Quantcast

Siūloma vis daugiau radikalių idėjų, kaip išgelbėti „euro projektą“

Euro zonoje siaučiant skolų krizei, siūloma vis daugiau radikalių idėjų, kaip išgelbėti "euro projektą".

Tikėtasi, kad savaitgalį suderintas 85 mlrd. eurų pagalbos Dublinui paketas nuramins finansų rinkas, bet atokvėpis truko neilgai - skeptiški investuotojai sutelkė dėmesį į Portugaliją, o po to į Ispaniją, kurias taip pat slegia didelės skolos.

Analitikai teigia, kad problemai išspręsti reikia imtis radikalių veiksmų.

"Niekur kitur pasaulyje nerasite bendros valiutos be bendros vyriausybės", - interviu belgų dienraščiui "Le Soir" pareiškė buvęs šalies premjeras Guy Verhofstadtas (Gi Ferhofštatas).

"Euras neišgyvens, jei jį ir toliau tvarkys 16 euro zonos vyriausybių", - pareiškė jis ir paragino sukurti tikrąją centrinę Europos ekonomikos valdžios instituciją.

Jo nuomone, tai turėtų leisti sukurti "bendrą euroobligacijų rinką".

Tačiau tokia perspektyva gąsdina Vokietiją, kurios skolinimosi rinkoje kainos šiuo metu yra mažiausios, bet jei jos obligacijos nebebus skiriamos nuo silpnesnių euro zonos narių vertybinių popierių, skolinimosi kainos neišvengiamai padidės, nes kartu padidės ir obligacijų rizika.

Jei ši galimybė būtų atmesta, dalis analitikų siūlo nustatyti nuolatinį gelbėjimo mechanizmą, kuris veiktų automatiškai ir prireikus stabilizuotų skolų slegiamas euro zonos šalis.

Kalbama apie galimybę sukurti Europos valiutos fondą (EVF), kuris skirtų sankcijas euro zonos fiskalines taisykles pažeidžiančioms valstybėms narėms ir padėtų sunkumų slegiamoms šalims, skirdamas joms finansinę pagalbą ar padėdamas restruktūrizuoti skolas.

Tačiau visi analitikai sutinka, kad pirmiausia būtina išspręsti dabartinę krizę.


Šiame straipsnyje: eurasESEuropa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių