Quantcast

Pieno ūkiuose melžėjas keičia robotai

Melžimo robotai skinasi kelią ir Lietuvoje, nors jie įrengti tik keliuose pieno ūkiuose. Biržų rajono ūkininkas sako, kad pradėjus karves melžti robotais, pieno primelžiama daugiau ir kokybiškesnio.

Įdiegęs fermoje keturis melžimo robotus, vieno iš didžiausių šalyje ekologiško pieno ūkių savininkas tvirtina vienu metu nušovęs du zuikius – renovavęs seną fermą ir modernizavęs pieno gamybą. Beveik trys šimtai karvių dabar melžiamos melžimo robotais – hidrauline ranka, kuri suranda spenius, nuplauna, masažuoja, dezinfekuoja ir atlieka kitus darbus.

„Lyginant senesnių technologijų fermas ir šias, mes iš karvės gauname beveik 5 litrais daugiau pieno. Vadinasi, karvės, taip gyvendamos, laisvai jausdamosi, duoda daugiau pieno“, – sako Biržų rajono ūkininkas Vytautas Stankevičius.

Ūkininkas sako, kad melžiant robotais, pagerėjo pieno kokybė, sumažėjo bakteriologinė tarša. Kaip kompiuterizuota melžimo sistema veikia, stebi tik vienas specialistas. Rankomis melžti karvių nebereikia.

Pasinaudojęs europinėmis lėšomis, ūkininkas sako dar labiau modernizuosiąs ūkį.

„Mes norime įdiegti išmaniuosius vartus, kur nustatysime, kurios karvės ir kada turi eiti melžtis. Šių vartų veikimo principas toks: einant pro vartus, robotas paskirsto – jeigu laisvas melžimo robotas, nukreipia į palaukimo aikštelę, jei ne – į guliavietes“, – aiškino ūkio veterinarijos gydytojas Artūras Abromaitis.

Kol vieni mėgaujasi moderniomis technologijomis, kiti dar tik svajoja apie tai.

„Tam reikia investicijų. Imti lėšas iš banko ir investuoti nesinori, nes nežinome, kaip bus toliau“, – sakė Panevėžio rajono ūkininkas Alvydas Meištas.

Melžimo robotų pardavėjai tikina, kad kol kas brangiai kainuojantys robotai ne taip greitai atsiperka. Letuvoje iš 3 tūkst. pieno ūkių tik šešiuose įdiegti melžimo robotai, daugiausia – Žemaitijoje. O Vakarų Europoje jie populiarėja.

„Robotizacija pasaulyje tik didės. Ūkininkui nebereikia samdinių, realiai apie 100–150 vietų karvių fermą gali prižiūrėti šeimą. Robotizacija panaikina patį sunkiausią darbą fermoje – melžimą“, – tikina melžimo robotais prekiaujančios įmonės vadybininkas Robertas Dirmeikis.

Specialistai tikina, kad žemės ūkio ateitis priklausys nuo naujovių taikymo. Jeigu 2013–2017 metais Europos Sąjungos finansinė parama Lietuvos ūkiams modernizuoti bus palanki, manoma, melžimo robotų tik daugės.


Šiame straipsnyje: ūkininkaikarvėspienas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mirksiuke

Mirksiuke portretas
Kai robotai uzims viasas musu darbo vietas idomu,ka zmogui beliks veikti,o jai nebus zmonisku pragyvebimo saltiniu uz ka zmogus gales isigiti roboto primelzta piena savo zmoniskems vaikams?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių