Quantcast

Vyriausybė priėmė nutarimą dėl „Leo LT“ panaikinimo

Trečiadienį Vyriausybė priėmė nutarimą dėl energetikos bendrovės  „Leo LT“ panaikinimo. Patvirtintas „Leo LT“ panaikinimo sutarties su bendrove „NDX energija“  projektas.

Vyriausybė įgaliojo energetikos ministrą pateikti šį projektą bendrovei „NDX energija“ bei šią sutartį pasirašyti.

Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus teigimu, siūlydama „NDX energijai“ pasirašyti „Leo LT“ panaikinimo sutartį Vyriausybė siekia šių toliau įvardytų tikslų.

Pirma. Įvykdyti restituciją ir užtikrinti pagrindinių energetikos sektoriaus įmonių „Lietuvos energija“, VST ir RST tiesioginę kontrolę, galiojusią iki VST privatizavimo ir „Leo LT“ įkūrimo, sumokant „NDX energijai“ iš „Leo LT“ lėšų 680 milijonų litų kaip galutinį, neatšaukiamą ir nekintantį restitucinį atlygį - sumą, kurią „NDX energija“ sumokėjo įsigydama 97,1 proc. VST akcijų.

Antra.  Panaikinti Vyriausybės ir „NDX energijos“ 2008 m. balandžio 29 dieną sudarytą sutartį dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo ir visiškai bei negrįžtamai užbaigti „Gedimino Kirkilo vadovautos Vyriausybės Lietuvai primestą skandalingą „Leo LT“ istoriją ir tokiu būdu atkurti Lietuvos piliečių pasitikėjimą valstybe bei valdžios gebėjimu tinkamai disponuoti Lietuvos Respublikai priklausančiu turtu bei tinkamu būdu apginti Visuomenės interesą.

Trečia. Pasirašius Vyriausybės siūlomą taikos sutartį, išspręsti visus tarp Vyriausybės ir bendrovės „NDX energija“ ir jos akcininkų kilusius ginčus bei nesutarimus ir užkirsti kelią bet kokiems ginčams ar nesutarimams ateityje bet kokiu pagrindu ir dėl bet kokių aplinkybių, atsiradusių iki siūlomos sutarties sudarymo.

Sutartis bus pasirašyta nedelsiant gavus „NDX energijos“ sutikimą. Po jos pasirašymo ir įvykdymo Lietuvos Respublikos nuosavybėn pereis 100 proc. „Leo LT“ akcijų. „Leo LT“ likvidavimas taps išskirtinai Vyriausybės, kaip vienintelio „Leo LT“ akcininko, teise ir prerogatyva. Šalims pasirašius sutartį, jos turinys bus nedelsiant paskelbtas viešai


„Leo LT“ istorija

2003 m. gruodį „NDX Energija“ sumokėjo 540 mln. Lt privatizuojant 77 proc. bendrovės  „Vakarų skirstomieji tinklai“.

2004 m. balandį, įgyvendindama oficialų pasiūlymą, supirko dar 19,5% proc. AB „Vakarų skirstomieji tinklai“ akcijų už 137 mln Lt. Iki 2004 metų pabaigos už maždaug 4 mln. Lt supirko iš smulkiųjų akcininkų dar 0,6 proc. AB „Vakarų skirstomieji tinklai“ akcijų.

2008 m. „NDX Energija“ įnešė 0,2 mln. litų steigiant „Leo LT“. Didinant „Leo LT“ kapitalą už 38,3 proc. akcijų perleista 97,1 proc. VST akcijų, vertinant jas 2 734 mln. litų.

2008 m. liepos mėn. VST akcininkai patvirtino 621 mln. Lt dividendus, iš kurių „Leo LT“ gavo 608 mln. Lt. 


Šiame straipsnyje: Leo LTLeo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių