Quantcast

Prezidentė giria Vyriausybės energetinę politiką

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį sakė remianti Vyriausybės veiksmus energetikos srityje, o situaciją dėl žlugusio konkurso naujai atominei elektrinei statyti teigė vertinanti "gana ramiai".

"Džiaugiuosi, kad Vyriausybė labai daug dėmesio skiria energetikos sektoriaus pertvarkai, to, kas nebuvo daroma 20 metų", - interviu Žinių radijui sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuva šiemet pirmą kartą ėmė prekiauti elektra biržoje, atsirado konkurencija, valstybė ėmė investuoti į elektros jungtis, ruošiamasi suskystintų dujų terminalo statybai.

"Tai darbai, kurių tikrai nedarė 20 metų jokia ankstesnė Vyriausybė, todėl vertinu iš principo energetinę politiką gerai", - sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė teigė, kad naujos atominės elektrinės Visagine projektas yra labai sudėtingas, o atsižvelgus į esamą situaciją jame gali tekti padaryti pauzę.

Prezidentė sakė, kad Baltijos šalys ir Lenkija neturi pakankamai lėšų ir patyrimo pačios pasistatyti elektrinę, todėl buvo būtinas tarptautinis konkursas.

"Tai, kad mes praktiškai negavome realių pasiūlymų ir paskutinis investuotojas atsisakė vykdyti projektą, tik rodo, kad tarptautinė situacija tokiems projektams nėra dėkinga", - sakė prezidentė.

Tarptautinis konkursas dėl atominės elektrinės statybos žlugo, iš jo pasitraukus Pietų Korėjos bendrovei. Dabar Lietuva žada tiesiogiai derėtis su potencialiais investuotojais.

"Atominė energetika išlieka alternatyva, bet ne vienintele alternatyva", - sakė prezidentė.

Anot D.Grybauskaitės, Lietuva dabar turėtų investuoti į alternatyvią energetiką, vėjo energetiką, šiukšlių deginimo gamyklų statybą.

"Kiekvienas Lietuvos stambus miestas gali apsišildyti vien iš šiukšlių deginimo, kaip daro visa Europa", - teigė šalies vadovė.

"Jokiu būdu nesakau, kad atominę energetiką reikia atidėti į tolį, bet matomai dabar reikės padaryti tam tikrą pauzę, dar kartą apgalvoti, palaukti palankesnės tarptautinės situacijos, bet tuo metu nesėdėti sudėjus rankų, o darbą dirbti, todėl ir sakau, kad energetikos ministrą palaikau", - sakė prezidentė D.Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių