Quantcast

V.Martikonis kreipėsi į prokuratūrą dėl nepagrįstai sumenkinto valstybės valdomo turto

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys ir smulkusis energetikos bendrovių akcininkas Vidmantas Martikonis pateikė raštus Valstybės kontrolei ir prokuratūrai dėl viešojo intereso gynimo.

Jis nurodė, kad vykdant bendrovės "Lietuvos energija" akcininkų susirinkimą buvo ne tik pažeistos maždaug 6 tūkst. smulkiųjų investuotojų teisės, bet ir nepagrįstai sumenkinamas valstybės valdomas turtas, rašo "Verslo žinios".

"Lietuvos energijos" akcininkų susirinkimo, vykusio liepos 21 dieną, sprendimuose Elektrėnuose veikianti Lietuvos elektrinė įvertinta 626,943 mln. litų arba 4,3 lito už akciją. Pati "Lietuvos energija" įvertinta 1,427 mlrd. litų, kadangi įmonės naujos emisijos akcijos bus platinamos po 2,07 litų.

Tokia įvertinta energetikos bendrovių akcijų kaina, anot V.Martikonio, yra 2-3 kartus mažesnė nei tikroji jų vertė, o taikyti vertės nustatymo metodai nėra tinkami.

Pati Visagino atominė elektrinė dar gegužę Lietuvos elektrinės akcijas iš Vyriausybės perėmė įvertintas po 5,19 lito, tačiau V.Martikonis skaičiuoja, kad vien buhalterinė įmonės akcijų vertė siekia beveik 13 litų. Valstybės turto fondas "Lietuvos elektrinės" akcijas vertino ir po 6,8 lito, kuomet jų grąžindavo piliečiams kaip kompensaciją už negrąžintą turtą.

V.Martikonis prašo prokuratūros imtis priemonių viešajam interesui ginti - pareikšti ieškinį teisme dėl "Lietuvos energijos" akcijų vertės nuginčijimo, prašyti taikyti laikinąsias apsaugos priemones, stabdančias neteisėtų sprendimų vykdymą ar imtis kitų veiksmų.

Jis baiminasi, kad naujiems investuotojams į atominę elektrinę greičiausiai norima atiduoti Visagino atominės elektrinės akcijų, o kartu ir dalį Lietuvos energetikos sektoriaus, todėl ir norima nepagrįstai sumažinti energetikos bendrovių akcijų kainas.

"Kyla klausimas, kam atiteks kainų skirtumas tarp tikrosios įmonių vertės ir nustatytų kainų. Atrodo, lyg vyktų antrasis "Mažeikių naftos" privatizavimas", - teigė V.Martikonis ir minėjo, kad ketina imtis juridinių veiksmų ir kaip smulkusis įmonių akcininkas.

Vakar Vertybinių popierių komisija patvirtino "Lietuvos energijos" naujos akcijų emisijos, kuria dvi energetikos įmonės bus sujungtos nustatytomis kainomis, prospektą.


Šiame straipsnyje: martikonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių