Quantcast

Europos Komisija: Lietuva negali pasinaudoti „Gazprom“ ir E.ON reikalaujama išimtimi

Europos Komisija teigia, kad Lietuva negali pasinaudoti EK energetikos direktyvos išimtimi, kaip to reikalauja didžiausi bendrovės "Lietuvos dujos" akcininkai, todėl privalo atskirti dujų vamzdynų valdymą ir dujų tiekimą.

EK pareigūnai lapkričio 24 dieną Vyriausybės gautame laiške teigia, kad Lietuvai negali būti taikoma išimtis, kuri numatyta direktyvos trečiojo paketo 49-ajame straipsnyje, nes Lietuvos nėra sąraše šalių, kurios išimties prašė ir gali ja pasinaudoti, pranešė Ministro pirmininko spaudos tarnyba.

Trečiasis 49-ojo straipsnio skirsnis, pasak laiško, "aiškiai pažymi", kad šia išimtimi gali pasinaudoti tik Suomija, Latvija ir Estija.

"Lietuvos dujų" akcininkai Rusijos koncernas "Gazprom" ir Vokietijos "E.ON Ruhgras Internationaal" primygtinai reikalauja, kad Lietuva pasinaudotų 49-ojo straipsnio išimtimi.

Lietuvos Vyriausybė užsibrėžusi įgyvendinti trečiąjį paketą ir dabar ruošia teisinę bazę vamzdynų valdymo ir tiekimo atskyrimui bei dujų rinkos sukūrimui.

Piramdienį Vyriausybės pasitarime pritarta atitinkamam Gamtinių dujų įstatymo pakeitimo projektui.

Europos Komisijos laiškas atsako į konkrečius Vyriausybės klausimus dėl galimybės pasinaudoti išimtimi. Laišką energetikos viceministrui Romui Švedui pasirašė EK tiekimo saugumo, energijos rinkos ir tinklų direktorato vadovas Heinzas Hilbrechtas (Haincas Hilbrechtas).

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas praėjusį renktadienį Berlyne pareiškė, kad Europos Sąjungos (ES) įstatymai, kuriais siekiama liberalizuoti žemyno energetikos rinką, trukdo investuoti ir prilygsta barbariškam "plėšikavimui".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių