Quantcast

Karpius pakeis kitos žuvys?

Žuvų augintojų teigimu, prieš Velykas žuvies parduodama dvigubai daugiau nei įprastai.

Tad iki šiol dažniausiai ant prekystalių matomus karpius turėtų pakeisti kitos vertingos žuvys, praneša LTV naujienų tarnyba.

Prasideda pavasariniai darbai žuvininkystės ūkyje, kur didžioji dalis auginamų žuvų - karpiai. Vienuose tvenkiniuose peržiemoję karpių ir plačiakakčių metinukai apžiūrimi, ar neserga, išrūšiuojami ir vežami į kitus telkinius, kur augs iki vėlyvo rudens.

Kol karpiai pasiekia prekinį  kilogramo svorį, juos tenka auginti trejus metus.

Brangiausiai kainuoja pašarai, nepigiai atsieina elektra vandens siurblinėms. Be to, reikia ekologiškų pašarų, kurių ūkis nemažai užsiaugina pats.

„Tvenkinio hektare ekologiškų žuvų turi būti laikoma mažiau nei   kitų. O nuo ligų negalime naudoti tam tikrų vaistų, reikia daugiau rankų darbo. Nuo ekologiškų pašarų nėra tokio gero prieaugio kaip   nuo koncentratų“, – teigė  žuvininkystės ūkio direktoriaus pavaduotojas Valentinas Bernikovas.

Dabar tvenkinių žuvis augina 19 bendrovių ir per šimtą ūkininkų. Kasmet vartotojams patiekiama 4 tūkstančiai tonų žuvies, iš jų daugiau nei pusė tenka vietos rinkai.

„Į Latviją, Lenkiją, Vokietiją ir kitur siunčiame parduoti. Užsieniui parduoti naudinga, nes atvažiuoja automobiliai, kur iš karto galime pakrauti apie 12 tonų žuvies, ir sumažėja kaštai žuvies išlaikymui“, – kalbėjo Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Algimantas Gylys.

Anot augintojų, prieš Velykas karpių ir kitos žuvies parduodama dvigubai daugiau nei įprastai. Apskritai esą realizacija padidėtų žuvį perdirbus.

„Sakykime, per naktį išpjaustome, o ryte pirkėjas parduotuvėje gauna žuvies filė. Gal vartotojui nereikia visos žuvies, o tik pusės filė ar dar mažiau. Manau, kad taip padidėtų realizacija“, – sakė A. Gylys.

Pasak asociacijos vadovo, per kelerius artimiausius metus bendrovės sieks ne tik daugiau žuvų išauginti, bet ir plėsti jų asortimentą.

Pavyzdžiui, lenkai suvalgo maždaug vienodai karpių ir upėtakių. O pas mus 95 proc. parduodamos žuvies – karpiai. Esą Lietuvoje auginant daugiau upėtakių, jie atpigtų, tuomet ir daugiau jų pirktų.


Šiame straipsnyje: karpiaižuvysekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

vycka

vycka portretas
IR ISIPAREIGOJAM PAKELT KAINAS uzmirso parasyt

milda

milda portretas
Jau ir taip zuvis uz mesa brangiau,negi dar didins? O ka karpiu augintojus likvidavo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių