Quantcast

Lietuvos diena per dešimtmetį pabrango dvigubai

Iš ko susideda Lietuvos valdžios sektoriaus kasdienės išlaidos? Iš bendros kišenės tenka išmokėti algas valstybės tarnautojams ir biudžetininkams, padengti kompensacijas dirbantiems, atriekti pensijas, skirti lėšas tarpiniam vartojimui, subsidijoms, mokesčiams, kapitalo formavimui. Lietuvos diena kainuoja beveik 109 mln. Lt., rašo portalas DELFI.lt.

Viena diena Lietuvai 1999 m. kainavo 48 mln. litų, 2001 m. - 49 mln. litų, o 2011 m. - jau 108,99 mln. litų.

Jeigu skaičiuotume valstybės išlaidas vienam gyventojui per dieną, tuomet vienam žmogui 2011 m. (kai metų pabaigoje šalyje gyveno 3,008 mln. žmonių), vienam žmogui teko 36,22 litų valstybės išlaidų ir 30,88 litų pajamų.

Valstybės pajamos per dieną taip pat sudaro nemažai pinigų: iš įvairių mokesčių, nuosavybės pajamų, palūkanų, kapitalo pervedimų ir socialinių įmokų 1999 m. valdžios sektorius gaudavo 44,6 mln. litų, kai 2001 m. - 44,3 mln. litų, o 2011 m. - 92,89 mln. litų. Tačiau pajamos neauga taip sparčiai kaip išlaidos, didžiausias skirtumas fiksuotas 2009 m., tuomet išlaidos pajamas viršijo 23,77 mln. litų.

„Pastarąjį dešimtmetį valstybės išlaidos augo neadekvačiai, ypač po įstojimo į Europos Sąjungą (ES), ekonomikos klestėjimo laikotarpiu“, - sako „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Jis primena, kad būtent pirmuosius penkerius metus po įstojimo į ES, išlaidų augimas nuolat viršijo BVP ir biudžeto pajamų augimą, o galiausiai susiformavo didžiulis struktūrinis deficitas.

Tačiau banko ekonomistas sako, jog nuolatinis valdžios sektoriaus išlaidų didėjimas yra visų demokratijų yda, nes politikams didinti išlaidas visada yra lengviau nei mažinti – taip pelnomas daugumos rinkėjų palankumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

premjeras

premjeras portretas
kuo maziau zmoniu, tuo daugiau isleidziama...sumazint valdininku per puse ir bus tvarka...like be darbo gales lengvai jo gauti, nes nedarbas tik mazeja...bet tualetu ploveju jau anglijoj per daug...:))))

antjeras

antjeras portretas
kaip tik priešingai - padidint valdžiažmogių skaičių iki 2.000.000 ir visiems skirti 66 % priedus. Žiū, ir nebėr nedarbo, pašalpinių, minimumą tegaunančių...

jonas

jonas portretas
Mes zinome kiek kainuoja,ir zinome , kad didinti Kauno m. savivaldybeje darbuotoju skaiciu ,net neturetu teises ,nes nera jau pakankamai Kaune gyventoju ,kurie galetu toki buri tarnautoju islaikyti.Taciau didina.... .Ir kas toliau,Graikijos atvejis.... .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių