Quantcast

Valdantieji stengsis atmesti pensijų didinimą, bet nėra tikri dėl pergalės

Valdantieji nėra tikri, kad pavyks atmesti opozicijos iniciatyvą nuo Naujųjų metų sugrąžinti pensijas į prieškrizinį lygį.

Ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje gali įvykti galutinis balsavimas dėl to, ar turi būti priimta Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo pataisa, nustatanti, kad pensijų sumažinimas taikomas ne 2010-2011 metais, bet tik šiais, 2010-aisiais. Jeigu toks įstatymas būtų priimtas ir įsigaliotų, nuo 2011 metų sausio 1 dienos visos pernai sumažintos pensijos bei kitos socialinės išmokos būtų grąžintos į prieškrizinį lygį.

Prieš savaitę Seimas netikėtai vos vieno balso persvara balsavo už šią pataisą po svarstymo. Tačiau liko dar galutinis balsavimas dėl įstatymo priėmimo. Valdantieji pareiškė tikintys, kad jiems pavyks surinkti pakankamai balsų atmesti opozicijos inicijuotą įstatymą, kuriam griežtai priešinasi Vyriausybė, teigdama, kad jam įgyvendinti kitąmet skylėtame biudžete reikės rasti papildomus maždaug 600 milijonų litų.

Neaišku, ar trečiadienį tradiciniuose valdančiosios koalicijos lyderių pusryčiuose su premjeru Andriumi Kubiliumi kalbėta apie numatomą Seimo balsavimą dėl pensijų atkūrimo. „Aptarti Seimo darbotvarkės aktualūs klausimai“, - aptakiai atsakė premjero patarėjas Virgis Valentinavičius.

Valdančiųjų liberalcentristų vienas vadovų Vytautas Bogušis taip pat neatskleidė, ar pusryčiuose buvo aptarta, kaip užtikrinti pakankamai balsų, kad Seimas atmestų valstybei itin brangiai atsieisiantį įstatymą dėl pensijų sugrąžinimo į prieškrizinį lygį.

Tačiau šis politikas leido suprasti, kad valdantieji bandys mobilizuoti savo jėgas, nors ir negali būti tikri, kad tai tikrai pasiseks. „Kaip bus, taip bus. Norėtųsi, kad būtų geriau, bet gali gautis ir atvirkščiai“, - nenorom kalbėjo V.Bogušis.

Jis pripažino, kad valdantieji neturi instrumentų priversti atskirus koalicijos atstovus balsuoti prieš įstatymus, kuriems griežtai prieštarauja Vyriausybė. Prieš savaitę už opozicijos pasiūlytą įstatymą dėl pensijų atkūrimo balsavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma ir Jungtinės Liberalcentristų bei Tautos prisikėlimo partijos frakcijos atstovas Valdemaras Valkiūnas. „Negi juos izoliuosi? Juk ne. Todėl ir sakau – įvyks balsavimas ir žiūrėsim, kaip pasiseks“, - sakė V.Bogušis.

Jis atkreipė dėmesį, kad Seimo priimtą įstatymą dar turi pasirašyti Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri gali svarstyti, ar neturėtų būti vetuotas teisės aktas dėl pensijų sumažinimo nutraukimo.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė pareiškė atsistatydinsianti, jeigu Seimas „priims neatsakingą ir populistinį sprendimą“ dėl pensijų atkūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių