Quantcast

Socialdemokratai peikia mokestį, kurį patys žadėjo įvesti

Šalies gelbėjimo planai virsta politinių kovų įrankiu. Opozicija, pamiršusi savo pačios pažadus negailestingai kritikuoja Vyriausybę dėl planų įvesti naujus mokesčius. Panašu, kad valdžios vyrai, užuot vieningai padėdami šaliai pasikelti iš ekonominės duobės, tik bando užsidirbti sau politinių dividendų.

Naujų mokesčių nereikia
Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius vakar pareiškė, kad nekilnojamojo turto (NT) ir „žaliojo“ mokesčio įvedimas tokiu sunkiu metu būtų socialiai neteisingas. Vyriausybė kaipmat priminė, kad dar šių metų kovą socdemai siūlė padaryti tą patį.

"Norint įvesti NT mokestį fiziniams asmenims, reikėtų numatyti minimalų neapmokestinamąjį NT dydį. Tačiau šiuo metu tikrai šito mokesčio priimti negalima, nes kada vartojimas mažėja, žmonių pajamos mažėja dar padidinti gyventojams mokestinę naštą tikrai būtų socialiai neteisinga", – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Butkevičius.

Jo nuomone, reikėtų visiškai atsisakyti ketinimų įvesti „žaliąjį“ automobilio mokestį, nes jis esą jau nebeatitinka laikmečio. „Šitą klausimą reikia spręsti per akcizo politiką degalams, nes ne visi transporto priemones naudoja visus metus, kai kurie važinėja tik vasaros laiku. Todėl jeigu mokestis būtų nustatytas visiems vienodas, irgi būtų neteisinga", – sakė buvęs susisiekimo ministras.

Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas irgi kritiškai vertina pasiūlymus šiuo metu įvesti NT mokestį. "Manau, kad dėl šito mokesčio reikia labai tiksliai ir gerai apsibrėžti ir negąsdinti Lietuvos žmonių, kurių pajamos per šituos pusantrų metų ir taip drastiškai krito, kad jiems būtų dar įvedamas vienas ar kitas papildomas mokestis", – sakė jis.

Metų pradžioje dar reikėjo
Politikai greitai pamiršo savo pačių pažadus ir šių metų kovą opozicinių LSDP (socialdemokratų), Darbo, bei Tvarkos ir teisingumo partijų pristatytą alternatyvią Vyriausybės programą, kurioje NT mokestis vadinamas „neatidėliotina priemonė dabartinei situacijai pagerinti“.

„Tikiuosi, kad opozicijai bus lengviau pasiryžti rimtai svarstyti nekilnojamojo turto mokestį, prisiminus, ką pati žadėjo rinkėjams. Priešingu atveju teks vėl nusivilti, kad opozicijai geriau sekasi kalbėti, negu daryti –  gražūs pažadai pamirštami, kai reikia imtis realios atsakomybės – būtų gaila, kad taip atsitiktų su nekilnojamojo turto mokesčiu“, – į A.Butkevičiaus pamąstymus atsakė premjeras Andrius Kubilius.

Lietuvos socialdemokratų partija alternatyviojoje Vyriausybės programoje NT mokestį vadina „neatidėliotina priemone dabartinei situacijai pagerinti“. Programoje teigiama, kad reikia įvesti skirtingą NT mokestį fiziniams asmenims priklausomai nuo turto vertės, jo paskirties ir taikyti neapmokestinamojo turto dydį. Krikščionių partijos programoje sakoma, kad lengviau ir teisingiau nei PVM yra administruojami nekilnojamojo turto mokesčiai, kurie, kaip daugumoje ES valstybių, turėtų tapti pagrindiniu objektyviu savivaldybių savarankiškų biudžetų pajamų šaltiniu. „Tvarkos ir teisingumo“ krizės įveikimo programoje taip pat siūloma įvesti nekilnojamojo turto mokestį.

Visą straipsnį skaitykite rytoj dienraštyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių