Quantcast

Sukčiavusiai įmonei teks sumokėti valstybei 200 tūkst. litų

Prisidengusi apgaulingais sandoriais medienos prekyba užsiimanti įmonė bandė išvengti pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Valstybės biudžetui ji privalės sumokėti beveik 200 tūkst. litų, praneša Mokesčių inspekcija. 

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) išaiškino mokesčių vengimo atvejį, kai viena Klaipėdos rajono bendrovė, prisidengusi apgaulingais medienos pirkimo sandoriais, ketino nuslėpti bemaž šimtatūkstantinę sumą mokesčių.

Įmonei teks sumokėti ne tik priskaičiuotą pridėtinės vertės mokestį, bet ir dešimtimis tūkstančių litų siekiančius delspinigius bei baudą.

Mokestinio patikrinimo metu nustatyta, kad bendrovė Mokesčių inspekcijai pateiktose PVM deklaracijose į PVM atskaitą įtraukė beveik 100 tūkst. litų pirkimo PVM pagal apgaulingai kitų trijų įmonių išrašytas PVM sąskaitas faktūras, kuriose užfiksuotas medienos - rąstų - įsigijimas. Nors šiuose sandoriuose dalyvavusios įmonės jokios medienos neturėjo, buhalterinės apskaitos dokumentuose nurodyta, kad Klaipėdos rajono bendrovei esą pardavė jos už didesnę nei 600 tūkst. litų sumą.

Nustatyta ir tai, kad jokios medienos jos negalėjo parduoti, nes neturėjo nei sandėlių, nei transporto ar kitų priemonių medienos pakrovimui bei transportavimui, nei šiuos darbus galinčių atlikti samdomų darbuotojų, nei sutarčių su kitomis įmonėmis, galinčiomis imtis tokių darbų.

Patikrinimo metu paaiškėjo, kad minėtų įmonių vardu išrašytose PVM sąskaitose faktūrose nurodytas medienos pardavimo PVM, apskaičiuotas neva tiekiant prekes, taip ir liko nesumokėtas.

„Aplinkybė, kad mokesčio mokėtojas turi PVM sąskaitą faktūrą, pati savaime dar nepagrindžia jo teisės į PVM atskaitą, jeigu turima įrodymų, kad ūkinė operacija neįvyko arba jos turinys yra ne toks, koks pavaizduotas buhalterinės apskaitos dokumentuose.

Šiuo konkrečiu atveju Klaipėdos rajone registruota bendrovė, remdamasi juridinės galios neturinčiais dokumentais, neteisėtai padidino PVM atskaitą ir sumažino mokėtiną į biudžetą PVM sumą“, - teigia Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Virgilijus Beržanskis.


Šiame straipsnyje: PVM grobstymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių