Quantcast

Profsąjungos: dėl mažų ligos išmokų žmonės dirba sirgdami ir miršta

Lietuvos profsąjungų atstovai siūlo sugrąžinti didesnes ligos išmokas – tokį pasiūlymą Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija pristatė tiek Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui, tiek Vyriausybei, rašo portalas DELFI.lt.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas sako, jog dabar žmonės vengia imti biuletenius ir taip gauti mažiau pajamų, todėl eina į darbą sirgdami, o tai lemia, jog kartais žmonės nepasveiksta ir miršta.

Todėl profsąjungų konfederacija penktadienį buvo susitikusi su Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetu, kuriam pristatė pasiūlymą grąžinti į ankstesnes ribas išmokas dėl ligos.

„Kalbėjome apie tai, kad būtina pakeisti apmokėjimą ligos atveju – siūlome, kad kaip ir anksčiau dėl ligos žmogui būtų mokama 75-80 proc. atlyginimo”, - teigia A. Černiauskas.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, darbe ne dėl nelaimingų atsitikimų, o dėl ligų, nesusijusių su darbu, mirčių buvo sumažėję 2009-2010 m., tačiau 2011 m. vėl padaugėjo.

Šiuo metu už dvi pirmąsias kalendorines laikinojo nedarbingumo dienas, sutampančias su darbuotojo darbo grafiku, moka darbdavys. Išmoka gali būti 80 - 100 proc. darbuotojo vidutinio atlyginimo. Iš „Sodros“ biudžeto lėšų ligos 40 proc. pašalpa mokama imtinai nuo trečiosios laikinojo nedarbingumo dienos iki septintosios, o nuo aštuntosios laikinojo nedarbingumo dienos – vėl mokama 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Labai reikalinga pataisa, reikalinga ne tik sergantiems trumpesnį laikotarpį, bet ir turintiems nedarbingumą ilgą laiką. Mat, pinigėlius už ligos laikotarpį Sodra išmoka tik pasibaigus nedarbingumui, ir tai dar ne iš karto, o bene per 10 dienų. O jei žmogus neturi santaupų, tai kaip jam išgyventi kartais kelis mėnesius besitęsiantį ligos laikotarpį? Vienas būdas yra - uždarei nedarbingumo lapelį, atsiėmei pinigėlius už tą laikotarpį, ir iš karto atsidarei kitą nedarbingumo lapelį, bet tuo atveju vėl viskas iš pradžių - už 2 dienas moka darbdavys, 3-7 dienomis - 40%. Žodžiu, mūsų valstybės šulai lupa žmogui skūrą kaip tik sugeba.

rasa

rasa portretas
labai klystat ponia Ona...aš buvau biliotenėj beveik du mėnesius...ir sodra pradeda mokėt nuo to laiko, kai pasirašai prašymą, o po to kas 10 dienų berods...ir nereikia užsidarynėt ir vėl atsidarynėt biliotenių....o kas liečia dėl išmokų, tai faktas, kad mažai...jei susergi, tai vaistai irgi kainuoja...sodra moka 40% iki 8 osios dienos, bet iš tų 40% dar atskaičiuoja visus mokesčius kaip iš atlyginimo ir pažiūrėkit kas lieka...ogi apie 20%...tai pasityčiojimas iš dirbančio žmogaus

KAUNAS

KAUNAS portretas
CIA JUK KONSERVATORIU TOKS SUMANYMAS,TAI REIKIA DEKOTI KUBILIUI JUK JIE PRISTEIGE VISOKIU NESAMONIU ,KAD TIK ZMOGUI BUTU BLOGIAU,KA GALEJO ,TAI ATIMINEJO , ARBA VISKA MAZINO ,O PASKIAU GIRESI ,KAIP GERAI DIRBO,TAI CINISKI VEIKSMAI PRIES ZMOGU ,IR TIEK .
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių