Quantcast

Beždžionės „šnekučiuojasi“ apie gerą maistą

Mažosios šimpanzės skirtingais riksmais geba perduoti informaciją, kur rasti ne šiaip maisto, bet jų mėgstamiausių skanėstų.

Mokslininkų teigimu, šis atradimas rodo išskirtini šių beždžionių intelektą, rašo BBC.

Mažosios šimpanzės, radusios maisto, niurna ir rėkauja panašiai kaip kitos šimpanzės, tačiau jos naudojasi penkiais skirtingais šūksniais.

Tyrėjai iš St Andrewso universiteto Škotijoje norėjo nustatyti, ar šie šūksniai yra patikimas maisto kokybės indikatorius.

„Mes visada įtarėme, kad mažosios šimpanzės geba suvokti kažką papildomai, tačiau iki šiol nebuvo atlikti bandymai tam išbandyti“, - sakė Zanna Clay, primatų specialistė.

Tyrėjai įrašė mažųjų šimpanzių riksmus,pasklisdavusius Twycrosso zoologijos sode, kai jos savo aptvare rasdavo obuolių ir kivių,

Mokslininkai nustatė, jog radę labiau patinkančio maisto - kivių - beždžionės surikdavo aukštesniu balsu ir kitokio tipo garsais nei radusios mažiau mėgstamų obuolių.

Mažosios šimpanzės šūkaliojo tam tikromis sekomis, kurias tyrėjai įrašė ir paleido kitoms. Mokslininkai aptiko, jog nieko apie maisto vietą nežinojusios beždžionės sugebėdavo tiksliai į ją patekti.

„Šie gyvūnai yra itin protingi ir tokio tipo studija pabrėžia jų gebėjimą suvokti vienas kito balsų prasmę“, - teigė Z. Clay.

Kartu su šimpanzėmis, mažosios šimpanzės yra artimiausios tebegyvuojančios žmonių giminaitės ir, lyginant su viso kūno matmenimis, turi dideles smegenis.

Priešingai nei šimpanzių patinai, mažųjų šimpanzių patinai nerengia agresyvių reidų į kaimynines teritorijas. Ši rūšis taip pat žinoma kaip „jausmingos“ beždžionės, nes taikiai komunikuoja.


Šiame straipsnyje: beždžionėszoologijagamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kitą kartą

Kitą kartą portretas
įdėkite šimpanzės nuotrauką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių