Quantcast

Jeigu recesija jūsų nepribaigė, tai padarys atsigaunanti ekonomika

Europoje pastebimi pirmieji recesijos pabaigos ženklai, bet sunkiausi išbandymai verslo dar tik laukia, įspėja Didžiosios Britanijos verslo laikraščio „The Financial Times“ apžvalgininkas Jonathanas Guthrie. Tiek ekonomikos nuosmukis, tiek jos kilimas primena monetą, turinčią šviesią ir tamsią puses.

Antra bankrotų banga

Tamsiausias laikas ateina prieš pat saulėtekį. Ekonomikai pradėjus augti, bankrotų dar padaugės, tvirtina specialistai.

„Daugiau finansinių problemų atsiranda kylant iš recesijos, negu grimztant į ją, - aiškino Didžiosios Britanijos verslo asociacijos R3 atstovas Peteris Sargentas. - Įmonės prarado apsauginį kailį, beliko tik oda ir kaulai.“

Bankai suinteresuoti varyti skolininkus į bankrotą tuomet, kai ekonomika kyla, nes kitaip tektų parduoti prasiskolinusias įmones už skatikus.

Nors kreditavimo sąlygos švelnės, smulkioms įmonėms vis vien bus sudėtinga gauti paskolas. Bankai bus atsargūs ir paskolas iš pradžių dalins tik stambesniems klientams, kurie atrodo patikimesni.

Skubėjimas nieko gera nežada

Problemos, kurios ištinka bendroves ekonomikai pradedant atsigauti, yra visiškai priešingos toms, kurios atsiranda recesijos sąlygomis. Bet svarbiausia užduotis abiem atvejais yra ta pati - kompanijos turi prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų.

Auganti paklausa, kreditai ir optimizmas atneš verslininkams daug galvos skausmo. Stambus užsakymas gali visiškai išsekinti įmonės išteklius ir ją sužlugdyti. Gavusi tokį užsakymą, įmonė bus priversta skubiai samdyti naujus darbuotojus, o paskubomis retai pavyksta rasti tinkamus žmones, turinčius reikalingų sugebėjimų ir produktyvų požiūrį.

Dar viena problema yra kainodara. Augant paklausai, marža dažniausiai aukojama dėl rinkos dalies. O pirkėjas, dvigubinantis perpus atpigusių produkcijos vienetų užsakymą, anaiptol nedaro paslaugos tiekėjui.

Gėlės mūšio lauke

Britų verslininkas veteranas Johnas Timpsonas, vien pernai atidaręs 187 naujas fotografijos paslaugų parduotuves, teigia, kad per ekonomikos pakilimą didžiausia grėsmė yra pražiopsoti atsirandančias galimybes. Vieni ekonomikos sektoriai iš recesijos išbrenda anksčiau, kiti vėliau. Nutaikyti tinkamą akimirką nėra lengva.

Ekonomikai atsigaunant daug lemia ir psichologinis faktorius. Pasak P.Sargento, bankrotai verslininkams palieka didžiulę traumą, todėl prireiks laiko, kol į jų vietą ateis nauji entuziastai.

„Naujos įmonės - tarsi gėlės mūšio lauke, dygstančios tarp kritusiųjų kaulų“, - apibendrino ekspertas.


Šiame straipsnyje: recesijakrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Matome, kad Kubiliaus vyriausybė neturi jokio pozityvaus plano, kaip susidoroti su krize. Viską privatizuoti ir priversti bankrutuoti, apkrovus nepakeliamais mokesčiais - argi tai gera darbo programa? Laikas užleisti Vyriausybės vairą kitiems. Ryšium su Tvarkos ir Teisingumo partijos pareiškimu, kad reikėtų keisti konservatorių valdomą Vyriausybę, verta pagalvoti, ką galėtų daryti naujoji Vyriausybė. Konservatoriai, pasinaudodami krize, sėkmingai ardė valstybės valdymą ir visą šalies infrastruktūrą, (še Tau, boba, ir apsivalymo metas). Reikia pradėti, naudojantis tuščia vieta bei didžiule bedarbių armija, statyti naują infrastruktūrą. Tai ne tik bankų, mokyklų bei ligoninių, kelių, interneto ryšio perdavimo sistemų sutvarkymas. Reikia panaikinti kvailas krepšelių ir paskolų sistemas universitetuose ir kolegijose. Apriboti, nors laikinai, vadybininkus ir juristus ruošiančias mokymo įstaigas. Turime jų daugiau, negu reikia. Jei atsidūrėme duobėje, tai nustokime kasti gilyn. Tam galima atrinkti iš jų gerai besimokančius ir tiksliuosius mokslus. Paprastai gabūs ir humanitariniams, ir tiksliesiems mokslams būna gana reti. Nelabai svarbu, bet kartu tokie absolventai sugebėtų naudotis šiuolaikiniais matematiniais rinkos tyrimo metodais bei modelių naudojimu valstybės valdyme. Išsilaisvinusius resursus panaudoti technologinių profesijų dėstymo sustiprinimui. Jos mums dabar dar labiau būtinos, kad konkuruoti. Surasti visus emigracijoje, iš kurių atimti pasai, atsiprašyti ir pasiūlyti Lietuvos pilietybę. Emigrantai, kartu su Europos Sąjunga, yra vieninteliai patikimi finansavimo šaltiniai Tėvynei. Naivu manyti, kad išimtinis dvigubos pilietybės atvejis turėtų būti ir labai retas.

To Kęstas

To Kęstas portretas
Pradžia tamstos pliurpalo apie Kubiliaus neturėjimą plano, bet šiaip jau visas pasaulis neturi plano ir Kubilius ne išimtis. Šiaip kietas jis riešutas, jei gali atlaikyti šitiek nepasitenkinimo, bet tolimesni tamstos pliurpalai apie tai kad atrinkim geriausius, o kitus ...matyt siūlote gyviems lįsti į žemę? Visi norime gyventi normaliai, bet kadangi mokslininkai visą darbą perdavė mašinoms, o kaip aprūpinti be darbo likusią žmoniją darbu ir to pasekoje uždirbamu maistu bei rūbais nepagalvojama nė jokiu-nei vyriausybiniu, nei privačiu lygiu. Geriau pradėtų galvoti tie mokslininkai apie tai kad reikia keisti iš pagrindų žmonijos vystymosi kryptį. Perduoti viską mašinoms reikėtų, bet maistas turėtų būti nemokamas ir ekologiškai švarus, o žmonės turėtų tik reguliuoti gimstamumo skaičių ir užsiimti minimaliu kelių valandų per dieną darbu. Žemė yra rojus, bet prekybininkiškas požiūris ir pasęnęs pasaulio ekonomikos modelis veda žmoniją į pražūtį. Jei pasaulio valdantieji nesiims jokių priemonių tam modeliui keisti tai jie bus nušluoti nepatenkintųjų masės, kol dašils visiems kad reikia keisti pasaulį iš pagrindų. Šiuo metu ypač veisiasi protiškai išsigimę , atsilikusių šalių piliečiai: negrai, musulmonai, kuriems gyvybė išvis nieko nereiškia ... reikia suvaldyti ir tas šalis, nes baltieji, kurių humanistinis mąstymas jau yra visiškoje mažumoje ir jei to proceso nežiūrėsime tai Mikaldo pranašystės išsipildys. ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių