Quantcast

Per mėnesį daugiausia pabrango maistas ir nealkoholiniai gėrimai

Statistikos departamentas praneša, kad 2010 m. lapkričio mėn., palyginti su spalio mėn., užfiksuota nulinė infliacija. Šiais metais nulinė infliacija fiksuojama jau trečią kartą.

2010 m. lapkričio mėn., palyginti su spalio mėn., bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 0,6 procento pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, po 0,3 procento – drabužiai ir avalynė bei sveikatos priežiūros prekės ir paslaugos ir 1,3 procento atpigę alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, po 0,4 procento – transporto bei poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos.

Didžiausią įtaką mėnesio maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 14 procentų pabrangusios šviežios daržovės, 0,9 procento – duona ir grūdų produktai, 3 procentais – kava, arbatžolės, kakava, 0,6 procento – pienas ir jo produktai, sūris, 1,2 – sviestas, aliejus ir riebalai ir 1,3 procento atpigusi šviežia mėsa, 2 procentais – kiaušiniai, 0,5 procento – vaisiai ir uogos, 3,2 procento – bulvės. Iš vaisių ir uogų daugiausia – 22,9 procento – pabrango vynuogės, 5,8 – obuoliai, o daugiausia atpigo citrusų vaisiai – 9,3 procento.

Mėnesiniam drabužių ir avalynės kainų pokyčiui įtaką darė 0,5 procento padidėjusios drabužių ir 3,8 procento – aprangos gaminių ir reikmenų kainos. Avalynės kainos sumažėjo 0,2 procento.

Sveikatos priežiūros grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui įtaką darė 0,5 procento pabrangę farmacijos gaminiai ir 0,4 procento atpigusios sanatorijų paslaugos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainų sumažėjimą nulėmė 2,2 procento atpigę spirituoti gėrimai, 3,2 – alus, 3,5 – vynas ir fermentuoti gėrimai. Cigaretės pabrango 0,2 procento.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 1,3 procento atpigęs benzinas, 1,7 – lengvieji automobiliai, 0,9 – vairavimo mokymo paslaugos ir 2,4 procento pabrangusios keleivinio oro transporto paslaugos, 23,6 – rinkliava už transporto priemonės stovėjimą mieste, 0,4 – dyzeliniai degalai, 0,5 – suskystintos automobilinės dujos.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainų pokytį lėmė 0,8 procento atpigusios atostogų išvykos, 2,6 – gėlės, 0,5 – duomenų apdorojimo įrenginiai, 0,6  – vaizdo aparatūra.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 1 procentu pabrangusį kietąjį kurą, 1,3 procento – draudimo paslaugas, 0,4 – baldus ir 0,7 procento atpigusį karštą vandenį ir centralizuotai tiekiamą šilumą, 1,4 – trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekes, 0,8 – kitus neelektrinius asmens priežiūros prietaisus, reikmenis ir priemones, 1,3 – sumažėjusius būsto nuomos mokesčius.

2010 m. lapkričio mėn. metinė (2010 m. lapkričio mėn., palyginti su 2009 m. lapkričio mėn.) infliacija sudarė 2,7 procento.

Metinį kainų pokytį lėmė 14,2 procento pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 4,3 – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 4 procentais – transporto prekės ir paslaugos ir 4,7 procento atpigę drabužiai ir avalynė, 3,2 procento – būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros prekės ir paslaugos, 5,1 – ryšių prekės ir paslaugos.


Šiame straipsnyje: maistaskainosinfliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių