Quantcast

Ukmergėje ruošiamasi skelbti ekstremalią situaciją

Ketvirtadienį Ukmergės rajono savivaldybės taryba priėmė rezoliuciją dėl grėsmių artėjant šildymo sezonui Ukmergės rajone. 

Jeigu iki spalio 1 d. nebus valstybinių institucijų sprendimo, Ukmergės savivaldybė bus priversta paskelbti ekstremalią situaciją rajone atnaujinti karšto vandens ir šilumos tiekimą gyventojams. 

Tarybos posėdyje taip pat buvo išreikštas nusivylimas dėl Vyriausybės jaučiamo spaudimo priimti monopolistams, o ne gyventojams palankų sprendimą.

Tarybos nariai posėdžio metu pasirašytoje rezoliucijoje siūlo savivaldybės administracijos direktoriui pagal kompetenciją priimti visus, net ir kardinalius, teisėtus sprendimus, kad šilumos ir karšto vandens tiekimas Ukmergės rajono vartotojams būtų užtikrintas, o šildymo sezonas būtų paskelbtas atsižvelgiant į visuomenės nuomonę. 

Tai reiškia, kad Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai neišsprendus šilumos tiekimo klausimo Ukmergėje, spalio 1 d. savivaldybė skelbs ekstremalią situaciją ir atnaujins karšto vandens ir šilumos tiekimą gyventojams.

Ukmergiškiai pritaria savivaldybės veiksmams

2010 m. rugpjūčio 27 d. – rugsėjo 2 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ atliko reprezentatyvią ukmergiškių apklausą, kurios rezultatai atspindi, kad absoliuti dauguma (91 proc.) centralizuotos šilumos vartotojų žino apie savivaldybės tarybos sprendimą nutraukti šilumos ūkio nuomos sutartį su privačiu šilumos tiekėju ir dauguma jų (51 proc.) tokiam sprendimui pritaria. 

Šiam sprendimui nepritariančių tėra 15 proc. šilumos vartotojų. 46 proc. ukmergiškių taip pat pritaria šildymo sezono paankstinimui, jeigu tai leistų užtikrinti nepertraukiamą karšto vandens tiekimą, tokiam sprendimui nepritartų tik 23 proc. šilumos vartotojų.

Ukmergės gyventojų bendruomenė taip pat parengė kreipimąsi į Generalinę Prokuratūrą ir  prašys ištirti UAB „Miesto energijos“ veiksmus – bendruomenės atstovų paskaičiavimais, UAB „Miesto energija“ manipuliuodama sąnaudomis per visą šilumos ūkio nuomos laikotarpį iš gyventojų neteisėtai pasisavino daugiau kaip 2 mln. litų. 

Po susitikimo su Premjeru – nusivylimas

Ukmergės rajono savivaldybės meras Algirdas Kopūstas tarybos posėdyje apgailestavo, kad trečiadienį vykusio jo ir Premjero Andriaus Kubiliaus susitikimo metu, aptariant šilumos ūkio situaciją Ukmergėje, nebuvo rasta išeitis iš susidariusios situacijos. 

„Susitikimo su Ministru Pirmininku metu savivaldybei buvo daromas atviras spaudimas nepaisant galiojančių teismo nutarčių buvusiam šilumos operatoriui UAB „Miesto energija“, su kuriuo net nėra sudaryta jokios sutarties, grąžinti visą šilumos ūkio turtą ir leisti jam tiekti šilumą. Apmaudu, kad teisinėje valstybėje ignoruojami teismų sprendimai ir LR Konstitucija. 

LR Konstitucijos 120 str. nurodyta, kad valstybė turi remti savivaldybes ir kad savivaldybės pagal Konstitucijos bei įstatymų apibrėžtą kompetenciją veikia laisvai ir savarankiškai. O 122 str. nurodyta, kad savivaldybių tarybos dėl jų teisių pažeidimo turi teisę kreiptis į teismą. Tuo tarpu Vyriausybė, kaip ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, neteisėtai kišasi į savivaldą, nori apriboti jos teises ir ragina imtis ne tik neteisėtų, bet ir gyventojams ypatingai žalingų veiksmų“, – teigia A. Kopūstas.

Pasak A. Kopūsto Premjerui buvo akcentuojama, kad dabartinė situacija susidarė todėl, kad Valstybinė Kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEK) nevykdo savo funkcijų – VKEKK nesprendžia susidariusios paradoksalios ir netoleruotinos padėties: licencija tiekti šilumą Ukmergėje turi privati bendrovė „Miesto energija“, kuri nuo š. m. birželio nebeturi jokios sutarties, leidžiančios tiekti šilumą Ukmergės rajone ir nebevaldo šilumos ūkio turto. Taip yra pažeidžiamos Šilumos ūkio įstatymo nuostatos, kurių laikymąsi turi prižiūrėti ir kontroliuoti pati VKEKK. 

Tuo tarpu Ukmergės rajono savivaldybės įmonei UAB „Ukmergės šiluma“, kuri šiuo metu eksploatuoja Ukmergės savivaldybei perduotą valdyti turtą, VKEKK licencija tiekti šilumą neišduodama. Tačiau teisiniai ir nenuginčijami argumentai Ministro Pirmininko net nebuvo iki galo išklausyti.

Šiuo metu Ukmergėje dalis gyventojų vis dar neturi karšto vandens. Taip yra todėl, kad RK-1 ir RK-2 katilinės pritaikytos kūrenti tik gamtinėmis dujomis, tuo tarpu jų tiekti „Lietuvos dujos“ savivaldybei negali, kol nėra VKEKK sprendimo. Dėl VKEKK jai įstatymų pavestų funkcijų nevykdymo ir sprendimo priėmimo vilkinimo savivaldybė taip pat priversta daliai gyventojų karštą vandenį tiekti katilines kūrendama ne dujomis, o brangesniu skystu kuru. Savivaldybė dėl to patiria didžiulius nuostolius, kuriuos atlyginti dėl sprendimo vilkinimo reikalaus VKEKK.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Sutartis buvo nutraukta paaiškėjus faktams, kad „Miesto energija“ skirstė ir dalino pajamas tarp 20 fizinių ir juridinių asmenų, veikiančių skirtingose šalies ir pasaulio vietovėse. 

Grupės įmonės sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens kainą Trakų rajono vartotojams. Be to, „Miesto energija“ be Ukmergės savivaldybės sutikimo sudarė ilgalaikes paskolų sutartis su bankais, įkeičiant Ukmergės šilumos ūkio turtą. Gautas paskolas bendrovė perskolino savo grupės įmonėms, skolinti pinigai buvo paskirti ne Ukmergės šilumos ūkiui, o palūkanas bankams mokėjo Ukmergės šilumos vartotojai, nes jos buvo įskaičiuotos į šilumos kainą. 

Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas – beveik 30 ct/kWh su PVM. Ukmergės rajono savivaldybės taryba praėjusią savaitę patvirtino naujas šilumos bazines kainas – Šventupės gyvenvietės gyventojai nuo šiol už šilumą mokės ketvirtadaliu, o Pivonijos mikrorajono gyventojai – beveik 9 proc. mažiau. Šventupės gyventojams teikiamos šilumos bazinė kaina sumažinta iki 19,47 ct/kWh, tuo tarpu Pivonijos mikrorajono gyventojams – iki 23,75 ct/kWh.


Šiame straipsnyje: Ukmergėšildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių