Quantcast

Prezidentės kritika dėl šildymo kainų – sostinės ir Kauno valdžioms

Kainų komisija ir savivaldybių politikai turi galvoti apie žmones ir augančius mokesčius už šildymą, o ne apie šilumos įmonių pelnus, mano prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak jos, Kainų komisija tik pasyviai vykdo įstatymus, o Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės prastai prižiūri šilumos tiekėjus.

„Iš tiesų Kainų komisija turėtų ir galėtų būti greitesnė. Daugiau galvoti apie žmogų ir vartotoją, o ne pasyviai stebėti ginčus tarp institucijų ar pasyviai vykdyti įstatymus. Esamų įstatymų rėmuose yra gan daug rezervų - vien metodiką pakeitus gauti apie 2 centus (sumažinti šilumos energijos tarifą 2 centais už kWh - BNS) “, - penktadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, šilumos sąskaitas gyventojams lemia ne tik kainos, bet ir prastai valdomos šilumos tiekimo įmonės.

„Žinome, kad šiluma priklauso tiek nuo kainos, bet ir nuo to, kaip prižiūrimos savivaldybių įmonės. Kol kas matome, kad pagrindinės problemos yra tik dviejuose didžiuosiuose miestuose - tai Kaune ir Vilniuje, kur įmonės prižiūrimos prasčiausiai ir jos yra išnuomotos. Tai politikų atsakomybė, pirmiausia, yra galvoti apie žmones, o ne apie tų įmonių pelnus“, - sakė šalies vadovė. Pasak jos, šilumos bendrovės gauna šimtamilijoninius pelnus.

Prezidentė teigė, kad jau veikia jos inicijuoti pasiūlymai, dėl kurių Kauno regione padaugėjo konkuruojančių šilumos tiekėjų. D.Grybauskaitė tvirtino, kad tokių įmonių artimiausiu metu turėtų padaugėti ir Vilniaus regione.

Ketvirtadienį D.Grybauskaitė su Kainų komisijos pirmininke Diana Korsakaite aptarė galimybes mažinti šilumos kainas Lietuvoje. Pasak D.Korsakaitės, patobulinos kainų skaičiavimo metodiką šilumos kainą galima sumažinti 1-1,5 cento. Komisijos pirmininkė tvirtino, kad daugiausia kainos mažėjimą galėtų lemti didesnė konkurencija šilumos ūkyje.

Komisijos pirmininkė teigė, kad šiuo metu Lietuvoje veikia 24 nepriklausomi gamintojai, o per artimiausius dvejus metus jų turėtų padaugėti dar dešimčia.

Kainų komisijos duomenimis, sausį vidutinė šilumos kaina šalyje siekia 28,71 cento už kilovatvalandę. Palyginti su 2011 metų sausiu, ji sumažėjo vidutiniškai 1,3 proc., o per mėnesį - sausį, palyginti su gruodžiu - 0,6 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stebėtojas

stebėtojas portretas
Miestas ima kreditus. Juos reikia grąžinti. Tai iš ko tai padaryti? Aišku - iš savivaldybės valdomų įmonių pelno. Todėl šie didieji miestai, kurie daugiausia ir stato, suinteresuoti, kad jų valdomos įmonęs duotų kuo didesnį pelną. Kaune tokios įmonės yra "Kauno energija", "Kauno vandenys"... Taigi, nesitikėkite, kad kas nors atpigs. Taigi...

plikis

plikis portretas
pas mus nuo nepriklausomybes laiku tik darbo jega atpigo.....kainu komisija manau tik gadina ora ir nervus.... nezinau kaip te jie skaiciuoja kainos kilowatvalande taciau darbdavys mano darbo jegos kilovvatvalande paskaiciuoja paprastai.... per menesi gaunama alga dalina is dirbamu dienu skaiciaus ir dirbamu valandu skaiciaus dienoje... dameta rizikos procenta ir mokescius.... ir atsakymas aiskus is snukelio - perbrangu... zodziu kazka tuoj atleis.... tad bukim teisingi.... jei perbrangi siluma leiskit pasirinkt is ko ir po kiek pirkt.... o jei pasirinkimo ner - tada atsijungt isvis nuo sistemos

tttt

tttt portretas
prezidente pamirso ,kad Lietuvaq ne vien Vilnius ir Kaunas.Yra ir kiti miestai ir miesteliai,kuriu zmones ,gal dar ir mazesnius atlyginimus gaudami,jauciasi baisiai smaugiami sildymo kainu.Nusivyle mes,kad apie musu egzistavima prisimenama pries rinkimus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių