Quantcast

Pabrango dujos, brangs ir šildymas

Vėl pakilo iš Rusijos importuojamų dujų kaina Lietuvos šilumos tiekimo įmonėms. Todėl tikriausiai brangiau mokėsime ir už šildymą.

Lapkritį šilumininkai už dujas su transportavimo ir galios mokesčiu mokėjo 1420 Lt/tne, spalį ši kaina sudarė 1357 Lt/tne, skelbia Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA), kurią cituoja delfi.lt.

„Nors šiandien už dujas mokame brangiausiai iš visų ES šalių, galime prognozuoti, kad naujas gamtinių dujų kainos šuolis nėra paskutinis. Taip leidžia teigti kylantis dolerio kursas ir naftos kainos – prielaidų dujoms pigti nėra“, - teigė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

„Lietuvoje pagrindinis kuras gaminant šilumą išlieka gamtinės dujos, todėl joms brangstant auga ir šilumos tarifai“, - sakė V. Stasiūnas.

LŠTA skaičiavimu, šį šildymo sezoną šilumos tiekimo įmonės už dujas priverstos pakloti apie 200 Lt/tne daugiau nei 2009-2010 metų šildymo sezono metu.

Asociacija nurodo, kad biokuro kaina neviršija 700 Lt, tad tie miestai, kurių katilinės pritaikytos biokurui, moka mažiau. Anot V. Stasiūno, išimtinai dujomis kūrenamuose miestuose šiandien šilumos kainas nustato Maskva, o biokuru kuru šildomi miestai už šilumos energiją moka mažiausiai Lietuvoje.

Lapkričio mėnesį mažiausia šilumos kaina pasižymėjo Ignalina, Molėtai, Širvintos, Tauragė, Kelmė, Raseiniai, Varėna, Šilalė, Švenčionys, Birštonas, Mažeikiai, Šilutė ir Utena, kuriuose biokuro dalis kuro balanse sudaro nuo 50 iki 100 procentų.

Valstybinė energetikos ir kainų kontrolės komisija tvirtina šildymo kainų nustatymo metodiką. Tiekėjai ne dažniau nei vieną kartą per mėnesį gali keisti šildymo kainos kintamąją dalį, atsižvelgiant į kuro kainų svyravimus, rašo delfi.lt.


Šiame straipsnyje: šildymasšiluma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių