Quantcast

R.Žilinskas: korėjiečius iš Lietuvos atbaidė rusai (papildyta 12.45 val.)

Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas tvirtina, kad Pietų Korėjos bendrovė pasitraukė iš naujos branduolinės jėgainės Lietuvoje statybos projekto dėl rusų šantažo.

R.Žilinskas penktadienį portalui pareiškė apgailestaująs, kad "patrauklų pasiūlymą statyti naują Visagino atominę elektrinę (VAE) pateikusi Pietų Korėjos bendrovė KEPCO pareiškė pasitraukianti iš projekto".

"Šis korėjiečių demaršas liūdnas, bet man nebuvo visiškai netikėtas. Turiu žinių, kad kaimyninė Rusija šantažu ir vilionėmis atbaidė kitus potencialius strateginius investuotojus į Lietuvos projektą. Neabejoju, kad taip atsitiko ir su KEPCO", - teigė R.Žilinskas, kuris kartu yra ir Seimo Užsienio reikalų komiteto narys.

Jis pasakojo dar praėjusią savaitę dalyvaudamas konferencijoje Kaliningrade iš Rusijos energetikos gigantės "INTERRAO UES" atstovų išgirdęs užuominų, kad Pietų Korėja "kalbasi su rusais ir ieško "mandagaus" būdo pasitraukti iš Lietuvos".

“Atrodo, kad KEPCO viliojamas statyti branduolinę jėgainę Baltarusijoje”, – sakė Atominės energetikos komisijos pirmininkas.

Baltarusija kalba apie planus statyti dviejų blokų elektrinę Astrave, Lietuvos pašonėje. Panašios jėgainės statybos, Seimo nario žiniomis, sparčiai stumiasi į priekį ir Kaliningrado srityje, Nemane. Pirmąjį jėgainės bloką rusai žada paleisti 2016-ais, antrąjį – 2018-ais metais.

"Tačiau kaliningradiečiai neturės kur parduoti perteklinės elektros, todėl nori ja prekiauti Baltijos, Skandinavijos bei Lenkijos rinkose ir yra itin nesuinteresuoti, kad jos turėtų pakankamai savų elektros generavimo pajėgumų", – teigė parlamentaras. 

Vis dėlto, pasak R.Žilinsko, Lietuvai nederėtų nuleisti rankų: "Dar galime tiesiogiai derėtis su kitais potencialiais investuotojais, kurie, galbūt apgauti Rusijos, vėl beldžiasi į mūsų duris, iš projekto nesitraukia ir regioniniai partneriai – Estija, Latvija, Lenkija. Ir patys turime padaryti namų darbų". 

Tarp tokių darbų Atominės energetikos komisijos pirmininkas mini "investicinės ir branduolinės saugos reguliavimo aplinkos gerinimą, bendros Baltijos šalių elektros rinkos sukūrimą, elektros jungtis su Skandinavijos šalimis ir Lenkija". Šios jungtys ir bendra rinka, parlamentaro žodžiais, yra bene svarbiausia prielaida Lietuvoje atsirasti naujai branduolinei jėgainei.

Penktadienį energetikos viceministras Romas Švedas pranešė, kad Pietų Korėjos bendrovė KEPCO buvo vienintelė sąlygas atitinkanti ir atitinkamą norą pareiškusi dalyvė konkurse, ieškant strateginio investuotojo į VAE statybas, tačiau netikėtai pranešė pasitraukianti iš šio projekto. Todėl dabar Lietuva tiesioginių derybų būdu bandys surasti kitą strateginį investuotoją į šį brangų energetinį projektą.


Šiame straipsnyje: Rokas ŽilinskasVAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių