Quantcast

Teigiami statistiniai duomenys į antrą planą nustūmė euro zonos skolų problemas

Savaitė pasaulinėje valiutų rinkoje prasidėjo stipriu euro pigimu JAV dolerio, Šveicarijos franko ir Japonijos jenos atžvilgiu. Investuotojai jautė spaudimą dėl problemų euro zonoje.

Reitingų agentūra Moody's pirmadienį sumažino Vengrijos reitingą dviem lygiais. Toks sprendimas buvo priimtas dėl nepasitikėjimo vyriausybės politika ir biudžeto tvarumu. Taip pat kalbėta apie „pažeidžiamumą išoriniais faktoriais“. Šalies reitingas vis dar lieka investicinėje kategorijoje, tačiau agentūros prognozės yra neigiamos. Moody‘s viceprezidento Dietmaro Hornungo teigimu, galima laukti deficito padidėjimo. Taigi reitingas buvo nukirptas dviem lygiais iki Baa3.

Šiek tiek pagerino investuotojų nuotaikas Ispanijos finansų ministrės Elenos Salgado pranešimas. Jos teigimu, Ispanija, kuri šiuo metu išgyvena sunkius laikus, nežada kreiptis finansinės paramos. Priminsime, kad investuotojai patyrė dvi sunkias savaites, kai buvo kalbama apie tai, kad Ispanija irgi kreipsis pagalbos į TVF. Cituojant jos žodžius: Ne, nes mūsų makroekonominiai rodikliai to nepateisina. Stambius Graikijos vyriausybės sąskaitų disbalansus išprovokavo ne tik krizė, o Airijos problemas sukėlė bankai, pridūrė ji.  

Doleris trečiadienį kilo. Tam turėjo įtakos JAV prezidento Baracko Obamos siūlymas tęsti mokestines lengvatas turtingiems amerikiečiams, nedarbo išmokas, bei mažinti pajamų mokestį.

Nedarbas Jungtinėse Valstijose sumažės tuo atveju, jeigu respublikonai patvirtins Baracko Obamos pasiūlytus pokyčius mokestinėse įstatymuose. Šią nuomonę Baltųjų Rūmų vadovas išsakė susitikimo su Lenkijos prezidentu Bronislovu Komorovskiu Vašingtone metu. Obama pažymėjo, kad ekonomistai yra analogiškos nuomonės. JAV prezidentas paragino valdžios atstovus išanalizuoti įstatymo pakeitimo detales ir kuo greičiau veikti.

Kalbant apie situaciją Japonijoje, naujas Japonijos banko valdybos narys Yoshihisa Morimoto ketvirtadienį pareiškė, kad centrinis bankas visą laiką akylai stebi valiutų rinką, nes aukštas jenos kursas gali turėti neigiamos įtakos bendrovių nuotaikoms ir sumažinti jų pelną. Morimoto teigimu, jenos augimui šiais metais turėjo įtakos dolerio silpnumas, tačiau ši silpno dolerio tendencija, jo manymu, keičiasi. Morimoto, anksčiau užimantis lyderio poziciją Tokyo Electric Power Corporation, Japonijos banko valdybos nariu tapo šių metų liepą.

Prekybos savaitės pabaigoje teigiamas nuotaikas investuotojams suteikė makroekonominės naujienos. JAV darbo ministerijos (US Department of Labor) duomenimis, per savaitę, pasibaigusią gruodžio 4 d., pirminių paraiškų skaičius nedarbo išmokoms gauti sumažėjo iki 421 tūkst. Analitikai tikėjosi, kad šis rodiklis sudarys 425 tūkst.

Be to, buvo palankios naujienos iš Japonijos ir Australijos. Visų pirma nudžiugino Japonijos BVP duomenys. Galutiniais duomenimis, trečiojo 2010 m. ketvirčio rodiklis padidėjo 1,1%, palyginti su antruoju šių metų ketvirčiu. Apie tai pranešė šalies vyriausybės Ekonomikos ir socialinių tyrimų institutas. Metinis BVP augimas sudarė 4,5%.

Entuziazmą žaidėjams sukėlė ir pranešimas, kad ekonomikos augimas Australijoje sudarė palankias sąlygas darbo vietų atsiradimui, jų sukurta daugiau nei tikėtasi (š. m. lapkritį jų skaičius padidėjo 54,6 tūkst.). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių