Quantcast

Vilniaus futbolo stadiono konkurso likimas paaiškės birželį

Vilniaus futbolo stadiono statybos rangovo konkurso, kuriame vienintelę paraišką pateikė šiuo metu Šiaulių banko grupei priklausanti bendrovė Žalgirio sporto arena, likimas turėtų paaiškėti birželio pabaigoje. Šiaulių banko vadovas sako, kad sprendimų dėl dalyvavimo konkurse bankas kol kas nėra priėmęs.

Pasak sostinės savivaldybės atstovų, konkursas kol kas nestabdomas, o iš Žalgirio sporto arenos iki birželio 28 dienos laukiama naujo finansinio garanto. Jo negavus, bus sprendžiama, ar nutraukti konkursą ir skelbti naują.

„Mes neplanuojame naujo konkurso, kadangi įvyko konkursas, yra pripažintas laimėtojas, bet negalime nieko pasirašyti, nes gavome piniginį 1 mln. litų garantą, ir tas garantas buvo išduotas būtent Ūkio banko. Tai paprašėme, kad jie (Žalgirio sporto arena - BNS) pergarantuotų, nes žinome Ūkio banko situaciją“, - BNS sakė Vilniaus miesto savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius.

Pasak Vilniaus savivaldybės Investicinių projektų skyriaus vyriausiojo specialisto Sauliaus Greičio, Žalgirio sporto arena paprašė finansinio garanto terminą kuriam laikui atidėti.

„Esminis momentas yra garanto gavimas. Jeigu jie gauna garantą, tada konkursas toliau vyksta, jeigu ne - bus sprendžiama dėl konkurso“, - BNS sakė S. Greičius.

Žalgirio sporto arena paraišką Vilniaus futbolo stadiono statybos rangovo konkursui pateikė tuomet, kai dar priklausė Ūkio banko grupei. Šių metų kovą Žalgirio sporto areną bei ŽSA įmonę grupę, kuriai priklauso Vilniaus centre esantis apleistas Žalgirio stadionas ir šalia jo esantis sklypų kompleksas, iš žlugusio Ūkio banko kartu su apdraustais įsipareigojimais perėmė Šiaulių bankas.

Šiaulių banko administracijos vadovas Audrius Žiugžda BNS teigė, kad bankas sprendimų dėl tolesnio dalyvavimo Vilniaus futbolo stadiono statybos rangovo konkurse kol kas nėra priėmęs.

„Jokie sprendimai kol kas nėra priimti, todėl pateikti daugiau komentarų šiuo metu negaliu“, - BNS sakė A. Žiugžda.

Be to, Šiaulių bankas gali netekti Žalgirio sporto arenos ir ŽSA grupės įmonių - jos kartu su kitomis iš Ūkio banko perimtomis nekilnojamojo turto plėtros antrinėmis įmonėmis bus parduodamos. Šiaulių banko pasirašyta Ūkio banko dalies turto ir įsipareigojimų perleidimo sutartis numato, kad įmonių pardavimo kitiems investuotojams opcionas galioja devynis mėnesius, tačiau visos įmonės turi būti perkamos kartu.

Šiaulių bankui perduoto turto pirkėjų paieškanęios investicinės bankininkystės įmonės „Summa Advisers“ vadovas Žygintas Mačėnas BNS sakė, kad bendrovė dar tik pradeda darbą ir kol kas komentuoti galimybių parduoti Šiaulių bankui perduotas nekilnojamojo turto plėtros įmones dar anksti.

Vilniaus futbolo stadiono statybos rangovo konkurso kvalifikaciniam etapui paraišką pernai gruodį buvo pateikusi ir nekilnojamojo turto plėtros grupė „Ogmios centras“, tačiau vėliau ji nepateikė galutinio finansinio ir techninio pasiūlymo.

Vilniaus valdžia ieško bendrovės, kuri suprojektuotų ir pastatytų naują, ne mažesnį kaip 10 tūkst. vietų futbolo stadioną, įrengtų jo infrastruktūrą, o savivaldybė už jį išsimokėtų per 10 ar daugiau metų.

Skelbiama, kad stadionas pagal Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) klasifikaciją būtų ketvirtos kategorijos, o vieno žiūrovo vietos kaina nebūtų didesnė kaip 2,5 tūkst. eurų (8,6 tūkst. litų). Pagal UEFA reikalavimus toks stadionas turi turėti mažiausiai 8 tūkst. vietų - tokiu atveju jis kainuotų ne daugiau kaip 69 mln. litų.

Vilniuje 2007 metais buvo pradėtas statyti nacionalinis stadionas, tačiau pritrūkus finansavimo, jo statybos nutrūko, o statinys užkonservuotas. Be to, Vilniuje 2005 metais rekonstruotas Lietuvos futbolo federacijos stadionas, 2008 metais naujai pastatytas Marijampolės futbolo stadionas, talpinantis daugiau kaip 6 tūkst. žiūrovų, tačiau šalyje šiuo metu nėra nė vieno UEFA ketvirtos kategorijos stadiono.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių