Quantcast

Reglamentų pakeitimai palengvino statybų valstybinę priežiūrą

Įsigalioję Statybos techninių reglamentų (STR) pakeitimai naudingi ir gyventojams, ketinantiems pertvarkyti būstą, ir statybos valstybinę priežiūrą atliekantiems pareigūnams.

Taip teigiama antradienį Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Aplinkos ministro patvirtintame pakoreguotame STR 1.01.08.2002 „Statinio statybos rūšys“ įsigaliojo nuostatos, kuriose tam tikri statinio rekonstravimu ar kapitaliniu statinio remontu vadinami statybos darbai laikomi paprastojo remonto darbais vieno ar dviejų butų gyvenamuosiuose pastatuose ir jų priklausiniuose, jei nekeičiamas jų užimamas plotas, aukštis ir tūris.

Vykdant šiuos darbus miesto teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje ar kitoje saugomoje teritorijoje, būtina turėti nustatyta tvarka įgaliotų tarnautojų patikrintą ir raštu patvirtintą supaprastintą statinio projektą. Tokiais atvejais supaprastintame statinio projekte neprivaloma pateikti sklypo planą su pažymėtais esamais ir projektuojamais statiniais, jų eksplikacija, projektuojamų statinių pagrindiniais matmenimis.

Minėtų statinių paprastojo remonto darbams priskiriamas ir stogo dangos keitimas. Anksčiau, susiruošus keisti stogo dangą, statybos leidimo nereikėdavo tik tada, jei būdavo keičiama šlaitinio stogo danga to paties tipo ir spalvos danga. Pavyzdžiui, šlaitinio stogo šiferio danga be statybos leidimo galėjo būti keičiama tik į šiferio dangą, skardinė šlaitinio stogo danga - tik į skardinę.

Dabar, keičiant seną stogo dangą, be statybos leidimo galima keisti kito tipo danga, jei nekeičiamos laikančiosios konstrukcijos kito tipo laikančiosiomis konstrukcijomis, neįrengiamos naujos laikančiosios konstrukcijos, nepašalinama dalis esančių laikančiųjų konstrukcijų.

Pasikeitęs STR 1.01.08.2002 „Statinio statybos rūšys“ nebereikalauja pasirūpinti statybos leidimais ir tiems, kurie norės keisti pastatų fasadų ar šlaitinių stogų dangos spalvą saugomose teritorijose. Tačiau reikės pasirinkti tos saugomos teritorijos apsaugos reglamentuose nurodytas spalvas.

Supaprastinta tvarka kaimo vietovėse galioja ir tiems, kurie šiltina pastatų fasadus, keičia išorės architektūros detales ar įrengia naujas, išorinėje atitvaroje įrengia naujus fasado elementus, o stoguose - stoglangius. Šiuos darbus bus galima atlikti be statybos leidimų. Miestuose ir saugomose teritorijose reikės nustatyta tvarka gauti įgaliotų tarnautojų raštišką pritarimą.

Minėto STR 1.01.08.2002 „Statinio statybos rūšys“ pakeitimai turėtų pagerinti ir daugiabučių namų balkonų išvaizdą. Iki šiol balkonus stiklinti norintys gyventojai tai daryti galėjo be statybos leidimų ar įgaliotų tarnautojų pritarimų. Dabar įstiklinti balkonus ar lodžijas miestuose, kultūros paveldo ar kitose saugomose teritorijose būtina turėti nustatyta tvarka įgaliotų tarnautojų patikrintą supaprastintą statinio projektą su jų raštišku pritarimu. Tokiais atvejais supaprastintame statinio projekte neprivaloma pateikti sklypo planą su pažymėtais esamais ir projektuojamais statiniais, jų eksplikacija ir projektuojamų statinių pagrindiniais matmenimis.

Nuo šių metų pradžios pakeistame STR 1.01.07:2002 „Nesudėtingi (tarp jų laikini) statiniai“ nesudėtingu statiniu laikomas paprastų konstrukcijų pastatas, kurio didžiausias aukštis 8,5 m, jo visų aukštų, antstatų, pastogės patalpų ir naudojimo paskirtimi susietų priestatų plotų suma yra ne didesnė kaip 80 kv. m ir kurio rūsys (pusrūsis) yra ne didesnis kaip vieno aukšto. Prie nesudėtingų statinių priskiriami ir paprastų konstrukcijų inžineriniai statiniai.

Anksčiau šiame reglamente įrašytas leistinas statinio tarpatramis nuo vienos sienos iki kitos buvo 4,8 metro. Dabar jis padidintas iki 6 metrų. Į nesudėtingų statinių sąrašą įtraukti ir gyvenamieji (vieno, dviejų butų) namai, kurių plotas yra ne didesnis nei 80 kv. metrų. Tokiam namui statyti nereikia statybos leidimo, užtenka įgalioto tarnautojo patikrinto ir raštu patvirtinto supaprastinto statinio projekto.

Atkreiptinas dėmesys, kad nesudėtingi statiniai skirstomi į dvi grupes. Statant pirmosios grupės nesudėtingus statinius, nereikia nei supaprastinto statinio projekto su įgalioto tarnautojo raštišku pritarimu, nei statybos leidimo. Statant antrosios grupės nesudėtingus statinius, o taip pat pirmosios grupės nesudėtingus statinius saugomose teritorijose, būtinas įgaliotų tarnautojų patikrintas supaprastintas statinio projektas su jų raštišku pritarimu.

 „Specialistams, vykdantiems statybos valstybinę priežiūrą, pasikeitimai yra iš tiesų naudingi. Jiems aiškiau, kur padarytas nusižengimas statant vienokius ar kitokius statinius, o kur ne. Žinoma, darbo krūvio galbūt tai nesumažins, nes gali atsirasti žmonių, kurie neteisingai supras naujus reikalavimus arba juos traktuos savaip, šitaip nusižengdami tvarkai. Tam, kad gyventojai statytųsi statinius nenusižengdami dabar galiojantiems teisės aktams, siūlome prieš statant būtinai pasikonsultuoti su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos specialistais“, - sakė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos viršininkė L. Nalivaikienė.


Šiame straipsnyje: statybosstatybų priežiūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių