio, modelio, siuvimo. Siekiama, kad drabužis gyvuotų ne vieną sezoną, kaip buvo lig šiol, o džiugintų, neprarastų vertės kelerius metus", – sako dizainerė.

Ypatingą pridėtinę vertę apdarui suteikia originali rankų darbo apdaila. Mados apžvalgininkai pastebi, kad iš naujo atrandamos įvairios rankdarbių technikos, pavyzdžiui, makramė (pynikai), nėrimas, siuvinėjimas.

Pasak D.R.Stankevičienės, pavasario–vasaros sezonu itin populiarios trapius nėrinius primenančios karpytinio ir baltojo siuvinėjimo (adinukės) technikos, apdailai vis dažniau naudojami klasikiniai ir stilizuoti etnografiniai motyvai.

9. Aksesuarai pabrėžia įvaizdį

Šio laikmečio specifika įkvėpė mažų, delne telpančių rankinių madą: moters pasaulis dabar telpa piniginėje ir telefone, dar lieka vietos automobilio rakteliams.

10. Lengvu žingsniu

Įtemptas gyvenimo tempas paklūsta tik avint patogius sportinius batelius – jie neužleis savo pozicijų ir šį sezoną.

Taip pat dominuos žemakulnė avalynė: tiek klasikinio stiliaus, tiek grubiu padu.

Aukštakulniai, elegantiški bateliai – išskirtinai šventėms ar kitai neeilinei gyvenimo progai.

"Avalynė užbaigia įvaizdį ir pabrėžia stilių, akcentuoja charakterį. Niekada nebus "tik taip ir ne kitaip": batų noselės, kulno formą ir aukštį, apdailą, spalvą lemia apdaras, jo siluetas, raštai", – primena dizainerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KIEK GALIMA LAIKYTI TA NUOTRAUKA SU KLAIKIAIS NEGYVAIS VEIDAIS GALTAI MADOS GASDINIMAS

.

. portretas
Pasiilgome tokių gražių madonos veidų.

Sakoma

Sakoma portretas
kad po sukergimo visi gyvuliai būna liūdni. Vargšelės...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių